Teemu Ramstedt arvioi IFK:n kautta – "Korkeintaan sinne seiskan pintaan, jos sitäkään"

LIIGA / Haastattelu
Teemu Ramstedtin ja IFK:n kausi päättyi liian aikaisin.
Kuva © Riku Laukkanen - www.facebook.com/R1kuExposures
Seitsemänneksi sijoittuneen Helsingin IFK:n keskushyökkääjä Teemu Ramstedt pohti päättynyttä kautta sekä jo tulevaa.

Päättynyt kausi oli Teemu Ramstedtille uran neljäs täysi kausi HIFK:n edustusjoukkueessa. Ramstedt on edustanut IFK:ta Liigassa jo lähes 300 ottelun verran, vaikka hän on ehtinyt pelaamaan myös Ruotsissa, Venäjällä ja naapurikaupunki Espoossa, ja ikää on mittarissa vasta 27 vuotta.

Kiekkokauden ulkopuolella Ramstedt nousi esille perustettuaan pyörätallin nimeltään IBD Cycling, jonka tarkoituksena on tuoda paremmin suuren yleisön tietoisuuteen tulehdukselliset suolistosairaudet, jota Ramstedt itsekin sairastaa.

Itse kiekkokausi oli Ramstedtin uran tehokkain, kun keskushyökkääjä merkkautti runkosarjassa 40 tehopistettä 55 ottelussa ja sai pudotuspeleissä kokoon yhdeksän tehopistettä kahdeksassa ottelussa. Silti joukkueen kausi päättyi pettymykseen.

– Jos Helsingin IFK on lopulta sijoituksella seitsemän, niin ei siitä voi hyvää arvosanaa antaa, Ramstedt arvioi.

Putoaminen puolivälierissä – "Kaksijakoinen kausi"

IFK:n runkosarja oli vaiherikas. Lopullinen seitsemäs sija ei ollut ennustettavissa ennen kauden alkua tai sen alussa, mutta vuodenvaihteen jälkeen tullut notkahdus vaikutti lopputulokseen.

"Tavallaan siis maksettiin hintaa meidän huonosta runkosarjan lopusta"

– Meillä oli hyvä alkukausi, kun aloitimme kauden Liigassa hyvin ja pelasimme hyvin myös CHL:ssä. Siellä oli pienestä kiinni, ettemme olleet neljän parhaan joukossa.

– Tammikuussa tuli selvästi heikompi vaihe ja se vaihe päästiin korjaamaan vasta vähän ennen pudotuspelejä. Ikävästi se oli vähän myöhästä, kun ei lopulta päästy kuuden joukkoon runkosarjassa. Se on aina hankalaa joutua ns. säälipleijareihin pelaamaan.

IFK kaatoi Ilveksen pudotuspelien villi kortti -kierroksella suoraan kahdessa ottelussa. Jälkimmäinen ottelu venyi yli 130 minuutin mittaiseksi, mikä on uusi SM-liigan ennätys.

HIFK:n kausi päättyi pettymykseen.
HIFK:n kausi päättyi pettymykseen.
Kuva © Jarno Hietanen

Puolivälierissä vastaan asettui runkosarjassa toiseksi sijoittunut, toinen tamperelaisjoukkue Tappara. Lopulta finaaleihin asti matkannut Tappara oli ottelupariin selvä suosikki, mikä johtui IFK:n heikoista otteista vuoden 2015 puolella, mutta helsinkiläiset laittoivat kapuloita niin paljon rattaisiin kuin vain voi.

– Kyllä me Tappara haastettiin sarjassa hyvin ja oltiin kaikissa peleissä mukana. Kaksi jatkoaikatappiota, joten vähän paremmalla tuurilla oltaisiin voitu sarja kääntääkin.

– Voi kuulostaa selittelyltä, mutta jos meiltä putoaa kaksi sentteriä juuri ennen sitä sarjaa, niin aika vaikea tie on silloin edessä. Ei millään joukkueella ole siihen varaa, että kaksi jätkää putoaa keskikaistalta pois ja se näkyi meidän pelissä.

Joukkueen tärkeät roolipelaajat Corey Elkins ja Thomas Nykopp loukkaantuivat sarjassa Ilvestä vastaan ja se ei voinut olla näkymättä. Ramstedt ei tahdo liikaa takertua näiden kahden keskushyökkääjän loukkaantumisiin, sillä ongelmia aiheutettiin itselle jo runkosarjassa.

– Turha kuitenkaan on niitä pudotuspelejä jossitella. Jos oltaisiin runkosarjassa hoidettu hommat paremmin ja oltaisiin päästy kuuden joukkoon, olisi lähtökohdat olleet huomattavasti paremmat.

– Tavallaan siis maksettiin hintaa meidän huonosta runkosarjan lopusta. Ei siihen tulokseen voi olla millään tavalla tyytyväinen jos runkosarjassa jää seitsemänneksi, eikä pudotuspeleissä pääse sen pidemmälle.

Kovin hyvää kouluarvosanaa Ramstedt ei joukkueelleen kaudesta anna. Helsingissä on totuttu odottamaan menestystä, eikä sijoittuminen lopputuloksissa seitsemänneksi tyydytä.

– Tietenkin tuloksen takana oli paljon hyviä asioita, mutta ei se kuitenkaan kauden jälkeen lämmitä kun ei tuloksen puolesta jää mitään käteen.

– Korkeintaan sinne seiskan pintaan, jos sitäkään.

Pudotuspelit ykkösketjussa

Tappara kaatoi IFK:n lopulta kuudessa kohtaamisessa voitoin 4–2, vaikka maalit menivät IFK:n eduksi lukemin 19–16. Kaikki Tapparan neljä voittoa tulivat maalin erolla ja kaksi vasta jatkoajalla, kun IFK voitti molemmat omansa selvemmin. Se ei kuitenkaan loppupeleissä auta helsinkiläisjoukkuetta, sillä vain voitoista pelataan.

Ramstedt pelasi tehokkaat pudotuspelit ja sen sai kokea myös Tapparan Juha Metsola.
Ramstedt pelasi tehokkaat pudotuspelit ja sen sai kokea myös Tapparan Juha Metsola.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Ramstedt muodosti pudotuspeleissä joukkueen ykköskentällisen kahden ensimmäistä kauttaan IFK:ssa pelanneen kanssa, kun Ramstedtin laidoilla hyökkäsivät Joonas Rask ja slovakkitähti Tomas Zaborsky, joka kantoi joukkueen kultaista kypärää.

– Täydensimme hyvin toisiamme. "Rasse" tekee paljon sitä hyvää perusduunia ja tavallaan tilaa meille, minulle ja "Zabolle", siihen luovempaan pelaamiseen. "Rasse" pystyy myös itse tekemään tehoja eli on monipuolinen pelaaja ja se auttoi paljon sitä meidän ketjun pelaamista.

– "Zabon" kanssa saatiin aika nopeasti se toimiva juttu kasaan. Hänen kanssaan tuli pelattua melkein läpi kauden samassa ylivoimassa.

IFK:n päävalmentajana kaudella toimi Antti Törmänen, jolle kausi Liiga-joukkueen päävalmentajana oli uran ensimmäinen. Naapuriseura Jokereissa pitkällä pelaajaurallaan vaikuttanut Törmänen on Ramstedtin mukaan hyvin nykyaikainen valmentaja.

– "Stögö" antaa pelaajille tilaa, eikä hirväesti ole huutamassa tai meuhkaamassa joka puolella. Aika rauhallisesti yritetään käydä asioita yhdessä läpi. "Stögössä" on paljon sitä tiettyä nykyaikaisuutta.

Kehut Vaasaan, Kouvolaan ja CHL:lle – "Potentiaalia on paljon"

Kausi oli IFK:lle, kuten myös koko suomalaiselle pääsarjakiekkoilulle, poikkeuksellinen. Kun Helsingin Jokerit suuntasi KHL:n puolelle, menetti IFK paikallisvastustajansa ja Liiga vetävimmän yleisömagneetinsa.

Uutena joukkueenna mukaan tullut Sport toi piristystä Liigaan.
Uutena joukkueenna mukaan tullut Sport toi piristystä Liigaan.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Jotain kuitenkin tuli tilalle, kun Mestiksestä Liigaan palasi Vaasan Sport. Lisäksi tulevalle kaudelle joukkueet muuttuvat entisestään, kun Ramstedtin entinen joukkue Kouvolan KooKoo nousi myös Liigaan.

"Itse olen sitä mieltä, että 60 ottelua on meille liikaa, koska on CHL"

– Sportia vastaan oli piristävää pelata, se oli tavallaan uusi juttu. Vaasassa oli mukava käydä pelaamassa. Kyllä Sport tuli mielestäni hyvin tuohon liigaan mukaan, paremmin kuin mitä moni osasi odottaa.

– Mielenkiintoista nähdä mitä KooKoo pystyy ensi kaudella tuomaan tänne lisää. Kouvola on ollut Mestiksen parhaita paikkoja pelata, kun olosuhteet ovat hyvin kunnossa. Uskon, että sinnekin kootaan hyvä joukkue. Hienoa, että saadaan sitäkin talousaluetta mukaan, kun potentiaalia on paljon.

Uudistusta toi myös uusi kansainvälinen liiga, CHL, joka toi IFK:lle pelimatkoja Suomen ulkopuolelle Ruotsiin, Saksaan, Sveitsiin ja Tanskaan. Pelaaminen Suomen rajojen ulkopuolella on Ramstedtin mielestä mukava piristys, mutta toisaalta matkustaminen tuo lisärasitteita.

Ensimmäistä kertaa pelattu uusi CHL-liiga päättyi IFK:n osalta puolivälierissä tappioon ruotsalaisjoukkue Frölundalle. Alkukankeudesta huolimatta uuden liigan konsepti saa kehuja Ramstedtilta.

– Ensimmäinen kausi oli vähän vaikea, kun liiga tuntui vähän väkisin tehdyltä. Jälkikäteen tämä vaikuttaa erittäinkin onnistuneelta konseptilta ja toivottavasti se vain jatkaa kasvuaan. Siinä pitää olla kärsivällisyyttä mukana, kun se ei heti aukea ihmisille. Hyvät aihiot on olemassa.

Vaikka Ramstedt pitää CHL:ää erittäin potentiaalisena liigana, ongelmia kuitenkin löytyy. Kotoisen Liigan nimittäin pitäisi pystyä paremmin vastaamaan päällekkäiseen liigaan, kuten naapurimaassa tapahtui.

– Ainoa ongelma CHL:ssä on, että pelimäärät kasvavat aika isoiksi. Liigassa on 60 ottelua, mikä on jo itsestään aivan rajoilla. Siihen päälle CHL:ssä osa joukkueista pelaa paljon, joten pelimäärät kasvavat liian suuriksi. Ruotsi meni nyt 52 otteluun, eli aika ison edun me annetaan isommalla pelimäärällä CHL:ssä pärjäämiseen.

– Itse olen sitä mieltä, että 60 ottelua on meille liikaa, koska on CHL. Jos sitä ei olisi, niin kannattaisin kyllä tätä 60 ottelua. Pelimäärät nousevat nyt joillain joukkueilla liian suuriksi.

CHL toi uutta tuulta Liiga-kauden sekaan. IFK kohtasi CHL:ssä mm. ruotsalaisen Skellefteån. Ramstedt pääsi kantamaan ottelussa IFK:n tehokkaimman pelaajan paitaa.
CHL toi uutta tuulta Liiga-kauden sekaan. IFK kohtasi CHL:ssä mm. ruotsalaisen Skellefteån. Ramstedt pääsi kantamaan ottelussa IFK:n tehokkaimman pelaajan paitaa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Uusi kausi, uudet kujeet – "Aina pitää tavoitella sitä, että ollaan neljän joukossa"

IFK:n joukkue tulee pysymään hyvin samankaltaisena, kuin mitä se oli päättyneellä kaudella.

– Joukkueessa tulee olemaan tosi pieni vaihtuvuus, mikä on hyvä asia. Valmennus pysyy samana ja pelaajissa on luvassa pieni vaihtuvuus plus nuorissa on paljon jätkiä, joilla on eväät kehittyä ensi kaudella.

"kyllä meidän pitää olla joka vuosi ylempänä siitä mitä tänä vuonna oltiin"

Jos on nimettävä yksi nuori potentiaalinen pelaaja, Ramstedt tahtoo nostaa esiin hyökkääjä Robert Leinon. Hämeenlinnasta viime kesänä Helsinkiin muuttanut "Bobby" otti heti selviä kehitysaskeleita ja niitä on lupa odottaa lisää.

– Meillä on hirveästi monta nuorta, joilla on mahdollisuus tulla rinkiin mukaan ja Leino on hyvä esimerkki siitä. Ensimmäinen kausi Stadissa oli hyvä. Pelasi omassa roolissaan loistavasti ja kun hän vain kehittyy lisää, kyseessä on varmasti kova tekijä ensi kaudeksi. Toivon sitä "Bobbylle" todella, sillä kyseessä on taitava kaveri.

IFK:n runko on hyvin koossa. Jo mainittujen Elkinsin, Raskin, Leinon ja Zaborskyn ohella joukkueessa jatkavat avaintekijöistä myös esimerkiksi puolustajat Yohann Auvitu, Daniel Grillfors ja Lauri Taipalus sekä hyökkääjistä Arttu Luttinen ja Juuso Puustinen. Ramstedtilla itsellään on myös sopimus ensi kaudesta IFK:lle, mutta sopimuksessa on KHL-pykälä ja ensi kauden joukkue on vielä avoin.

Ensi kaudesta on tultava päättynyttä värikkäämpi.
Ensi kaudesta on tultava päättynyttä värikkäämpi.
Kuva © Riku Laukkanen www.facebook.com/R1kuExposures

Vaihtuvuutta tulee väkisin jokaiselle joukkueelle ja ehkä se suurin menetys IFK:lle on Toni Söderholm. Pitkän linjan IFK:lainen suuntaa ensi kaudeksi Keski-Eurooppaan ja tarkemmin Saksaan. Menetys on joukkueelle suuri monessakin mielessä, mutta Ramstedtin mielestä kaikkea Söderholmin roolia on turha lähteä paikkaamaan. Siihen kun ei millään helsinkiläiset pysty.

– Ei tuollaista "Söden" IFK:laisuutta vain pysty paikkaamaan millään. Sitä mitä hän toi joukkueeseen, koko seuralle ja organisaatiolle, se on ollut iso palanen IFK:ta monta vuotta. Sitä ei kannata yrittää paikata, koska sitä ei pysty tekemään. Uusia vastuunkantajia tulee kyllä ja uusia IFK-kasvoja. Tuollainen seuraikonin maine vaatii vuosia seurassa.

– Olen iloinen "Söden" puolesta, kun sai tuollaisen mahdollisuuden päästä kokeilemaan Keski-Eurooppaan. Se on hieno kokemus hänelle ja varmasti olisi jäänyt harmittamaan, jos ei olisi sitä käyttänyt.

Edellinen IFK:n mestaruus on keväältä 2011, jolloin tämä helsinkiläisseura myös nähtiin viimeksi neljän parhaan joukossa. Se on ehdoton tavoite aina IFK:ssa, joten myös ensi kaudella.

– Kaikki valmiudet on menestyä ensi kaudella ja sen täytyy olla aina IFK:ssa tavoite. Aina pitää tavoitella sitä, että ollaan neljän joukossa. Liian monena vuotena ollaan jääty siitä ulos. Tietysti kaikki pelaavat mestaruudesta, mutta kyllä meidän pitää olla joka vuosi ylempänä siitä mitä tänä vuonna oltiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle