TAP - KAL
VGK - MIN 1.00
FLA - SJS 2.00

Tehomies Poukkula

LIIGA / Haastattelu
JYPin A-nuorten runkosarjan pistekärjestä löytyy hieman yllättävä nimi. Loistavan kevätpuoliskon pelannut hyökkääjä Markus Poukkula löysi tehonsa joulun jälkeen ja pyyhälsi sarjan loppukierroksilla JYPin sisäisen pörssin voittajaksi.

Jos oli joukkueen kausi onnistunut, niin samaa voi sanoa myös Markus Poukkulan esityksistä. Melko puolustavassa roolissa kauden aloittanut hyökkääjä nosti hiljalleen profiiliaan hyökkäävämmäksi ja tehot 19+27 oikeuttavat koko sarjan kahdeksanneksi tehokkaimman pelaajan titteliin.

Joukkueen ja Poukkulan esitykset kulkevat liki käsi kädessä. Koko ryhmän onnistunut kevät nosti myös yksilöitä esiin.

- Loppujen lopuksi hoidimme aika hyvin tämän kevään. Jouluna ei kulkenut ihan yhtä hyvin, mutta kyllä se siitä sitten lähti. Ei tainnut montaa tappiota tulla kevään mittaan. Pystyttiin voittamaan aika huonollakin pelillä välillä, se oli hyvä homma, Poukkula tuumaa.

Omista tehoista puhuttaessa hyökkääjä on varsin vaatimaton. Alkukauden varmistavampi rooli muuttui miltei totaalisesti, kun Poukkula nostettiin ykkösketjuun Jaakko Pelkosen ja Harri Pesosen rinnalle. Kolmikko onkin kylvänyt tasaisesti tuhoa vastustajan puolustusalueella ja tulee olemaan tärkeä lenkki pudotuspeleissä.

- Tuli tässä keväällä pieni loppukiri, en tiedä mistä johtui. Rupesi menemään jo vähän onnellakin sisään. Nyt tuntuu, että on löytynyt hyvä ketju. Meillä on kulkenut tasaisesti pelistä toiseen, Poukkula vahvistaa.

Raahesta kotoisin oleva Poukkula päätyi JYPiin B-juniorina. Päätös lähteä Jyväskylään kummastuttaa varmasti monia, mutta taustalta löytyy varsin looginen selitys.

- Suurin syy oli, että täällä oli tuttu valmentaja. Marko Rahikainen valmensi silloin B-nuoria, Poukkula kertoo.

Katsellessa Poukkulan otteita jäällä ensimmäisenä silmiin pistävät hyvä liike ja energinen yleisilme. Hyökkääjä hakeutuu vauhdilla paikkoihin ja on nopeutensa ja tarkan rannelaukauksensa vuoksi erityisen vaarallinen yksi-yksi-tilanteissa ja vastahyökkäyksissä. Muutoinkin miehen pelityylistä tulee jossain määrin mieleen JYPin liigajoukkueen kapteeni Juha-Pekka Hytönen.

- Mielestäni olen aika yleispelaaja. Ei varmaan mitään selkeitä vahvuuksia. Liike nyt on hyvää - kun ei kädet riitä, niin on pakko laittaa jalkaa liikkeelle. Olen ennen pitänyt laukaustani aika surkeana, mutta nyt sekin on alkanut kehittyä. Varmasti tässä on tasaisesti kehitettävää kaikessa, Poukkula pohtii vaatimattomana.

Monella A-nuorten sarjassa pelaavalla siintää jo mielissä siirtyminen jollain aikajänteellä miesten SM-liigaan tai muualle aikuisten sarjoihin. Poukkula pitää kuitenkin jalat maassa ja etenee päivä kerrallaan.

- Tulevaisuudesta en osaa sen kummemmin sanoa. Pelataan vaan ja katsotaan mihin taidot ja rahkeet riittävät.

Poukkula on kirjoilla Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. A-nuorten SM-liigassa pelitahti on kova ja jostain on pakko tinkiä, mikäli aikoo ehtiä vielä harjoitellakin. Hyökkääjä myöntää omalla kohdallaan pienen ongelmallisuuden pelaamisen ja opiskelun yhteensovittamisessa.

- Kyllähän se menisi, jos jaksaisi vaan tehdä töitä. Olen ollut vähän laiska koulussa enkä ole erityisemmin viitsinyt panostaa. Paljon olen ollut koulusta pois, eikä ole tullut mitään ylimääräisiä hommia tehtyä. Taitaa pudotuspeleissä jäädä vielä vähemmälle, Poukkula tunnustaa.

Yksi harvoista tahroista A-nuorten hurrikaanipaidoissa on edellinen kausi. Kauden 2005-06 mestaruus oli kaunis muisto vain, kun karu arki koitti ja joukkue rämpi läpi kauden sarjan pohjilla. Poukkula nostettiin monen muun B-nuorista ulos kasvaneen pelaajan tavoin suoraan A-nuorten ratkaisijan rooleihin. Muutos ei tapahtunut kivuttomasti.

- Viime kaudella meillä oli kokematon joukkue ja matkan aikana sattui vähän kaikenlaista. Kausi lähti huonosti liikkeelle ja voisi sanoa, että siitä tuli sitten lumipalloefekti. Tällä kaudella on osannut arvostaa voittoja, koska niitä ei viime kaudella juuri tullut, Poukkula kertoo.

Päävalmentajan vaihtuminen Tuomas Tuokkolasta Mika Paanaseen on tuonut JYPiin uusia tuulia. Hyökkäyspelaamista vahvasti painottava Paananen on koulutukseltaan psykologi, joten voisi kuvitella, että hän on valmentajana myös varsin ihmisläheinen. Poukkula vahvistaa ennakkokäsityksen.

- Tuokkolalla oli hyvä teoreettinen ja taktinen osaaminen. Paananen antaa ehkä enemmän sitten vapauksia ja suosii hyökkäysvoittoisempaa pelityyliä. Psykologina Paananen osaa tietysti käsitellä tilanteita ja pelaajia hyvin.

Menestyksekkäästi sujuneen runkosarjan jälkeen joukkueessa on hyvä tekemisen meininki ja elämää riittää. JYP lähteekin kovin odotuksin pudotuspeleihin ja koko ryhmällä on halu menestyä.

- Hyvällä itseluottamuksella lähdetään pudotuspeleihin, varsinkin kun saatiin runkosarjan voitto. Finaalien päätyttyä me ollaan kovissa juhlissa. Ja nimenomaan mestaruusjuhlissa, Poukkula maalailee.

» Lähetä palautetta toimitukselle