BOS - NYR 2.00
MTL - PHI 2.00
TBL - SJS 2.00
STL - OTT 2.00
DAL - WPG 2.00
NSH - FLA 3.00
MIN - CBJ 4.00
EDM - CGY 5.00
VGK - PIT 5.00
CHI - WSH 19.30
NYI - ANA 22.00
VAN - DET 23.00

Tommi Huhtala jäi rannalle kisakoneesta

LIIGA / Haastattelu
Ilveksen nuori hyökkääjä Tommi Huhtala oli yksi niistä harvoista säännöllisesti SM-liigassa pelaavista nuorista, jotka eivät mahtuneet nuorten MM-kisaryhmään. Huhtala ei kuitenkaan asiaa jäänyt harmittelemaan vaan katsoo eteenpäin.

Tommi Huhtala myöntää, että juniorikisoista tippuminen harmittaa. Sama kun tapahtui edelliskaudellakin. Mies ei kuitenkaan jää ruikuttamaan tehdyn päätöksen perään.

- Jos vertaa viime kauteen, niin vähän on erilainen tilanne. Silloin olin vielä lähempänä kisapaikkaa. Tottakai se kuitenkin harmittaa ihan syötävästi. Tolvanen ei ole ottanut yhteyttä päätöksenteon jälkeen. Itse en kuitenkaan ainakaan ala rutisemaan perään, päätös on tehty ja piste.

Isä ja poika, Ilveksiä molemmat

Tommi Huhtalan isä, Jarmo Huhtala, pelasi Ilveksessä yhdeksän kauden ajan. Kruunuksi uralleen isä-Huhtala oli voittamassa Suomen mestaruutta Ilveksen paidassa vuonna 1985. Onkin luonnollista, että Tommin seuraksi valikoitui Ilves.

- Olen pelannut täällä koko ikäni. Se lähtee varmaan ihan perhesyistä. En ymmärtänyt vielä mitään, kun Ilveksen paita oli jo päällä. Ihan pienestä pitäen on näin menty. Se on sellainen perhejuttu, Tommi kertoo.

Ilveksen juniorimylly on tuottanut viime vuosina valtavan määrän lahjakkaita junioreita. Tästä osoituksena voidaan pitää ilvesläisten suurta määrää ikäkausimaajoukkueissa. Muun muassa nuorten MM-kisoihin Ruotsiin lähtee tänä vuonna neljä Ilveksen pelaajaa.

- Meillä on hyvä junioriorganisaatio ja mekin pelasimme pienempänä paljon keskenään pelejä. Otimme kaupunginosajoukkueissa pelaavia kavereita mukaan ja pelasimme tiukasti vastakkain. Ne olivat kivoja pelejä, niissä pelattiin aina täysillä. Se aina kehittää, ”Hotsi” Huhtala löytää syitä seuran suurelle lupausten määrälle.

Tärkeimpiä ihmisiä nuoren pelaajan kehityksen kannalta ovat omien vanhempien lisäksi valmentajat. Tommi Huhtala on omien sanojensa mukaan ollut tässä suhteessa onnellisessa asemassa. Hän arvostaa kaikkia nuoren uransa aikaisia valmentajia. Hyvät valmentajat ja lahjakkaat ikäluokat mahdollistavat sen, että menestystäkin tulee. Huhtalan osalta palkintokaappia koristaa C-junioreiden hopeamitali ja A-junioreiden kulta.

- Pitää varmaan kaikki mainita, kun ei niitä kovin montaa ole ollut. Esa Salminen ja Juha Kunelius nuorempana ja sitten Juha Pajuoja A-junioreissa. Isoja harppauksia eteenpäin on sitten tullut kun Kari Eloranta nosti liigarinkiin ja nyt (meillä on) Sakari Pietilä. Kaikki ovat olleet todella hyviä valmentajia.

Omassa pelaamisessa vielä parannettavaa

Tommi Huhtalan ja Ilveksen alkukausi on mennyt alakanttiin. Seura on vasta yhdennellätoista sijalla, vaikka juhlakauden tavoitteet ovat sarjataulukon yläpäässä. Huhtalan omat saldot näyttävät 32 pelatun ottelun jälkeen lukemia 2+2. Tehosaldo on murheellisesti kymmenen pykälää pakkasen puolella.

- Silloin kun on hauskaa ja peli kulkee, niin tehojakin syntyy. Ei tässä kauheasti ole pisteille päässyt, mutta tehoja on kuitenkin jo enemmän kuin viime kaudella. En ihan tyytyväinen ole alkukauteen. Vähän peli-ilo oli kateissa syksymmällä. Yksittäisiin peleihin on löytynyt latausta, mutta pitäisi paremmin pystyä pitämään oma taso. Esitykset heittelevät vähän liikaa, Huhtala summaa itse syyskautensa.

Ilves teki vähän ennen joulutaukoa kovan ratkaisun ja erotti päävalmentajansa Kari Elorannan. Tilalle asteli Sakari Pietilä. Huhtalalla ei ole kummastakaan pahaa sanottavaa.

- Molemmat ovat rauhallisia ja fiksuja tyyppejä. Ehkä "Sakke" pystyy keskustelemaan pelaajien kanssa enemmän. Pelityyleissä on myös eroja. Pietilän aikana olemme karvanneet aktiivisemmin. Toivottavasti kurssi kääntyy tästä. Pelaajista se kuitenkin aina lähtee.

Pietilän saapuminen joukkueen peräsimeen vaikutti lyhyellä tähtäimellä negatiivisesti Huhtalankin tilanteeseen Ilveksen pelattua viimeiset ottelut ennen taukoa pitkästi kolmella ketjulla. Huhtala ei kuitenkaan usko tilanteen olevan pysyvä.

- Nytten on hyvää aikaa näyttää joulutauolla. Harjoittelee hyvin ja nöyrästi ja peleissä kun jäälle pääsee niin antaa kaikkensa. Eiköhän sitä peliaikaa tule sitten.

Taitavakätinen laitahyökkääjä?

Pelaajat ovat yleensä varsin haluttomia arvioimaan ominaisuuksiaan kiekkoilijana. Huhtalalta kuitenkin irtoaa selkeää analyysiä omista heikkouksista ja vahvuuksista ilman suurempaa suostutteluakin.

- Puolustuspeli on selkeä heikkous. Liike on nykykiekkoilussa kaiken tärkeintä mielestäni. Se pitää saada sellaiselle tasolle, että sillä pärjää. Vahvuuksia ovat henkilökohtainen taito, ihan ok kädet ja laukaus ja pelinluku on ihan hyvää.

Huhtala on taitava pelaaja. Sen voi vahvistaa jokainen junioripelejä ja liigan harjoituspelejä nähnyt. Mutta miten se taito saadaan näkyviin liigajäillä, Tommi Huhtala?

- Pitää tehdä nopeasti ratkaisut. Pisteistä pelattaessa tulee sellainen pieni painetila. Jos osaa ottaa rennosti, niin se taito kyllä näkyy. Oikeissa kohdissa pitää ottaa vähän vauhtia pois ja sitä kautta löytää se tila sille taidolle.

Huhtala on nähty liigajäillä useimmiten keskushyökkääjän paikalla, mutta mies itse pelaa mieluummin laitahyökkääjänä.

- Laidalla pelaan mieluummin. Alkukaudesta sitä itsekin paljon pohdin ja tähän päädyin. Puolustuspelaaminen sentterinä on vaativaa. Kun oman alueen puolustuspeli ei ihan niitä suurimpia vahvuuksiani ole. Mielestäni puolustan paremmin kun pääsen tekemään sitä karvaamalla (laiturin paikalta). Siksi ehkä mieluummin laituri kuin sentteri.

Katsomosta käsin näyttää sille, että Huhtala on parhaimmillaan kun saa vapautettua energiaansa raivokkaaseen taklaus- ja häirintäpelaamiseen. Sentterinä pelaamiseen vaadittava maltti ei ainakaan vielä ole Huhtalan ominta aluetta.

- Se on välillä sellaista raivopoljentaa se laiturin karvaaminen. Mennään pää kolmantena jalkana. Saa taklata ja estää kiekon reittejä. Sentteri joutuu enemmän olemaan järkevä ja ajattelemaan oman pään kautta peliä, Huhtala myöntää eron hyökkääjäpaikkojen välillä.

Mieluisimmat ketjukaverit mies kuitenkin löytää joukkueen kokeneimmasta osastosta.

- "Raipe" ja "Vesku" (Helminen ja Viitakoski). Heidän kanssaan on todella helppo pelata. Siinä tietää aina mitä he tekevät. He osaavat neuvoa todella hyvin ja tekevät oikeita ratkaisuja jäällä.

Armeija ja lukio ensin alta pois, sitten uraa luomaan

Vuonna 1987 syntynyt Huhtala saa vielä edustaa A-junioreita kuluvan kauden ajan ja tästä on "Hotsin" mukaan paljon hyötyä.

- Junioreissa saa vastuuta yli- ja alivoimalla ja se on hyvä juttu. Erikoistilanteet ovat tosi tärkeitä nykykiekossa ja siellä pystyy niitä osa-alueita kehittämään. Siellä saan myös pitää kiekkoa enemmän, mikä on pelituntuman säilyttämisen kannalta tärkeää.

Huhtalalla on sopimus Tampereen Ilveksen kanssa vuoteen 2008 asti. Sen jälkeinen aika on vielä hämärän peitossa, mutta varmaa on se että kiekon parissa mies haluaa jatkaa.

- Armeija pitäisi hoitaa alta pois ja lukiokin on vielä kesken. Toivottavasti saan sen hoidettua ensi keväänä loppuun. Kiekon parissa tietysti haluan jatkaa sen jälkeen ja sitten nähdään onko minulle työpaikkaa.

Tulevana juhannuksena jännitetään taas perinteisesti NHL-draftia. Huhtalaa ei ole vielä varattu, eikä varaus ole nytkään itsestään selvyys.

- Ei ole tullut mitään yhteydenottoja Pohjois-Amerikasta ainakaan suoraan minulle. Varmasti olisi enemmän ollut kiinnostusta jos olisi päässyt junnukisoihin näyttämään. Nyt pitää näyttää osaamista näiden Suomen sarjojen kautta.

Mikäli varausta ei kuulu, Huhtala on valmis luomaan uraa Euroopan sarjoissa.

- Jos onnistuu hyvin Euroopassa, niin kyllä sinne (NHL) pääsee myöhemminkin. Täällä on paljon kavereita, jotka ovat tehneet läpimurtonsa vähän myöhemmin. Kausi kerrallaan edetään, NHL on vasta unelman asteella.

» Lähetä palautetta toimitukselle