Tero Lehterä, pelaako joukkueesi aktiivisemmin kuin viime kaudella?

LIIGA / Haastattelu
Lehterä debytoi Liigassa valmentajana tulevalla kaudella. Tavoitteena on pelata aktiivista jääkiekkoa.
Kuva © Mikko Lieri www.lieri.eu
SaiPassa alkaa uusi projekti pettymykseen päättyneen viime kauden jälkeen. Projektia tulee vetämään ensimmäistä kertaa Liigassa päävalmentajana esiintyvä Tero Lehterä, jonka pyrkimyksenä on saada SaiPa pelaamaan nähtyä aktiivisemmin.

Pelaako joukkueesi aktiivisempaa jääkiekkoa kuin se pelasi viime kaudella? Jos pelaa, miksi?

- Pyrkimys on, tottakai. Siihen vaikuttaa sellaiset asiat, kuinka hyvin pärjäämme yksilöinä ja kuinka hyvin pystymme toteuttamaan pelitapaa. Jos paukut eivät riitä, meidän pitää miettiä kuinka pysymme kilpailukykyisinä, mutta tarkoitus on pelata aktiivisemmin.

Millaista on mielestäsi aktiivinen jääkiekko?

− Pystyy riistämään kiekkoa mahdollisimman ylhäältä ja mahdollisimman aikaisin, sen jälkeen siirtämään kiekkoa nopeasti kohti vastustajan maalia. 

Onko pelin aktivoittaminen trendi Liigassa?

− Kyllä siitä on. Viime vuonna paukutimme aiheesta Ruudun lähetyksissä. Tietyllä tavalla pitää muistaa, että kyseessä on urheiluviihdettä ja aktiivinen peli lisää viihteen tasoa. Se on yksi tekijä kiristyneessä kilpailussa. Ei ole enää vain kymppitonnin juoksu, hiihtokilpailut ja jääkiekko, vaan paljon muutakin.

Onko aktiivinen jääkiekko parempaa kuin passiivinen?

− Hyvin toteutettuna kyllä. Valmentajan perspektiivistä parempaa jääkiekkoa on se, mikä on tehokkaampaa. Todennäköisesti myös pelaajien ja fanien perspektiivistä. Aktiivinen pelitapa on kuitenkin haastavaa etenkin yksilötasolla. Mikäli aktiivisuudelle ei ole pohjaa, uuden oppiminen on haastavaa. Moni on kuitenkin tottunut peruuttamaan.

Tulisiko Liigassa pelata viime vuosia aktiivisempaa peliä, jotta Suomi menestyy paremmin maajoukkueissa?

− Paljon on puhuttu maajoukkueesta, siihen en ota kantaa. Otan ennen kaikkea kantaa siihen, mikä on Liigan status tällä hetkellä. Finanssipuolella Liiga ei pysty kilpailemaan monen eurooppalaisen suursarjan kanssa, se vaikuttaa siihen profiiliin, millaisia pelaajia Liigassa pelaa. Moni haluaa kehittyä ja aktiivinen pelitapa on ainakin kehittävämpi.

Onko viihdyttävyys huomioitava arvo, kun teet taktisia päätöksiä?

− On se jonkun verran, mutta enemmän taustalla on yksilön kehitys.

Ovatko esimiehesi seurajohdosta esittäneet sinulle viihdyttävyystoiveita?

− Eivät ole. He ovat palkanneet minut sellaisena kuin olen ja he tietävät millaista jääkiekkoa haluan peluuttaa. He eivät tule taktiikkataululle piirtämään, se ei ole heidän hommansa, kuten ei ole minun hommani lähteä neuvomaan markkinoinnissa.

Onko päävalmentajan mielestäsi otettava huomioon pelillinen asiakaspalaute eli kannattajien pelilliset toiveet?

− Toiveita voi toki esittää. Pitää kuitenkin muistaa, että keskimäärin yhtiöön on palkattu joku tekemään johonkin toimeen sen takia, että hänen katsotaan olevan paras tehtävään. Faneilla on paljon ja heillä eri asioita, joita pitävät tärkeinä ja mitä fanittavat. Fanit katsovat asioita eri perspektiivistä, minä katson asioita pelin ja yksilön perspektiivistä. Valittaminenhan ei ole kuitenkaan kiellettyä.

Onko voittaminen jääkiekkojoukkueen tärkein keino viihdyttää yleisöään?

- En ole Jeesus, eikä minulla ole jeesusteippiä

− Kyllä sillä on iso painoarvo, sillä se määrittää paljon muutakin, kuten pelaajien itseluottamusta. Vaikka kuinka kauniisti puhuisi, jos pataan tulee koko ajan, sitä ei teot ratkaise. Joskus paremminkin pelannut joukkue häviää, mutta pitkässä juoksussa hyvin pelannut joukkue voittaa enemmän kuin häviää.

Koetko joukkueesi esittävän tällä kaudella viihdyttävää jääkiekkoa?

− Sen aika näyttää. En ole tullut jeesusteipillä paikkaamaan, vaan rakentamaan hyvää. Lähtökohdat nähdään viime kaudesta ja sen tuloksesta. Jos minulla ei ole jeesusteippiä, vielä vähemmän minä olen Jeesus. En tee pelaajia ylipäätään, enkä reilussa kahdessa kuukaudessa pysty auttamaan pelaajia niin paljoa, että heistä tulisi hetkessä kansainvälisen tason tähtiä.

Mikä vastustajistanne pelaa aktiivisinta peliä?

− Ollut niin paljon töitä omissa, etten ole hirveästi ehtinyt tutkia vastustajia. Tapparalla on ylivoimaisesti paras aihio. Pieni vaihtuvuus, huippupelaajia tulee lisää, organisaatiolle tuttu pelitapa jo monen vuoden takaa, jota tuskin muutetaan paljoa, tuttu valmennus. Tapparan pitäisi pystyä esittämään aktiivista pelitapaa. Pelaajamateriaali on todella kova. Siinä vaiheessa, kun muut miettivät vielä ohjauspeliään, Tapparassa voidaan miettiä ihan rauhassa kaiken maailman hyökkäysalueen variaatioita ja muuta vastaavaa. Kokenut valmennus saa tuekseen kokeneita laadukkaita pelaajia, jotka pystyvät auttamaan, jos rinnalle tulee uusi kaveri. En ole kateellinen, kun kateellisuus ei vie eteenpäin, mutta Jukka Rautakorpi on aika erilaisessa asetelmassa kuin moni muu liigavalmentaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle