Tentissä: Lukko-valmentajan kaksoisrooli pitää kiireisenä

LIIGA / Haastattelu
Ari Moisanen pyörittää maalivahtivalmennusta sekä Lukossa että Leijonissa.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
Tällä kaudella Leijonien maalivahtivalmentajana toimiva Ari Moisanen pitää kahta rautaa tulessa. Kuinka aika riittää Lukko-vahtien lisäksi myös muiden suomalaistorjujien tarkkaan seurantaan?

Miten maajoukkuevalmentaminen eroaa Lukossa toimimisesta?

Ari Moisanen: Eroaahan se. Kaikki vahdit tulevat kuitenkin maajoukkueeseen omista koulukunnistaan, joten valmentaminen on maalivahtiosaston näkökulmasta hyvinkin erilainen operaatio.

Seurajoukkueessa vahteja muokataan sen oman muotin mukaan, täällä täytyy mennä toisin päin. Näin lyhyessä ajassa korjailla mitään räpylän asentoa tai muuta vastaavaa. Mennään melko paljon heidän ehdoillaan.

Toki kaikilla on omat mausteensa siitä, mitä halutaan tehdä. Käyn hieman vahtien kanssa läpi, mitä ovat tehneet ja miksi. Tietenkin yritän saada tekemistä myös jollain tapaa oman tyyliseksi, minulla on aina jotain pointteja, joita perustelen huolella.

Viikkohan on nopea veto. MM-kisavalmistautuminen on jo kuitenkin pitempi rykäisy. Kahdeksassa viikossa on jo väliä, miten valmistautuminen tiettyyn ajanjaksoon tehdään. Tarkoitus on kuitenkin, että vahti on oikealla hetkellä parhaimmillaan.

Mikä on maajoukkuepuolella tärkein oma roolisi, kun työskentelet maalivahdin kanssa?

Moisanen: Viikko on pitkä aika maalivahdin silmin. Levon ja treenaamisen merkitys on tärkeä, ja se pitää saada tasapainoiseksi. Ei seurajoukkueetkaan halua, että heidän vahtinsa lähetetään tänne kaivamaan viikoksi nenää.

Suunnitellaan yhdessä ja itselläni on omia ideoita. Yhdessä nivotaan viikoksi yhteinen paketti, minkä mukaan mennään treeneissä.

Onko maajoukkuepesti tuonut seurajoukkuetoimintaan uusia ajattelumalleja?

Moisanen: Onhan se varmasti tuonut. Tyylinäni on kuitenkin seurata tarkasti eri liigoissa pelaavia suomalaisia ja bongailla eri asioita heidän torjumisestaan. Oli kyseessä sitten KHL, NHL, SM-liiga tai muut vastaavat.

Sieltä bongailen sitä, miten joku tekee jotain paremmin ja miksi hän tekee niin. Onhan tämä koko ajan opiskelua. Joku tekee jotain ja itse pitää pohtia, miksi hän tekee niin.

Olen sanonut, että valmennus perustuu ajatukseen ”katso, varasta ja muokkaa”. Tässä hommassa ei kuitenkaan tarvitse kaikkea itse keksiä.

Joka vuosi on kuitenkin huomannut 14 vuoden aikana keväällä, että jotain olisi voinut tehdä paremminkin. Ei ole vielä tullut yhtään sellaista vuotta, että olisin jo maaliskuussa sanonut, että ”Menipä hemmetin hienosti.”

Valmennat SM-liigajoukkuetta itse. Kuinka paljon SM-liigassa hyvän kauden pelanneita vahteja tarkkaillaan?

Moisanen: Tarkkaan seurataan tilannetta ja kartoitetaan mahdollisia kisapelaajia, joiden kesken sitten näytönpaikat annetaan ja mahdollisuudet näyttää osaamisensa.

Toisilla on näyttöjä jo pidemmältä ajalta, joten aivan yksittäisten piikkien perusteella ei kisoihin pääse. Suomen maalille on kuitenkin sen verran laaja tarjonta olemassa. Kaikki käydään kuitenkin läpi.

Maailmalla pelaa iso pino suomalaisia huippuvahteja. Miten aika Lukon ohella riittää muiden tarkkailuun?

Moisanen: Sosiaalinen media on helpottanut hommia melkoisesti. Nyt saa jo muutamassa tunnissa kattavan kuvan kiekkomaailman tapahtumista. Sen takia homma on muuttunut - enää ei tarvitse katsoa koko otteluita nähdäkseen kaiken oleellisen.

SM-liigasta tulee muutenkin seurattua tarkemmin myös muiden seurojen ja vahtien tekemisiä. Kun KHL:stäkin nykyään näkee lähes kaikki maalit, on tilanne sen suhteen melko hyvä. Sitä pysyy yllättävän hyvin kartalla, missä mennään.

» Lähetä palautetta toimitukselle