TPS - JUK
KAL - HPK
KOO - SPO
KÄR - ÄSS
LUK - ILV
TAP - JYP
FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00

Tehokkaan paluun sairastuvalta tehnyt Jari Sailio: ”Mestaruutta tänne on tultu jahtaamaan”

LIIGA / Haastattelu
Kahden maalin mies Jari Sailio oli Raksilan tiistai-illan avainhahmo Kärppien kaataessa Vaasan Sportin lukemin 5-1.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Oulun Kärppien ensimmäinen kausi Kai Suikkasen komennuksessa on ollut tuskallisen vaikea. Oululaisten harvojen valopilkkujen joukkoon kuuluva kokenut hyökkääjä Jari Sailio ei ole kuitenkaan vaipunut epätoivoon, vaan on näyttänyt esimerkkiä joukkueelleen iskemällä kunnioitettavan määrän tehoja palattuaan vasta pari ottelua sitten sairastuvalta.

Menestykseen tottuneen Oulun Kärppien joukkue muuttui radikaalisti, kun kahdesti oululaiset mestaruuteen luotsannut Lauri Marjamäki nosti kytkintä siirtyen A-maajoukkueen peräsimeen. Tilalle tulleella Kai Suikkasella oli käsissään täysin erilainen joukkue, josta puuttui erityisesti leveyttä hyökkäyspäästä. Kausi käynnistyi vielä odotettua heikommin, kun useat avainvahvistukset tipahtelivat kokoonpanosta sairastuvalle, eivätkä nuoret lupaukset onnistuneet täyttämään aiempien kärkipelaajien saappaita.

Alkukauden onnistujien joukko oli kapea, mutta sinne mahtui kärppäikonien Lasse Kukkosen ja Mika Pyörälän lisäksi erityisesti muuan hyvinkääläinen nelosketjun voimahyökkääjä Jari Sailio. 30-vuotias Marjamäen Ouluun hankkima työmyyrä paiski hommia esimerkillisillä otteilla heti kauden alkumetreistä asti. Loistavan peli-ilmeen taustalla oli nälkä kehittyä pelaajana ja tavoitella uran toista liigamestaruutta.

− Olen pyrkinyt hoitamaan koko ajan omaa rooliani yhä paremmin. Totta kai siellä on ollut pieniä porkkanoita, kun on onnistunut tekemään maaleja. Tärkeimpänä tavoitteena on ollut tietenkin päästä pelaamaan mahdollisimman paljon. Siksihän tätä hommaa tehdään. Sain oman pelin rullaamaan syksyllä nopeasti, ja oli nousujohteinen alkukausi. Nyt olen päässyt jatkamaan hyvin siitä. Yritän vain pitää itse päällä sen tasaisuuden. On tietenkin hienoa, että pisteitäkin on tullut, mutta joukkueena voittaminen on tärkeintä, ja sitä mestaruutta olen tullut tänne jahtaamaan. Se on kaikista tärkeintä, Sailio avaa.

Nousujohteisen syksyn pysäytti kuitenkin odottamaton ylävartalovamma, joka piti miehen sivussa jäiltä lähes kolme kuukautta. Sailio kuntoutti itseään ahkeran määrätietoisesti Oulussa, pääkaupunkiseudulla sekä jopa Ruotsissa Örebrossa hyvän ystävänsä Siim Liivikin kanssa. Kuntoutusjakso oli Sailion mukaan henkisesti vaikea mutta onnistunut.

− Erittäin vaikeaa se on olla noin pitkään sivussa. Olen huono katsoman peliä tuolta katsomosta, se menee niin tunteisiin. Se stressaa, kun ei pääse kentälle. Keskityin vain siihen, että pääsen tekemään paluun ja siihen, että olisin sitten täysin kunnossa. Kuntoutus meni onneksi kyllä kaikin puolin hyvin.

Vaikka Hyvinkään Jää-Ahmojen ja HPK:n kasvatti joutui olemaan tositoimista poissa todella kauan, mies löysi varsin tehokkaan vireen suorastaan hämmästyttävän nopeasti. Tiistai-iltana Raksilassa kaksi maalia iskeneen Sailion vauhdista ei heti arvaisi, että hän palasi jäille vasta tammikuun puolivälin jälkeen.

− Vire löytyi ihan vain sillä, että oli niin hyvä treeni kuntoutuksen aikana. Pidin jaloista niin hyvin huolta, ettei mennyt puhki kentällä. Sitä kautta tuli itseluottamusta. Kun pysyy hyvässä kunnossa loukkaantumisenkin aikana ja intoa riittää, niin siitä on hyvä jatkaa. Mitään sen kummempaa salaisuutta ei ollut, Sailio vakuuttaa.

Peliä parannetaan koko ajan ja yritetään tietenkin taistella suoralle pudotuspelipaikalle kuuden joukkoon. Se on mahdollista, mutta se vaatii kovaa työtä joka päivä.

Kärppien joukkue muuttui kaudelle 2016-17 merkittävästi niin pelaajien vaihtuvuuden kuin uuden valmentajan tuoman pelitavan myötä. Oulussa alkoi uudelleenrakennuksen aikakausi. Edellisenä keväänä Ouluun saapunut voimahyökkääjä myöntää, ettei suuri muutos ollut helppo.

− Joukkue muuttui todellakin paljon. Kun asiat vaihtuvat noin nopeasti, siihen tottuminen ei tapahdu ihan hetkessä. Se ottaa aikansa, kun äijät tulevat eri seuroista, tutustuvat toisiinsa ja alkavat tottua pelisysteemiin. Nyt pelit ovat koko ajan menneet parempaan suuntaan ja äijät ovat alkaneet löytää toisensa yhä paremmin. Pelitapakin on nyt itselleni sopivampi, sillä pelaamme nyt vähän nopeampaa peliä. Tykkään itse siitä, kun saa mennä välillä vähän vauhdikkaamminkin. Parempaan päin kokonaisuutena ollaan menossa, ja ihan positiivisilla mielin ollaan voittoja lähdetty hakemaan.

Oululaisten kauden suurin haaste on ollut peliotteiden rankka epätasaisuus. Aina kun joukkue on vaikuttanut piiskanneen itsensä lupaavampaan vireeseen, on luvassa pian ollut taas totaalinen mahalasku. Yli kymmenen vuoden uran liigakiekkoa nähnyt Sailio ei selittele joukkueensa otteita, vaan perää niin itseltään kuin kaikilta muiltakin vastuunottoa omasta panoksesta ja työnteosta.

− Se on kiinni ihan jokaisesta itsestään, että kuinka hyvin harjoittelee ja millaisessa kunnossa on. Se ruokkii aina itseluottamusta, kun vetää treeneissä täysiä ja kunto pysyy hyvänä. Kun on kovassa kunnossa, oma pelikään ei lähde heittelemään.

Pudotuspelikevät häämöttää jo lähellä. Kärpät on majaillut koko kauden ajan sarjataulukon huonommassa päässä, mutta toivoa ja uskoa ei oululaisten leirissä ole menetetty.

− Peliä parannetaan koko ajan ja yritetään tietenkin taistella sinne suoralle pudotuspelipaikalle kuuden joukkoon. Se on mahdollista, mutta se vaatii kovaa työtä joka päivä. Teemme tavoitteita pienillä jaksoilla ja yritämme vain voittaa pelejä. Vieraspeleihin pitää erityisesti keskittyä. Kotona meillä menee hyvin, mutta vieraspelit ovat olleet aika kuraa. Niistä tulisi kuitenkin tärkeitä pisteitä. Myös playoffeissa vieraissa pitäisi voittaa, jos haluamme mennä pitkälle.

» Lähetä palautetta toimitukselle