Tavoitteista viis, Vainiola taistelee aina voitosta

MESTIS / Haastattelu
Ville-Vesa Vainiolan kauden vireen voi päätellä kypärän väristä.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
Jo toisen kautensa TUTOn ykkösvitjan keskellä taituroinut Ville-Vesa Vainiola pitää omaa ja joukkueensa kautta plusmerkkisenä. TUTO ylsi kevään pudotuspeleissä pronssille, mistä raumalaislähtöinen keskushyökkääjä on ylpeä, mutta harmittelee, että yksi vaihde jäi kannattajilta vielä näkemättä.

TUTOn voitokkaasta pronssipelistä ja samalla kauden päättymisestä on nyt kymmenisen päivää. TUTOn parhaimmistoon kuluneena kautena lukeutunut keskushyökkääjä Ville-Vesa Vainiola kertoo, että tuon koitoksen jälkeen pelaajilla on koittanut kesäloma ja ajatukset on suunnattu hetkeksi pois jääkiekosta.

-Sen pelin jälkeen ei olla enää treenattu. Kesä menee nyt levätessä ja hyvin treenatessa. Muutaman viikon päästä alkaakin taas valmistautuminen ensi kauteen. Kyllä sitä toisaalta pitkien ja hektisten kahdeksan kuukauden jälkeen tarvitseekin pienen irtautumisen lätkästä.

TUTOn tämänkautista peli-ilmettä Vainiola kehuu, mutta harmittelee samalla, että rahkeet olisivat voineet riittää vielä paljon pitemmälle.

-Mun mielestä kausi oli joukkueelta nousujohtoinen. Parannettiin hyvin pitkin kautta ja pelattiin hyvää kiekkoa. Peli oli viihdyttävää katsottavaakin varmasti, kun yleisö tuntui löytävän hyvin hallille. Kauden päättyminen oli lopulta pikku pettymys tietenkin, mutta pronssikin on hyvä suoritus. Ehdottomasti plusmerkkinen kausi kokonaisuudessaan.

Vainiola kertoo myös, että vaikka joulun jälkeen moni luuli joukkueen jo luopuneen kuuluisasta "60 minuutin paine" -pelitavastaan, asia ei näin ollut.

-Pelitapa ei muuttunut missään vaiheessa, vaan kyllä se oli meidän juttu, että luistellaan paljon ja sitä kautta saadaan maalipaikat. Loppukaudesta pelattiin viisaammin puolustuksessa ja koko ajan joukkuepeli meni eteenpäin ja pelaajakemiat hitsautuivat yhteen.

Entäs TUTO-käskyttäjä Juhani Tammisen usein esiin tuoma jäähytasapaino. Löytyykö syy tuomareista vai pelitavasta?

-Vikaa oli varmasti sekä pelityylissä että tuomaritoiminnassa. Itse en ainakaan menisi syyttämään pelkästään tuomareita, koska pelaajat ja joukkue pystyy aika paljon itse vaikuttamaan jäähymääräänsä.

Seurajohto oli asettanut TUTOlle kauden alkaessa tavoitteeksi sijoittua neljän parhaan joukkoon ja tuo tavoite saavutettiin. Varakapteenina häärinyt Vainiola ei pelaajana kuitenkaan anna tavoitteiden ohjata itseään, vaan pyrkii aina poistumaan hallilta voittajana.

-Itse pelaan aina voitosta riippumatta siitä, mitä tavoitteita on asetettu. Sitäkin vasten finaaleista ulos jääminen oli pettymys.

TUTO putosi välierissä KooKoolle, joka vei kaikki ottelut nimiinsä sen jälkeen, kun oli sarjan toisessa osaottelussa punnertanut itsensä 0-4-tilanteesta 6-4-voittoon. Vainiolan mukaan kyseinen ottelu ei kuitenkaan yksinään merkinnyt ottelusarjan ratkeamista.

- En ainakaan henkilökohtaisesti tuntenut, että Kouvolassa hävitty peli olisi katkaissut joukkueen selkärankaa. Meillä oli seuraavan päivän treeneissä hyvä fiilis ja seuraava pelikin oli tiukka. Sitten kun se hävittiin ja menetettiin kotietu, niin viimenen peli repsahti pahasti.

Oma piste-ennätys ja tappavan tasainen tahti

Vainiola kiekkoili nyt jo neljännen perättäisen kautensa Mestiksessä. Viimeiset kaksi kautta mies on pukeutunut TUTOn paitaan ja saman verran vuosia mies luisteli Kouvolan KooKoon riveissä. Keskushyökkääjän pistevarmuus on ollut hänen parhaimpia puoliaan pelaajana ja tällä kaudella huippuvireinen sentteri saavutti aikuisten runkosarjaotteluissa 46-tehopisteen ennätyksensä.

-Tämä kausi oli parempi kuin viime kausi. Tasaisesti sain pelattua ottelusta toiseen, ilman että tuli suurempia tasollisia notkahduksia. Hiukan kuitenkin harmittaa, sillä jäi vielä sellainen tunne, että yksi vaihde olisi vielä löytynyt.

Myös kanadalaislupaus Derek Famularen sovittaminen ykköskentällisen toiselle laidalle auttoi niin Vainiolan, kuin kapteeni Antti Virtasenkin peliä.

-Derek sopi ykkösen laidalle mainiosti ja tehtiin kaikki hyvin tehoja. Maalipaikkoja oli läpi kauden. Ei koko kaudelta löydy montaa peliä, jossa vastustajalla olisi ollut enemmän paikkoja meidän kenttää vastaan. Kemiat toimi todella hyvin yksiin.

Organisaatio valmis liigakarsintoihin, kaukalossa vaaditaan kärsivällisyyttä

Kokeneelta keskushyökkääjältä ei puutu kehuja, kun puhe siirtyy TUTOn kehitykseen kahden vuoden takaisesta tilanteesta.

-TUTOn organisaatio on hyvällä tiellä liigakarsintapaikan suhteen. Kun itse tulin vajaa pari vuotta sitten mukaan, niin seura lähti melkein nollista liikkeelle ja pitkälle ollaan tultu. Aika lähellä ollaan jo, että liigarsinnat olisi todellisuutta. Vielä pitäisi saada kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä pelaamiseen, niin päästäisiin pitkälle.

Tämän kauden Ilves-Jukurit -liigakarsintoja Vainiola pitää mielenkiintoisina, mutta myöntää merkkien olevan selvästi liigajoukkueen puolella. Sen sijaan puheita liigan uudelleen sulkemisesta Allsvenskanissakin pisteitä takonut hyökkääjä kummastelee.

-Kyllähän viime vuonnakin karsinnoissa katsomot oli aivan täynnä ja tämä toi paljon rahaa seurojen kassaan. Näkisin, että pitäisi lähteä kehittämään tätä toimintaa lähemmäksi Ruotsin mallia. Nyt ovat menossa Allsvenskanin pudotuspelit, missä tuvat ovat täynnä ja tunnelma on aina peleissä hurja. En tiedä mikä on ajatus siinä, että sulkeminen parantaisi toimintaa millään tavalla.

Vainiolan kiekkotaituruutta Kupittaalla ihailleiden harmiksi hyökkääjä ei ole vielä tehnyt päätöksiä ensi kaudesta mihinkään suuntaan. Miehen mukaan tulevan syksy kuviot ovat vielä täysin avoinna.

» Lähetä palautetta toimitukselle