Tommi Kivistö: "Hienoa olla kotona, vaikka jätkiä taisi kyllä jännittää"

KHL / Haastattelu
Tommi Kivistö palasi jokeripaitaan viiden muualla vietetyn kauden jälkeen.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Monta kautta Jokereiden junioreissa ja miesten liigajoukkueessa pelannut Tommi Kivistö vaihtoi Avtomobislistin täksi kaudeksi tuttuun punakeltaiseen logoon. Lauantain Riika-ottelu oli Kivistölle ensimmäinen Helsingin Areenassa yli viiteen vuoteen.

Jokereiden kotiavauksesta ei historian havinaa puuttunut, vaikka itse peli ei lopulta klassikoksi muodostunutkaan. Monelle uudelle jokerikasvolle illan ottelu oli ensimmäinen jokeripaidassa Helsingin Areenan jäällä.

Tommi Kivistö on Sami Lepistön kanssa toinen Jokereihin kesällä siirtynyt pelaaja, jolla on aiemmin jo kokemusta Jokereissa pelaamisesta. Kivistölle paluu Jokereihin oli samalla paluu kotiin:

- Totta kai se on kiva olla taas kotona. Tänään pelissä kuitenkin näkyi mielestäni se, että osaa pelaajista vielä hieman jännitti tämä kotiavaus. Halusimme todella paljon voittaa juuri tämän pelin ja onneksi siinä onnistuimme.

Mittavan junioriuran lisäksi Kivistö kiekkoili Jokereissa kaudet 2009-2012, joiden aikana hänelle kertyi yhteensä 96 ottelua Jokereiden liigamiehistössä, ennen kuin tie vei Amerikkaan ja AHL-liigaan.

Ura Amerikassa jäi Kivistöllä kuitenkin sillä erää vain yhden kauden mittaiseksi ennen kuin hän palasi takaisin Suomeen ja Tampereen Ilvekseen. Ilveksessä hän kehittyi yhdeksi Liigan kärkipuolustajista ja murtautui toisella kaudellaan aina Suomen MM-kisamiehistöön asti.

Lähdettyään Jokereista Kivistö vietti yhteensä viisi kautta muualla, ennen kuin eteen tuli paluu Helsinkiin ja Jokereihin.

- Kyllä täällä on vielä henkilöstö aika lailla sama kuin silloin kun lähdin, eli siinä mielessä tunnistaa samaksi seuraksi. Todella paljon täällä ollaan kyllä myös menty eteenpäin organisaationa. Tuntuukin, että täällä ollaan todella hyvin totuttu KHL-elämään ja saatu asiat pelaajan kannalta toimimaan hyvin.

Onnistuneiden Ilves-kausien jälkeen Kivistö suuntasi KHL:ään ja Avtomobilist Jekaterinburgiin, joten miehellä on myös vertailukohtaa KHL-elämästä Venäjällä. Suurinta eroa Jokereiden ja Avtomobilistin välillä ei tarvitse kauaa miettiä:

- Ymmärtää. Ymmärtää mitä ympärillä tapahtuu ja mitä puhutaan. Se on todella iso asia. Mutta on myös pienempiä eroja, kuten se, että Venäjällä pelaajan täytyy mennä pelipäivän aamujäiden jälkeen hotelliin nukkumaan päiväunet, kun täällä saa mennä kotiin, mies naurahtaa.

Monet Venäjällä pelanneet suomalaiskiekkoilijat ovat tuoneet esiin, kuinka arki venäläisessä seurassa on monella tapaa hyvin erilaista Suomeen nähden ja kuinka erityisesti suomalainen valmennuskulttuuri on itänaapurimme nähden täysin toisenlainen.

- Kulttuurierot Suomen ja Venäjän välillä ovat totta kai myös ilmeiset. Siellä tarjotaan enemmän keppiä ja porkkanaa, kun täällä systeemi on rakentavampi ja mennään esimerkiksi enemmän videoiden kautta eteenpäin, Kivistö kertoo.

KHL-aikakauden paluumuuttajat Kivistö ja Lepistö

Jokereiden siirryttyä KHL:ään on joukkueen pelaajisto mennyt Liiga-ajoista lähes täysin uusiksi ja samalla seuran omien kasvattien määrä joukkueessa on vähentynyt.

Kolmella ensimmäisellä KHL-kaudella Jokereissa pelanneista ainoastaan yhden kauden pelannut Ossi Väänänen, KalPaan täksi kaudeksi siirynyt Frank Gymer sekä yhä Jokereissa kiekkoileva Tomi Mäki voidaan laskea pelaajiin, jotka ovat Jokereiden oman juniorimyllyn tuotantoa.

Tälle kaudelle joukkueeseen saatiin kuitenkin lisää ikään kuin jokeriväriä, kun seuran kasvatit Lepistö ja Kivistö palasivat seuraan. Miehet ovat KHL-aikakauden ensimmäiset paluumuuttajat jokerimiehistöön.

- Pelaajana luonnollisesti näkökulma tähän asiaan on hieman eri ja tärkeintä on se, että saa taas olla Suomessa ja kotona kiekkoilemassa. Kannattajille se on ymmärrettävästi iso asia. Tärkeintä on mielestäni kuitenkin, että esimerkiksi Leppä (Lepistö) on samalla todella iso pelaaja tälle joukkueelle, Kivistö tuumaa.

Kivistö on alkukauden aikana vakiintunut hyökkäysorientoituneen Matt Gilroyn pakkipariksi. Parivaljakko istuu vierekkäin myös pukukopissa ja Kivistö myöntää, että hän on kaksikosta se, joka on ottavana osapuolena vinkkien ja neuvojen suhteen:

- Todella hyvin on lähtenyt meillä peli luistamaan. Matt on kokenut kaveri, joka jakaa minulle hyviä neuvoja ja ohjeita ja hänen kanssaan on helppo pelata, Kivistö toteaa samalla, kun Gilroy innostuu silminnähden vieressä kuulleessaan nimensä mainittavan.

Jokereiden kotiavaus oli monella tapaa iso ilta ja erityisen siitä teki se, että ennen ottelua jäälle asteli Jokereiden historian ensimmäisen kauden, 1967-68, jokerijoukkue.

Arvovaltaiset vieraat saivat ennen peliä ansaitsemansa suosionosoitukset, vaikka nuoremmille katsojille nimet Timo Turunen ja Pentti Hiiros saattavat olla tuntemattomia.

- Se oli todella hieno hetki. Kunnioitus heitä kohtaa on itsellänikin todella suurta, sillä he ovat hienon työn tehneet aikanaan. Onneksi he saivat ansaitsemansa huomion tänään ja samalla miettii, että toivottavasti saa itse joskus vuosien päästä olla mukana jossain vastaavassa, Kivistö päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle