Tie Limingan lakeuksilta Kuparisaaren hornankattilaan

MESTIS / Haastattelu
Pekkala saapui Sportiin täksi kaudeksi.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Tomi Pekkalan haastattelun toisessa osassa käsitellään kiekkoilijan värikästä tarinaa sekä hänen omaa kauttaan Vaasassa. Paljon on mahtunut Limingan Kiekon ja Vaasan Sportin väliin.

- Samanlaista se kotiseutu on kuin tämä Vaasakin. Tasaista seutua, vertailee Tomi Pekkala.

Noin 9500 asukkaan Limingalta maailmalle ponnistavan 24-vuotiaan kiekkotaiturin ensimäiset luistimenpiirrot tehtiin jäähän heti ensimmäisellä luokalla.

- Ensimmäisellä luokalla ensmmäisenä päivänä tuli semmoinen kutsu luistelukouluun. Heti sinne kyllä lähdettiin, kertoo Pekkala.

Kiekkoharrastus lähti Pekkalalla samantien.

- Heti siinä samassa aloin kiekkoa harrastaa. Tykkäsin siitä heti ja vieläkin ollaan mukana. On ollut ykkösjuttu aina itselleni.

Monesti kiekkoilijat harrastavat useampaa lajia nuoremapana, ja kiekko tulee pääasiaksi vasta siinä vaiheessa, kun pitää oikeasti valita, mitä alkaa pelata tosissaan. Pekkala on kuitenkin ollut koko ajan mukana vain kiekossa.

- Aika monella muulla on ollut esimerkiksi jalkapalloa, mutta minulla ei ole ollut. Varmaan tietysti johtuu siitäkin, että kukaan kaveriporukasta ei koskaan pelannut futista, mietiskelee Pekkala.

Puolustajan paikalta laituriksi

Ensimmäiset pelit Pekkala pelasi Limingan Kiekossa (nyk. Limingan Kiekko-Karhut).

- C-junioreihin asti pelasin Limingan kiekossa, josta siirryin vielä saman ikäluokan aikana Laser HT:hen.

Laser HT:n kasvatteja on Pekkalan lisäksi esimerkiksi Mikael Granlund, Markus Granlund ja Oskari Korpikari. Juniorimylly tuottaa siis hyviä pelaajia. Pekkala arvostaa myös Laser HT:n juniorituotantoa.

Pekkala esiintyi K-Laserin paidassa syksyllä 2011.
Pekkala esiintyi K-Laserin paidassa syksyllä 2011.
Kuva © Antti Romsi

- Laser on hyvä junioriorganisaatio. Siellä sai pelata aina niin paljon kuin halusi. Isoissa organisaatoissa on se ongelma, että kaikissa ikäluokissa on se 4-5 kenttällistä, mutta meillä oli hyvä, jos saatiin edes kolmea kentällistä peliin mukaan. Vaikka Mestis-joukkueelle kävi miten kävi, niin se ei vaikuttanut junioripuolelle, viittaa Pekkala oululaisseuran viime kauden tapahtumiin.

Kiekko-Laserin C-junioreissa ensimmäinen kausi Pekkalan osalta meni mallikkaasti. 14 peliin kertyi tehot 23+17. Edessä olikin luonnollinen siirto isompiin ympyröihin, eli Oulun Kärppiin.

- Nuorempaan C:hen asti pelataan samaa sarjaa Kärppien ja muiden isompien seurojen kanssa, eikä varsinaista SM-sarjaa ollut. Tässä vaiheessa se siirto usein tapahtuu, tietää Pekkala.

Kärppien C-juniorikauden jälkeen oli edessä askel eteenpäin B-junioreihin. Pekkalan uran yksi merkittävistä käännekohdista tapahtui toisena B-juniorikautena Kärpissä.

- 2006-07-kaudella oli oikeastaan aika suuri merkitys uralla. Tuolloin pelasin ensimmäistä kertaa hyökkääjänä ja siitä eteenpäin olen pelannut hyökkääjänä. Ennen pelasin pakkina, mutta tuon kauden jälkeen en ole pelannut kuin ihan muutaman pelin puolustushommissa, valottaa nykyinen maalipyssy.

Ja totta kai siirto hyökkääjäksi vaikutti myös pelaajan tilastoissa. Kyseisellä kaudella Pekkala oli Kärppien B-junioreiden paras pistemies tehoilla 23+29 ja koko SM-sarjan kolmanneksi paras pistenikkari. Myös A-junoreissa seuraavalla kaudella irtosi samalla pistemäärällä sama paikka pistepörssissä. Esityksien johdosta Kärpät tarjosi Pekkalalle kolmevuotista pahvia vuonna 2008. Liigaura ei kuitenkaan tuolloin vielä täysin auennut.

- Siinä vaiheessa, kun lapun Kärppien kanssa kirjoitin, niin liigassa oli aika kova taso. Oli vaikea mahtua kokoonpanoon enkä ollut tarpeeksi hyvä vielä tuolloin. Siinä se suurin syy oli, miksi liigaura ei vielä kunnolla auennut, kertoo Pekkala.

Debyytti Venäjällä

Debyyttiottelun miesten tasolla Pekkala pelasi mielenkiintoiseen paikkaan. Jääkiekon Mestarien liiga-ottelua Metallurg Magnitogorskia vastaan Venäjällä mies muistelee lämmöllä.

Pekkala siirtyi Ouluun jo nuorena.
Pekkala siirtyi Ouluun jo nuorena.
Kuva © Asko Veteläinen
- Venäjä oli hieno kokemus. Poliisisaattueessa mentiin hallille. Oli vastassa näitä maailmanhuippuja, kuten Marek (Jan), Rolinek (Tomas), Atyushov (Vitali). Kyllä se peli meni tavallaan "sumussa". Yritin vain nauttia niin paljon, kuin pystyi.

 

Ulkomailla pelaaminen oli muutenkin hieno asia nuorelle pelaajalle.

- Olihan se muutenkin hienoa pelata ulkomailla. Se on jäänyt mieleen, että siellä oli huikea tunnelma. Ei ole missään muualla ikinä ollut vastaavaa, muistelee Pekkala.

Debyyttiottelu liigassa ei tuonut suuria ihmeitä.

- Sen muistan, että meillä oli peli HIFK:ta vastaan. Yhden jäähyn sain hommattua ja yhden laukauksen. Ihmeisiin ei silloin venytty.

Tämän jälkeen kauteen kertyi vielä yhdeksän ottelua liigatasolla. Tehopisteet jäivät odottamaan seuraavaa kautta, jolloin Pekkala pääsi pelaamaan Kärppien kakkoskentällisen laiturina. Liigauran avausmaali tuli heti kauden toisessa ottelussa Bluesin vieraana. Maalitykki pääsi viimeistelemään Kärppien tasoituksen heti viiden minuutin pelin jälkeen.

- Muistan kyllä maalin! Koskenkorva (Kimmo) heitti kulmasta maalille, sain siihen mailaa väliin, ja kiekko meni ylänurkkaan. Kyllä siinä kivi vierähti pois sydämeltä, kun sai sen avausmaalin aikaiseksi. Se kuitenkin on maali siinä missä muutkin.

Kaudella syntyi toinenkin erikoinen maali, kun Pekkala taikoi kiekon maalin Tappara-häkin takaa.

- Rosan (Pavel) kanssa taisin pelata samassa kentässä silloin. Se veivasi pari kertaa hyökkäysalueen läpi, ja jostain kiekko pomppi sitten mulle. Osuin siihen, ja se pomppasi häkin yli maaliin, naurahtaa Pekkala.

Kesken kauden Pekkala siirtyi juurikin Tapparaan. Alkukaudesta 24 otteluun Pekkala oli tehnyt tehot 4+4, mutta Tapparaan siirron jälkeen 19 ottelua tuotti tehot 8+4.

- Kärpissä oli tuolla kaudella aika paljon äijiä. Ammattilaisurheiluuhan kuuluvat nämä siirrot. Se oli luonnolinen siirto muihin maisemiin kokeilemaan, taustoittaa Pekkala siirtoa.

Tapparassa peli onnistui paremmin. Syitä Pekkala ei parantuneeseen peliin löydä suoralta kädeltä.

- En osaa sanoa, mistä se johtui, mutta Tampereella kulki paremmin. Kärpissäkin annettiin mahdollisuuksia ja peliaikaa, mutta tuolloin keväällä peli vain kulki.

Tulokaskauden hattutemppu ja pelikielto

Pekkala kuuluu niihin harvoihin pelaajiin, jotka ovat onnistuneet tulokaskaudellaan SM-liigassa iskemään kolme maalia iltaan. Tämä tapahtui Pekkalan osalta vierasottelussa Porissa Ässiä vastaan.

- Muistan kyllä ottelun. Tuntui, että se oli sen aikaisen Tappara-jakson huonoin peli. Ei päästy kunnolla edes hyökkäysalueelle. Kiekko tuli aina mulle ja pari kertaa sai vetäistä tyhjiin. Kolmannen maalin tein sitten tyhjään maaliin. Joskus vaan on oikeassa paikassa oikeaan aikaan, tarinoi Pekkala.

Tapparassa Pekkalalla sujui hyvin.
Tapparassa Pekkalalla sujui hyvin.
Kuva © Jarno Hietanen

Ura jatkui kirvesrinnoissa myös kaudella 2010-2011. Meno ei kuitenkaan ollut läheskään samanlaista, kuin mitä se edelliskaudella oli ollut. Kausi meni myös tehopisteiden valossa penkin alle.

- Se oli ehkä elämäni huonoin kausi. Siinä näkee, että jos asiaat menevät solmuun, niin ne myös menevät solmuun, vakavoituu Pekkala.

Pekkala piipahti kauden aikana myös LeKissä ja K-Laserissa. Visiitti kasvattajaseuraan oli yksi kauden positiivisia kokemuksia.

- Hauskaahan se oli käydä Laserissa pitkästä aikaa. Paljo tuttuja pelaajia oli ja oli mukava pelata kavereiden kanssa pitkästä aikaa.

Kauteen mahtui kuitenkin Pekkalan uran tähän meneessä ainut pelikielto. Neljän ottelun huili tuli Pekkalan kyllästyessä Kalle Kaijomaahan (video).

- Yksi nimeltämainitsematon pelaaja siinä pelissä koukki koko ajan. Sanoin ennen sitä vaihtoa Vänttiselle (Tuomas), että jumalauta, jos vielä kerran tulee semmonen koukku, niin mä vedän kädet poikki. No se sitten sieltä tuli, taustoitti Pekkala naurahtaen.

- En tiedä mistä se johtui. Moni on tuota kysynytkin. Se oli jälkeenpäin ihan hauskakin juttu.

Muuten kausi oli varsin väritön. Seuraava kausi meni sitten kokonaisuudessaan kirvesrinnoissa. Kaudella kertyi 53 ottelua liigassa ja 7 ottelua myös European Trophyn puolella.

- Viime vuosi jäi siitä mieleen, että koutsi vaihtui jälleen kerran. Se on nykyään aika yleistä. Risto Dufva tuli siihen ja otti joukkueen niin sanotusti haltuun. Pitkään taisteltiin playoff-paikasta, mutta joku siinä jäi sitten puuttumaan.

Kauden kesken Tapparaan tullutta valmentajaa Pekkala pitää hyvänä.

- Hyvät fiilikset jäi itselle RD:stä. Kaikenlaisia huhuja tietysti miehestä liikkuu, mutta itselleni jäi kuva rehdistä ja reilusta valmentajasta. Totta kai hän on vaativa, mutta niin ovat muutkin koutsit, heittää Pekkala.

Täksi kaudeksi Vaasaan

- Ei tullut sopimusta Tapparaan, eikä oikein miitään muutakaan järkevää sopimusta muualta liigasta. Sportissa oli kaikken järkevin sopimustarjous, joten ilman muuta tartuin siihen, kertoo Pekkala.

Maalitykin mielestä Vaasaan on ollut helppo sopeutua.

- Tämähän on aika lailla samanlainen paikka kuin Oulu. Meri tuossa vieressä. Semmoinen riittävän iso, mutta kuitenkin aika pieni paikka.

Pekkala hankittiin Sportiin tekemään maaleja. Tehtävässään hän on onnistunut, sillä irtosihan miehelle maalipörssin piikkipaikka. Myös Pekkala pitää siitä, mitä hänelle Vaasassa on tarjottu.

- Rooli on kyllä ollut mieluinen itselleni. Olen tyytyväinen siihen, että olen pystynyt sen roolin täyttämään, joka täältä annettiin. Toki hiukan parempaankin olisi ehkä pystynyt.

Myös kaverit, jota Pekkala on saanut rinnalleen, ovat olleet mieleen.

- Jalo (Toni) on kyllä tämän sarjan paras sentteri. On ollut hieno kunnia pelata hänen kanssaan. Ei se ole sattumaa, että Keinänen (Aki) voitti viime vuonna maalipörssin hänen rinnaltaan. Kyllä hän semmoisia paikkoja rakentaa joka pelissä, kehuu Pekkala.

Pekkalan kausi alkoi Vaasassa kunniakkaasti. Ensimmäisessä ottelussa kertyi plakkariin tehot 2+1.

- Odotin kyllä hyvää alkua. Valmistauduin siihen niin, että pitää onnistua. Tiesin kyllä, millä odotuksilla tänne tulen, kun liigassakin kuitenkin olen pelannut. En siitä silti paineita alkanut ottaa, kommentoi Pekkala alkukautta.

Lokakuussa Pekkala valittiin Mestiksen kuukauden pelaajaksi. Onnistumisia tuli tehojen 11+4 edestä.

- Tilastojen valossa lokakuu oli ehkä paras, vaikkin nehän nyt eivät kerro kaikkea. Kyllä se kuitenkin yksi semmoinen huippukuukausi oli. Silloin pelattiin paljon ja sai pelirytmistä hyvin kiinni.

Mestiksen tähdistöottelu pelattiin marraskuussa Turussa. Pekkala pääsi pelaamaan pohjoisen riveihin kyseiseen otteluun valmentaja Pasi Räsäsen valitsemana.

- Ihan hyvä kokemus oli. Sai vähän erilaisuutta kauteen. En sitten tiedä, miten siinä onnistuttiin. Saatiinko tuotua Mestistä esille, sitä en tiedä, mutta se ei kuulu minun tehtäviini kritisoida sitä. Ehkä se olisi ollut vielä yhden asteen mielenkiintoisempi, jos oltaisiin saatu se Allsvenskan-joukkue sinne, uskoo Pekkala.

- Siellä yritettiin vain hyökätä ja kokeilla hienoja veivejä. Päätyyköhän se 8-7 meille, jatkaa Pekkala.

Pekkala hoiti kotiin Mestiksen runkosarjan piste- ja maalipörssin. Pekkala osaa myös itse arvostaa komeaa saavutusta.

Pekkalan tuuletukset olivat tuttu näky runkosarjassa.
Pekkalan tuuletukset olivat tuttu näky runkosarjassa.
Kuva © Samppa Toivonen

- Hyvältähän tuo tuntuu. Kun Antti Virtasta ja Ville-Vesa Vainiolaa  alkaa jäädä taakse, niin totta kai silloin on pitänyt tehdä jotain oikein, myhäilee Pekkala.

Pekkalan maalimäärä yltää Mestis-historian kolmanneksi eniten kaudessa maaleja tehneen paikalle. Taakse jäi esimerkiksi Sport-ikoni Markus Jämsä (30 maalia).

- En kyllä tiennyt tuosta mitään! Joskus joku heitti siitä Kalle Konstin ennätyksestä (37 maalia), mutta en minä tuota tiennyt, että Jämsä jäi taakse.

Ei enää rapakon taa

Monesti rapakon tää lähdetään pelaamaan jo hyvin nuorena, tai sitten ei koskaan. NHL ei ole enää maalikuninkaan tähtäimessä, mutta jonkinlaista visiittii Suomen ulkopuolelle voisi harkita.

- En kyllä tähyile enää ison meren taa. Toivottavasti nyt ei kuitenkaan kotimaan kaukoloissa menisi loppu-ura. Olisi se mukava päästä näkemään ulkomaitakin, haaveilee hyökkääjä.

Kun Pekkalalta kysyi pukukoppijäynistä, niin häneltä ei saanut kommenttia asiaan. Vaasassa tällä kaudella ainakin vastaavaan kategoriaan voidaan laskea se, kun Sportin varakapteeni Erik Riskan polkupyörä nostettiin hallin pihassa seisovaan lippusalkoon. Kuka nostotalkoot suoritti?

- Juu, siinähän se nostettiin salkoon ennen joulua. En myönnä mitään, en ota kantaa, nauraa Pekkala.

- Itse en näiden kohteeksi kuitenkaan ole joutunut.

Vapaa-aika Pekkalla menee hyvin perinteiseen malliin.

- Samalla lailla vapaa-aika sujuu kuin muillakin. Treenit ja suoraan kotiin katsomaan NHL-videoita ja seurailemaan tuloksia. Playstationia myös pelailen, kertoo maalikuningas vapaa-ajastaan.

Kohti pudotuspelejä maalikunigas lähtee luottavaisin mielin. Voittoa lähdetään hakemaan ja kirkkain mitali on saavutettavissa oleva tavoite.

- Voittamaan me lähdetään ja uskon myös, että me voitetaan, päättää Pekkala.

Haastattelun ensimmäinen osa: Mestiksen maalikuningas: "Kyllä me tämä hoidetaan"

» Lähetä palautetta toimitukselle