Teräksiseen Tapparaan siirtynyt Zaborsky: "Täytyy kysyä valmentajalta, kuinka hän pitää kaikki tyytyväisinä"

LIIGA / Haastattelu
Zaborsky aloittaa jo kuudennen kautensa Suomessa.
Kuva © Jarno Hietanen
Liigan hallitseva mestari Tappara menetti jälleen avainpelaajiaan maailmalle, mutta tuntuu silti vahvistuneen entisestään. Yksi joukkueen uusista tulokkaista on Liigan maalipörssinkin voittanut Tomas Zaborsky, joka debytoi kirvesrinnoissa Tampere Cupissa. Slovakkihyökkääjä janoaa maaleja.

Tapparan ja Ilveksen välinen Tampere Cupin ottelu oli alusta alkaen sinioranssien hallintaa. 5−1-voitto nuiji Ilveksen täysin jäänrakoon. Hetkittäin Tapparan painostaessa tuntui kuin jäällä olisi ollut vain yksi joukkue. Saman allekirjoitti Tapparan hyökkääjävahvistus Tomas Zaborsky, joka teki paluun Liiga-jäille yhden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen.

− Peli oli meiltä hyvä. Olemme harjoitelleet pari viikkoa ja hallitsimme tänään peliä alusta alkaen.

Zaborskyn viime vuosi kului alakuloisissa merkeissä. Lokakuun alussa tullut olkapäävamma keskeytti taiturin kauden Brynäsissä jo sen alkuvaiheissa.

− Henkisesti se oli todella vaikea kausi, joten tällä kaudella toivonkin pelaavani mahdollisimman monessa ottelussa, Zaborsky kertoo.

Hän teki paluun kaukaloon aivan kauden loppuhetkillä, kun Brynäs taisteli Ruotsin liigan pudotuspeleissä.

− Aluksi varoin olkapäätäni muutamissa peleissä, mutta kun sain tehtyä pari maalia, lopetin kädestä huolehtimisen. Sain kuntoutua vammasta koko kesän ja olkapää on nyt täysin kunnossa.

Tapparan kannalta on tärkeää, että joukkue saa maalitykin käyttöönsä täysikuntoisena.

Ykköskentän pelaajia kolmessa ketjussa

Zaborsky ei ole mikä tahansa ulkomaalaisvahvistus, sillä hän on jo näyttänyt potentiaalinsa Suomen kentillä. Osoituksena kyvyistä ovat Ässissä ja HIFK:ssa tulleet kolme yli 40 pisteen kautta.

Vaikka mieheltä odotetaan suuria, eivät henkilökohtaiset tilastot ainakaan haastatteluhetkellä ole Zaborskyn päällimmäisissä tuntemuksissa.

− Odotukset ovat aina korkealla. Tärkein tavoitteeni tänä vuonna on kuitenkin voittaa mestaruus ja uskon, että joukkueellamme on siihen todella hyvä mahdollisuus.

Uuden joukkueensa ajatteleminen saa tähden innostumaan, mutta hän ei lähde haihattelemaan takki auki kohti kevättä.

− Tappara on todella vahva joukkue, mutta on kulunut vasta pari viikkoa. Meillä on edessä muutamat harjoitusottelut ja sitten alkaakin jo CHL. Meidän täytyy valmistautua ja saada ketjujemme kemiat kohdilleen, mutta sitten olemme valmiita kauteen, Zaborsky tuumii.

Viime kausina Tapparaan on ollut kova imu, ja joukkue on tänäkin vuonna paperilla teräksinen. Hyökkäyksestä löytyy ykköskorin pelaajia kolmeen kenttään, jolloin herää kysymys, kuinka kaikki saavat omalle arvolleen sopivan peliajan. Zaborsky ei lähde opastamaan päävalmentajaansa Jukka Rautakorpea, vaan kommentoi All Star -tason joukkueen peluutusta korrektisti.

− Täytyy kysyä valmentajalta, kuinka hän pitää kaikki tyytyväisinä. Olen vain yksi pelaajista ja pelaan siellä, mihin minut laitetaan. Eipä siinä muuta.

Joukkueelleen Zaborsky jakaa kiitosta. Hänen mukaansa yhteishenki on jo parin viikon jälkeen hyvällä tasolla.

− Meillä on tosi hyviä jätkiä, ja he ovat ottaneet minut hyvin vastaan kopissa. Kaikki vaikuttavat mukavilta.

Kokonaisvaltainen hyökkäyskone Zaborsky sekä jakaa syöttöjä että iskee maaleja. Suomessa vietettyjen vuosien aikana Zaborsky on kihauttanut limpun uuniin jo yli sata kertaa. Paluumuuttajan tahti ei ole hidastumassa.

− Haluan aina tehdä maaleja. Aion tehdä kaikkeni, jotta olisin maalitykki, kaudella 2011−2012 maalikuninkuuden voittanut Zaborsky toteaa.

29-vuotias hyökkääjä on ikänsä kannalta jääkiekkoilijan parhaassa iässä. Hän ei usko muuttuneensa, vaan näkee itsensä samanlaisena kiekkoilijana kuin lähtiessään HIFK:sta toissa kauden päätteeksi.

− Tunnen olevani sama pelaaja kuin silloinkin: yritän tehdä edelleen samoja asioita ja annan panokseni joukkueelleni niin hyökkäys- kuin puolustuspäässäkin. Täytyy seurailla sitä, kun kausi lähtee kunnolla käyntiin, ja vertailla sitten, miten olen muuttunut pelaajana.

Oiva paikka muistojen verestelylle on jo tänään, kun Zaborsky pääsee kohtaamaan vanhan seuransa HIFK:n Tampere Cupin finaalissa kello 14.

» Lähetä palautetta toimitukselle