Tolppaankin osunut Joona Luoto uskoo maalihanojen aukeavan: "Ei tuhlata kaikkia paikkoja vielä"

LIIGA / Haastattelu
Hanakasti laukova Joona Luoto ei peräänny isompienkaan edessä.
Kuva © Saana Hakala
Tapparan työteliäs laituri Joona Luoto ei haikaillut keskiviikon KooKoo-pelin jälkeen tiiminsä maajoukkuemiesten perään. Ilman kapteeniaan ja ykköspakkejaan pelannut Tappara vei helpon oloisesti kamppailun nimiinsä lukemin 3−0.

Tapparalle ottelujen alut ovat monesti tällä kaudella olleet hankalia. Tänäänkin KooKoo pysyi ottelun alussa Tapparan vauhdissa.

− Meillä oli pieni tauko otteluissa. Jäätiin alussa telineisiin, totesi Joona Luoto.

Luoto oli valmentaja Jukka Rautakorven kanssa yhtä mieltä siitä, että toinen ja kolmas erä oli kotijoukkueelta mallikelpoista peliä.

− Hyvää peliä jälkimmäiset erät, saatiin rutiinivoitto, Luoto iloitsi.

Liigaa pelataan nykyisin maajoukkueturnausten kanssa samaan aikaan. Luoto oli sitä mieltä, että joukkueet ovat niin hyviä, että reserviä pitäisi löytyä. 

− Joukkueesta korkeintaan muutama pelaaja pääsee maajoukkueeseen. Ei sota paria miestä kaipaa.

Tapparan sankari ottelussa oli Niko Ojamäki, joka viimeisteli kaksi osumaa. Luoto itse laukoi kerran tolppaan ja pääsi lisäksi ujuttamaan kiekon maalivahdin selän takaa ohi tyhjän maalin.

− Hyvät tekopaikat minulla oli, mutta ei tuhlata kaikkia kauden maaleja vielä. Pitää säästellä seuraaviin otteluihin, Luoto naureskeli.

Luoto on tänä syksynä pelannut yhtä monta liigaottelua kuin viime kaudella yhteensä. Pistesaldo edellisvuoteen nähden on liki tuplaantunut. Lisää maaleja voi kuitenkin nuorelta mieheltä vielä odottaa.

− Eiköhän se ole vain ajan kysymys, milloin tehoja alkaa tulla kunnolla, Luoto sanoi luottavaisena.

Nuorten maajoukkueessakin terävää laukaustaan väläytellyt Luoto tykkää omien sanojensa mukaan laukoa paljon.

− Laukaus on minun aseeni. Sillä niitä maaleja tehdään, kehuskeli Luoto.

Luoto uskoo työn tuottavan tulosta

Reilut 10 minuuttia ottelussa jääaikaa saava Luoto on tappanut alivoimia, mutta ylivoimavastuuta kivikovassa joukkueessa ei tule. Luodon mukaan joka päivä saa kamppailla pelipaikasta.

Omasta roolistaan Luoto ei ota suuria paineita. Hän kertoo olevansa tyytyväinen vaikka huoltajan tonttiin.

− Tällaisessa joukkueessa on hyvä tehdä töitä. Ei minua silloin se oma rooli niin kiinnosta.

Luoto uskoo, että tulevaisuudessa rooli voi kasvaa. Mitään poppakonsteja siihen ei hänen mukaansa tarvita, vaan kokemuksen ja itseluottamuksen kasvun kautta tulosta alkaa syntyä.

− Kun tulee pisteitä, palkinnotkin tulevat sitä kautta, Luoto uskoo.

"Olen tyytyväinen vaikka huoltajan rooliin"

Luodon ikätoveri Sebastian Aho on jo johtavassa roolissa NHL:ssä, kun taas Luoto itse puurtaa alempien ketjujen työmyyränä. Luotoa ei ole varattu NHL:ään, mutta toiveet taalaliigassa kiekkoilusta elävät edelleen kirkkaina.

− Olisihan se tyhmä sanoa, että unelma ei eläisi, Luoto totesi.

− Mennään sinne asti, minne rahkeet riittävät. Joka päivä treenataan ja taistellaan kovaa, niin kyllä se joskus palkitaan.

Ennen NHL-unelman toteutumista edessä on ainakin yksi joulu kotimaisemissa. Nopean joulugallupin perusteella Luodon joulupöydästä löytyy ainakin kinkku ja lahjoja kaivellaan aidon kuusen alta.

− Glögini juon ilman mitään lisukkeita, Luoto vastaa uteluihin manteleista tai rusinoista.

Luoto tunnustautuu nykyisin olevansa enemmän pehmeän paketin ystävä.

−Toivottavasti olen ollut kiltti, että kuusen alle ilmestyisi jotain lahjoja, mietti Luoto katsellen toiveikkaana Korvatunturin suuntaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle