Tolvasen paikka kolmosketjussa - Leijonat ei luovu pelityylistään Kanadaa vastaan: "Varmasti pidämme identiteetistä kiinni"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net

Eeli Tolvanen saapuu Tanskaan iltapäivällä ja on illalla Kanadaa vastaan kokoonpanossa mukana. 

Tolvanen pelaa Sakari Mannisen ja Pekka Jormakan kanssa kolmosketjussa.

− Isoin pohja oli, että olen tyytyväinen meidän ykkös,- kakkos,- ja neloslinjan pelaamiseen, en halua niitä hajottaa. Annetaan heille aikaa kehittyä. Sitten toisaalta Eeli on pelannut viimeksi 3.4. Floridaa vastaan, siitä on kohta kuusi viikkoa, ja kun hän tulee suoraan tuohon, pitää hänet maltilla ajaa sisään, Suomen päävalmentaja Lauri Marjamäki kertoo päätöksensä syitä.

− Mutta Eeli on valmis pelaamaan, hän harjoitellut hyvin ja tulee pelaamaan meidän kakkosylivoimassa. 

Tolvanen on harjoitellut kuusi viikkoa.

− Siellä on harjoiteltu sellaisella mentaliteetilla, että seitsemänteen finaaliotteluun hyppää kentälle - silloin tiedämme, että se harjoittelu on ollut laadukasta, Marjamäki painottaa.

Tanskaa vastaan sakkasi maalinteon tehokkuus, Kanadaa vastaan pitää pelata viisaasti

Suomi kärsi keskiviikkona miesten MM-kisojen ensimmäisen häviönsä, kun Tanska oli vahvempi lukemin 3−2. Marjamäki nostaa kaksi pelillistä asiaa, mikä näkyi huonona Tanskaa vastaan.

− Jos me haluamme pelata tuollaista lätkää, se vaatii sitoutumista joka jätkältä, ettei meidän keskilinja aukea. Toinen on hyökkäysten päättäminen, kyllä meidän pitää mennä maalille paremmin.

− Meillä oli 10 prosentin tehokkuus, meillä oli 20 maalipaikkaa ja kaksi maalia. Et voita ikinä peliä sillä 10 prosentilla, sen pitää olla 20 prosenttia maalinteon tehokkuus.

Lauantaina vastaan sitten asettuu ihan eri tason joukkue, kun NHL-pelaajia vilisevä Kanada heittää ison pelillisen haasteen Leijonille.

Marjamäki kertoo, että Kanada on hyökkäysorientoitunut joukkue, joka pelaa pienellä riskilläkin.

− Se tarkoittaa sitä, että meidän pitää pelata viisaasti kiekolla, meidän kannattaa kiekossa pysyä ja pystyä pelaamaan pitkiä hyökkäyksiä. Meidän pitää tänään täyttää huolella omiin, puolustaa puolustusalueen puolustuspelaaminen tosi jämäkästi, sitkeästi ja kärsivällisesti. 

− Keskitytään tehokkuuteen, ylivoimaan, alivoimaan ja aloituksiin, niillä nämä pelit ratkeaa − ja tietenkin maalivahtipeli osana sitä. Meillä on kaikki ainekset olla tehokas joukkue, hän jatkaa.

Medialla, sekä yleisessä jääkiekkokeskustelussa on ollut pieni pelko siitä, että Marjamäki painottaa ensimmäisen tappio-ottelun jälkeen passiivisuutta ja Leijonien pelaaminen ajautuu samanlaiseksi kuin olympialaisissa helmikuussa.

− Totta kai trappiamme vedämme, sehän kuuluu olennaisena osana jääkiekon voittamiseen. Se riippuu myös siitä, kuinka me hyökkäämme: jos hyökkäämme huonosti, sitten on äärimmäisen tyhmää lähteä koheltamaan sinne, Marjamäki pohtii.

Marjamäki kuitenkin painottaa heti perään, että Suomi tulee pelaamaan turnauksen alussa nähdyllä tavalla myös Kanadaa vastaan. Peli-identieetistä ei luovuta.

− Uskon, että painotamme kiekollista viisautta. Pitkien hyökkäysten saaminen ja kiekolla vaihtaminen on elinehto. Kaikki lähtee ensimmäisestä aloituksesta, kumpi saa kiekon ja kumpi rupeaa puolustamaan.

− Varmasti pidämme tuosta identiteetistä kiinni, se on tuottanut tulosta ja se tuottaa tulevaisuudessakin, hän päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle