Taustalla: Mikä mahdollisti HPK-jytkyn?

LIIGA / Haastattelu
Niin puolustaja Aleksi Laaksolla kuin muillakin oranssipaidoilla on jälleen piisannut iloa lätkäkaukaloissa.
Kuva © Pekka Rautiainen
HPK on ollut kiekkosyksyn suurimpia yllättäjiä. Piskuinen Kerho miehittää sarjataulukon viidettä sijaa ja lähti maajoukkuetauolle komeassa voittoputkessa. Mitkä tekijät ovat Pallokerhon huiman syyslennon taustalla? Jatkoaika.com otti selvää.

Hämeenlinnalaisessa kiekkoilussa on tänä syksynä ollut aistittavissa parin vuoden tauon jälkeen tekemisen meininkiä. Sekä urheilullisesti että taloudellisesti alas vajonneen Kerhon koko organisaation toimintaa on viety rutkasti eteenpäin.

Kaukaloissa toiminnan kehittäminen on tuottanut hienoa tulosta. Viime kauden hajuton, mauton ja väritön jääkiekko on muuttunut taistelevaksi lätkäksi. Tämä on näkynyt Pallokerhon pistesarakkeessa.

HPK on napsinut syksyllä 36 pistettä ja majailee sarjataulukossa viidentenä. Marraskuun maaottelutauolle Kerho lähti seitsemän peräkkäisen voittopelinsä siivittämänä. Tilanne on aivan eri kuin viime kaudella.

Tuolloin oranssipaidat rimpuilivat koko kauden sarjan alakastissa sijoittuen lopulta seuran historian surkeimmalle sijalle, kolmanneksitoista. Miten muutos liigan häntäpään joukkueesta yhdeksi sarjan kärkisikermäksi on tapahtunut?

Kerhon toimitusjohtaja Risto Korpela kertoo seuran muuranneen perustansa nousulleen jo keväällä.   

– Pidimme jo keväällä sellaisen palaverin, jota emme ole ennen pitäneet. Sekä seuran toimiston että joukkueen väki olivat kaikki yhdessä ja puhuimme arvoistamme. Ja sitouduimme niihin, Korpela valottaa.   

Taisteleminen erittäin tärkeässä roolissa

Kyseinen palaveri on varmasti näytellyt isoa asemaa Pallokerhon nousussa liigan kärjen tuntumaan. Kerhon yksi vahvuuksista on etenkin joukkueen yhtenäisyys ja ensimmäiset kipinät työntekijöiden sitoutumiseen seuran eteen singottiin keväällä pidetyssä kokouksessa.

Palaverissaan HPK muotoili toiminnalleen arvot, joita joukkue jatkotyösti koko loppukevään.

Noiden yhteisten arvojensa takana koko Kerho on seissyt ja se on näkynyt kovana uurastamisena.

– Aluksi loimme joukkueellemme omat arvot. Pelaajamme ovat itse myös olleet noita arvoja tekemässä koko kevään ajan ja silloin siihen ovat kaikki myös sitoutuneet. Meidän arvoihin, Kerhon apuvalmentaja Pasi Arvonen sanoo.

– Olemme saaneet niiden vuoksi joukkueemme yhtenäiseksi ja silloin työn tekeminenkin on ollut sen mukaista.

Joukkueen itselleen asettamia arvoja ei Kerhon kakkosvalmentaja Arvonen suostu paljastamaan. Korpela puolestaan informoi, että teesit näkyvät Pallokerhon pelaamisessa.

Tästä voi päätellä HPK:n otteita seuranneena, että arvoissa korostuvat duunin paiskiminen ja yrittäminen.   

– Työn teko ja taisteleminen ovat meillä erittäin vahvassa roolissa. Jokaisella osa-alueella, Korpela tähdentää.


Ari-Pekka Selin vaatii paljon päävalmentajana.

HPK on hienosti hitsautunut yhteen siitäkin huolimatta, vaikka Kerhon materiaaliin operoitiin suurremontti edelliskauden jälkeen. Hämeenlinnaan matkasi täksi kaudeksi kaksi uutta valmentajaa ja peräti kymmenen pelaajaa.

Hämeenlinnalaisten toimitusjohtajan Korpelan mielestä joukkueen erinomainen yhteen muovautuminen johtuu yhteisten arvojen lisäksi osaavasta valmennuksestakin.

Pallokerhon valmennuksessa otti päävastuun keväällä kontolleen SaiPasta tullut Ari-Pekka Selin.    

– Kyllähän joukkueen sitouttaminen lähtee siitä, että ne jotka sitä hommaa vetävät, niin saavat sen joukkueen motivoitumaan. Suurin arvo ja kiitos siitä kuuluu valmennuksemme puoleen, Korpela lausuu.

– Toki kiitosta kuuluu pelaajille itselleenkin. Meillä on sellaisia pelaajia, jotka ovat sitoutuneita tekemiseemme ja ovat ottaneet asiamme 100 prosenttiseksi tehtäväkseen. He haluavat viedä HPK:ta eteenpäin ja kehittää peliä.  

Selinillä iso merkitys menestykseen

Pelaajien lisäksi valmentajat ovat Kerhossa onnistuneet alkukaudesta tehtävissään erinomaisesti. HPK-valmennus on saanut luotua oranssipaitaisille selkeän pelitavan, jota koko joukkue yhtenäisesti noudattaa. 

Kanta-hämäläisten kakkosvalmentajan Arvosen mukaan joukkueen valmennuksen onnistuminen on johtunut etenkin siitä, että koutseilla on ollut punainen lanka yhteistyössään, alusta saakka.   

– Meillä on ollut Selinin kanssa heti ensimmäisistä palavereistamme lähtien selkeä päämäärä tekemisessämme. Olemme löytäneet heti punaisen langan valmentajiemme yhteistyöhön. Yhteistyömme on siksi toiminut erittäin hyvin, Arvonen näkee.

Hämeenlinnalaisten ykkösvalmentaja Ari-Pekka Selin on julkisuuteen antanut itsestään jämäkän ja vaativan kuvan. Tällaiseksi Kerhon kakkosluotsi Pasi Arvonenkin antaa hänet kommenttiensa perusteella olettaa.

Selin pitää Pallokerhon johdossa tiukkaa linjaa ja on joukkueeseen tulonsa myötä lisännyt oranssinuttujen vaatimustasoa ja työmäärää. Arvosen mukaan Selinilläkin on iso rooli Kerhon loistavasti sujuneessa kiekkosyksyssä.

– Selinillä on iso merkitys pärjäämiseemme. Hänellä on ollut koko ajan punainen lanka käsissään ja uskomme häneen.

– Hänen tulonsa myötä ennen kaikkea vaatimustasomme on noussut. Ja työntekeminen sekä harjoitusmäärät myös, Arvonen sivaltaa.

Arvosen lisäksi HPK:n toimitusjohtaja Risto Korpelakin suitsuttaa seurassa huhtikuun puolivälistä lähtien toiminutta päävalmentajaa.

– Selin on nimenomaan sen näköinen ja oloinen valmentaja, jonka me halusimme Hämeenlinnaan. Hän on sellainen valmentaja kuin miltä haluamme näyttää, mitä meidän peli on ja mitä tekemisemme on, Korpela tykittää.

– Selin on se joka sitouttaa joukkueen toimintaansa ja pitää vaatimustason korkealla joka päivä. Ari-Pekka osaa myös arvostaa ja kunnioittaa pelaajia.

Korpela kuitenkin painottaa ettei halua liikaa antaa kunniaa yksittäisille ihmisille seuran alkusyksyn menestyksestä. HPK:n toimitusjohtaja korostaa joukkueen olevan kokonainen organisaatio, jossa jokaisella on tärkeä tehtävänsä.  

– Meillä on yhteinen ja kaikille selkeä päämäärä. Ja siihen ollaan sitouduttu yhdessä. Tämä on meidän kaikkien juttu. Meillä on myös yhteiset arvot ja näkemykset ja sitä kautta viemme hommaamme eteenpäin, Korpela alleviivaa.

Viime kauden konttaus oli kova kolaus

Palautetaanpas tässä kohdin mieliin vielä kerran viime kevät. Tarkalleen otettuna päivä 15. maaliskuuta. Tuolloin HPK lopetti kautensa HIFK-vierasmatsiin. Hämeenlinnalaiset saivat stadilaisilta turpiinsa lukemin 5-3. Se oli Pallokerholle jo 12 peräkkäinen tappio.

Oranssipaitaisten kausi päättyi suoraan ilmaistuna katastrofiin. Sarjataulukossa HPK sijoittui seuran historian kaikkien aikojen huonoimmalle sijalle, kolmanneksitoista.

Viime kauden liki pitäen pohjakosketus on myös herättänyt Kerhon koko organisaation. Arvonen kertoo edelliskauden synnyttäneen seurassa ajatuksen takaisin huipulle palaamisesta.

– Totta kai ajattelumme on muuttunut. Viime kausi oli kova kolaus ja mietinnän paikka kaikille, jotka organisaatiossamme on töissä, Arvonen tunnustaa.

– Lähdimme edelliskauden jälkeen niin yhdessä ja pienemmissäkin ryhmissä työstämään niitä asioita, mitä meidän on tehtävä paremmin, että menestystä tulisi.

Tänä syksynä sitä menestystä on tullut. Toki isommasta menestyksestä mitellään vasta keväällä, mutta voittoja Kerhon tilille on kertynyt jo 14 kappaletta. Niistä seitsemän HPK napsi tililleen peräkkäin ennen viime lauantaina alkanutta maaottelutaukoa.

Hämeenlinnalaiset ovat alkusyksystä olleet oivassa vireessä. Tätä seuran toimitusjohtaja Korpela pitää erittäin tärkeänä asiana. Syksyn erinomaiset esitykset ovat saaneet parannettua Pallokerhon työilmapiirin jälleen raikkaaksi ja aikaansaavaksi. Parin rankan viime vuoden jälkeen.   

– Silloin, kun menee hyvin niin tietenkin tunnelmakin on hyvä. Ja sellaista tekemisen draivia on toimistomme puolella. Totta kai sitä on siellä pelaajistossammekin, niin kuin he ovat julkisuudessa sanoneet, Korpela luonnehtii.

– Meillä on tekemisen fiilistä. Tekemisemme on hyvännäköistä ja tuntuu mainiolta. Koko organisaatiossamme on hyvä tekemisen meininki ja halu kehittää toimintaamme edelleen eteenpäin.


HPK-fanit ovat alkukaudella käyneet innokkaasti kannustamassa omiaan.

"Hämeenlinnaan on kyetty rakentamaan uudelleen kiekkobuumi"

HPK:n alkukauden menestys on oikeastaan vaikuttanut koko Hämeenlinnaan. Hienosti startannut lätkäsyksy on saanut innostettua kansan taas käymään Rinkelinmäellä. Pallokerhon kotimatsien yleisökeskiarvo, kun on tällä hetkellä seuran mittapuulla verrattuna loistava: 3885.

Korpela on aistinut Hämeenlinnaan palanneen jopa kiekkohuuman.  

– Kyllä vähän aistin, että Hämeenlinnaan on kyetty rakentamaan uudelleen kiekkobuumi. Myös yhteisöllisyys Kerhon ympärille on palannut.

– Olemme tietenkin hirveän iloisia ja kiitollisia yleisöllemme, että he ovat löytäneet tiensä takaisin Rinkelinmäelle, Korpela riemuitsee.  

Tavoitteitaan HPK ei kuitenkaan ole vielä innostunut rukkaamaan ylöspäin. Jo keväällä Korpela asetti joukkueen päämääräksi taloutensa tervehtymisen eikä mahdollisten pudotuspelien varaan laskettu mitään. Kaikki pudotuspelimatsit vain paikkaisivat seuran heikkoa rahatilannetta.

Näin tilanne on edelleen, vaikka Pallokerho on runkosarjassa viidentenä ja HPK on viime aikoina vahvistanut rivejään NHL:stä pelikokemusta karruttaneilla Eric Fehrillä ja työsulkupeluri Antti Miettiselläkin.  

– Ei kauden hieno aloitus ole tavoitteisiimme millään lailla vaikuttanut. Pitkän tähtäimen suunnitelmamme on edelleen se, että saamme HPK:n taloudellisesti jaloilleen. Sitä kohti tässä mennään ja nyt kaikki näyttää hyvältä, Korpela linjaa.  

» Lähetä palautetta toimitukselle