"On todella surullista, ettemme pelaa nyt NHL:ssä"

NHL, MAAJOUKKUE / Haastattelu
Tšekki väänsi keskiviikkona voiton Ruotsista.
Kuva © Tomi Hänninen
Jiri Tlusty oli yksi kolmannes Euroopan kiekkosyksyn pelätyimmästä ketjusta. Jaromir Jagrin ja Tomas Plekanecin rinnalla hirmutehoja Tšekin Extraligassa paukuttanut Tlusty lähti marraskuun tauon ajaksi vielä maajoukkueenkin matkaan. Jos Pohjois-Amerikasta ei kohta kuulu hyviä uutisia, on seuraava askel KHL.

Jiri Tlusty pelasi viime talvena tähänastisen NHL-uransa tehokkaimman kauden. 17 maalia ja 36 pistettä enemmän kuin tuplasivat aiemman ennätyksen ja tällä kaudella tarkoitus oli tavoitella jo 50 pisteen rajaa. Matkaan tuli muutama mutka, kun NHL-kausi laitettiin toistaiseksi jäihin.

- Tavoite on koko ajan ollut aloittaa NHL-kausi ja valmistauduin siihen koko kesän ja vielä alkusyksyn. Sitten ovet lyötiin säppiin ja päätin, että on parasta lähteä kotiin pelaamaan, Tlusty sanelee.

Carolina Hurricanesin hyökkääjä ei odotellut NHL:n tilanteen muutosta pitkään, vaan suuntasi heti syyskuussa Kladnoon. Kasvattajaseuran kutsuun oli helppo vastata, kun tarjolla oli tilaisuus saada pelituntumaa.

- Kladnosta oli paljon muistoja, he antoivat minulle mahdollisuuden astua jääkiekon oikeaan maailmaan ja ryhtyä ammattilaiseksi. Halusin mennä kotikaupunkiini pelaamaan tutun yleisön ja ystävieni eteen, joten se toimi oikein hyvänä korvikkeena.

Tuttu ympäristö auttoi välttämään kaikki sopeutumisvaikeudet. Jäällä kemiat olivat kunnossa heti ensimmäisistä harjoituksista lähtien, sillä seuran omistaja Jaromir Jagr ja Montreal-kapteeni Tomas Plekanec tulivat ritarien kivenkovan ykkösketjun muiksi tykeiksi. Kolmikko pelasi yhdessä 17 ottelua nakuttaen yhteistehot 34 maalia ja 73 pistettä.

- Oli helppoa pelata heidän kanssaan. Jagr on 40-vuotias, mutta lentää yhä jäällä ja pelaa loistavasti, Plekanec taas on nuorempi kaveri ja kova työmyyrä. Saimme niistä aineksista kokoon ehjän ja toisiamme täydentävän ketjun, joka osoittautui myös erittäin toimivaksi. Kuka ei tekisi heidän vierellään kovia pisteitä?

Trion yhteistyö on nyt jäissä ainakin toistaiseksi. Jos NHL:n neuvottelut eivät tuota tulosta, suuntaa Tlusty seuraavaksi Venäjälle. 24-vuotiaan sopimus Atlant Mytišin kanssa on käytännössä valmis.

- Se asia roikkuu vielä vähän ilmassa. Seurailen NHL:n kokouksia ja kaikkien muiden tapaan toivon kauden alkua - on todella surullista, ettemme pelaa nyt siellä. Jos siinä käy huonosti, menen hetkeksi KHL:ään oppimaan uusia asioita. KHL on kova liiga ja auttaa sisäistämään taas uusia jääkiekon lainalaisuuksia, Tlusty toteaa.

Mikäli NHL:n työsulku pitää pelaajat puolityöttöminä vielä joulun jälkeenkin, on Tlustyn tarkoitus palata vielä Kladnoon taistelemaan pudotuspelipaikoista ja mestaruudesta.

Ennen KHL-kokeilua ja joulua Tlustyn fokus on Tšekin maajoukkueessa. Vielä ilman MM-kisakokemusta oleva Tlusty matkasi Tšekin mukana Turkuun torstaina ja pelaa ensimmäistä kertaa Suomen EHT-turnauksessa. Tšekit avasivat turnauksensa jo keskiviikkona 3-1-voitolla Ruotsista. Tuolloin näyttämönä oli Turkuhallin sijaan Praha.

- Tšekissä pelattu ottelu oli itse asiassa meiltä parempi kuin tilastoista näyttää. Ensimmäinen erä oli meiltä aika heikko, mutta sen jälkeen kaikki parani ja pelitapa löytyi. Voitto oli siitä ansaittu palkinto, yhden maalin viimeistellyt Tlusty linjasi.

Perjantai-iltana pelit jatkuvat turnausisäntä Suomea vastaan.

- Tilanne on täysin toinen. Jää on suuri ja suomalaiset ovat aina kovia luistelemaan. Illasta tulee paljon keskiviikkoa vaikeampi ja meidän on sopeuduttava uusiin olosuhteisiin nopeasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle