Teemu Laakso - kuopuksesta johtajaksi

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Teemu Laakso oli kaksi vuotta sitten puolustaja oli mukana nuorten MM-kisoissa kokemusta hakemassa. Viime vuonna rooli oli jo suurempi, mutta tällä kertaa Laakso Suomen puolustuksen ehdoton johtohahmo. Valinta kisojen tähdistöönkään ei olisi ollut vääryys, mutta jäähymäärä ja väärä pelipaikkakunta pitivät HIFK-puolustajan pois journalistien listoilta.

Teemu Laakson kolmannet MM-kisat sujuivat mainiosti, mikäli jätetään huomiotta jäähysarakkeen merkintä "52 minuuttia". Yksitoista kaksiminuuttista, yksi kymppi ja yksi pelirangaistus himmensivät Suomen tähtipuolustajan loistoa.

- Viimeisestä pelistä jäi huono maku, mutta jos summaa kaikki pelit yhteen, turnaus oli ihan OK, Laakso pohtii.

- Osa peleistä meni hyvin, osa vähän huonommin. Olen omaan turnaukseeni kuitenkin ihan tyytyväinen.

Jäähymäärää Laakso ei juurikaan halua selitellä.

- Aika äärirajoillahan sitä tuli pelattua, ja jäähytilastossa se näkyy. Joskus jäähyjä tuli liiankin helposti, joskus taas sai vetää kovempaa.

Nuorten MM-kisoissa kunkin joukkueen valmennusjohto nimeää omasta joukkueestaan turnauksen kolme parasta pelaajaa. Suomen parhaat olivat tällä kertaa Oskar Osala, Mikko Lehtonen ja Teemu Laakso, jolle valinta tuli hiukan yllätyksenä.

- Olihan se hieno juttu. Siinä vaiheessa, kun oli pari ensimmäistä nimeä sanottu, ajattelin, että sieltä tulee sitten koko hyökkäysketju, puolustaja naureskelee.

Laaksolle MM-kisat olivat jo kolmannet. Kaksi vuotta sitten hän oli mukana puolustuksen 17-vuotiaana kuopuksena. Viime vuonna Laakso oli jo joukkueen avainpuolustaja ja tänä vuonna rooli kasvoi entisestään.

- Rooli on kasvanut enemmän kiekollisemmaksi. Jääaikaa ja vastuuta tuli enemmän, Laakso kertaa.

- Ensimmäisissä kisoissa näki, mitä nämä pelit ovat. Totta kai sielläkin tehtiin kaikki, mitä valmentaja sanoi ja mitä jääaikaa sai.

Jääaikaa ja vastuuta on tullut tällä kaudella entistä enemmän myös SM-liigassa. Osittain muiden puolustajien loukkaantumistenkin vuoksi Laakso on saanut pelata runsaasti ylivoimaa HIFK:ssa.

- Liigassakin olen saanut pelata paljon enemmän. Se on tietysti hyvä juttu ja auttoi näihin kisoihin valmistautumisessa.

Kun Laakso edellisen kerran harjoitteli IFK:n kanssa, Bob Francis oli vielä joukkueen päävalmentaja. Kun hän palaa joukkueeseen, valmentaja on vaihtunut Paul Baxteriksi.

- Yritetään jatkaa niin, että suunta olisi jatkuvasti ylöspäin, Laakso kaavailee.

Jossain vaiheessa suuntana pitäisi olla NHL ja Nashville Predators. Laakso varattiin kesällä 2005, joten hänen varausoikeutensa vanhenevat tulevana kesänä, mikäli sopimusta country-kaupungin joukkueen kanssa ei synny. Yhteydet Predatorsiin ainakin ovat kunnossa.

- Muutaman kerran on turnauksen aikanakin oltu yhteydessä. Saa nyt nähdä, tulevaisuus näyttää, ei vielä voi tietää mitään, puolustaja hymyilee salaperäisesti.

Predatorsilla on jo nyt riveissään useita 80-luvulla syntyneitä puolustajia. Lisäksi seuran listoilla on muun muassa kaksi puolustajaa Kanadan tämänkertaisesta MM-kisajoukkueesta. Laakson mukaan NHL-organisaation puolustajalupausten määrä mietityttää, muttei pelota.

- Tietysti pitää ajatella, mikä on paras paikka kehittyä. Toisaalta kun siellä on nuori puolustus, niin sinnehän olisi hyvä lähteä haastamaan, hän nauraa.

Kisojen parhaimmistoa

Suomen kakkosvalmentajan Petri Matikaisen mielestä Laakso pelasi erinomaisen turnauksen ja kuului kisojen parhaisiin puolustajiin. Huomauttamistakin jäi.

- Teemullakin on vielä isoihin kehiin
oppimista henkisellä puolella. Ajatus karkailee välillä, Matikainen kuvailee.

- Hänelle tuli myös muutamia turhia jäähyjä. Ne laskevat arvosanaa.

Matikaisen mukaan Laaksolla on paljon vahvuuksia sekä hyökkäys- että puolustuspelissään.

- Hän pelaa kovaa, pystyy syöttämään nopeasti, avaa nopeasti, laukaus on hyvä, riittävä liike, valmentaja luettelee.

- Teemulla on isot avut kokonaisvaltaiseksi puolustajaksi. Hän on kehittynyt joka vuosi ja hänestä tulee vielä NHL-pakki, Matikainen uskoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle