Tomi Karhunen: "Pitää nyt yrittää todistaa osaaminen uudestaan"

LIIGA / Haastattelu
Karhunen yrittää jatkaa siitä, mihin viime kaudella jäi.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Oulun Kärpät lähtee alkavaan liigakauteen kahdella ykkösmaalivahdilla. Miten Kärpät onnistuu pitämään molemmat huippuvahtinsa tyytyväisenä? Edessä on kaikkien aikojen nuorallatanssi.

"kahdella ykkösmaalivahdilla kauteen lähtevä Kärpät saa taiteilla jälleen ohuella narulla"

Kärppämaalivahti Tomi Karhunen oli oululaisten Suomen mestaruuden ehdoton takuumies viime keväänä. Vuosikausia Kärppien organisaatiossa toista viulua soittanut Karhunen ei kunnon näyttöpaikan saatuaan antanut runkosarjan parhaalle maalivahdille Jussi Rynnäkselle mitään mahdollisuuksia.

Kirsikka kakun päälle oli liigahistorian ensimmäisen finaalisarjan Game 7, jossa Karhunen nollasi Tapparan täysin. Hetkeä ennen Juhamatti Aaltosen mestaruusmaalia napattu haamukoppi Olli Palolan yläkulmalaukaukseen alleviivasi Karhusen unelmakevättä.

Uuteen kauteen Karhunen lähtee hänelle tutuista lähtökohdista: todistamaan osaamistaan. 

− Mielestäni osoitin pystyväni pelaamaan tässä sarjssa, että sitä pitää nyt sitten yrittää todistaa uudestaan.

Eikö viime kevät riittänyt todisteeksi? Avataanpa hieman taustoja. Viime sesongin runkosarjan paras maalivahti Rynnäs sai kesällä NHL-sopimuksen ja lähti Teksasin lämpöön. Vain päivää myöhemmin Kärpät tiedotti Iiro Tarkin siirtyvän Ouluun. Tarkki ei taatusti tyydy kakkosmaalivahdin rooliin.

− Oli itsestään selvää, että korvaamme Rynnäksen hyvällä maalivahdilla, kärppävalmentaja Lauri Marjamäki valaisi maalivahtipolitiikkaa.

Mikäli Rynnäs olisi korvattu hieman kokemattomammalla maalivahdilla ja kauteen lähdetty vahvasti Karhusen johdolla, tuskin kukaan Oulussa olisi protestoinut kovaan ääneen. Karhusen näytöt viime keväältä ovat kovat. Hän on keskittynyt kesäharjoittelussa nimenomaan kestävyyden parantamiseen, jotta kestäisi pelikuormaa paremmin. Selkeä, melkein kaikki pelit torjuvan ykkösmaalivahdin paikka olisi varmasti kelvannut.

− Minulta ei mielipidettä kysytty, joten en ala sitä sen enempää kommentoimaan, Karhunen tyytyi kommentoimaan uuden kirittäjän hankintaa.

Myös Karhusella olisi ollut mahdollisuus siirtyä kesällä ulkomaille pelaamaan. Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno myönsi Jatkoajan haastattelussa aiemmin kesällä, että kiinnostusta kärpääsensaatiota kohtaan Venäjältä oli.

Kärpät ei kuitenkaan suostunut luopumaan kultakimpaleestaan, joka ei ollut keväällä ainoastaan liigan paras maalivahti vaan myös hinta/laatusuhteelta toimitusjohtaja Junnon unelmapelaaja: erittäin hyvä ja suhteellisen halpa. Tekihän Kärpät Karhusen kanssa jatkosopimuksen tammikuussa − vain kuukautta ennen hänen nousua liigan ykköstorjujaksi.

− KHL on minulle selkeä tavoite. Jos sinne on kysyntää, niin olen valmis lähtemään sinne jatkossakin, Karhunen sanoo ottamatta kantaa sen kummemmin viime kesän siirtohuhuihin.

Marjamäen mukaan kauteen lähdettäessä Karhunen on potkun Tarkkia edellä maalivahtihierarkiassa. Tarkilla on takana repaleisia kausia, joten työsarkaa maalivahtivalmentaja Ari Hillin kanssa riittää varmasti enemmän kuin Karhusella.

Hilli olikin yksi syistä, joiden takia Tarkki valitsi Kärpät.

− Iiro haluaa takaisin tasolle, jolla oli aiemmin. Hilli on varmasti oikea mies auttamaan siinä, Marjamäki muistutti.

Joka tapauksessa kahdella ykkösmaalivahdilla kauteen lähtevä Kärpät saa taiteilla jälleen ohuella narulla pitääkseen molemmat huippuvahtinsa tyytyväisenä. Tässä merkittävässä asemassa on nimenomaan Hilli, jolla on myös suuri rooli pelaavan maalivahdin valinnassa.

− Aika paljon minä Aria kuuntelen. Hän kun on se ammattilainen näissä asioissa, Marjamäki päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle