"Tapparan tarjous kiilasi ykköseksi" − Lassila viihtyy voittavassa joukkueessa

LIIGA / Haastattelu
Teemu Lassilan pelit ovat alkukaudella jääneet vähiin.
Kuva © Jarno Hietanen
Teemu Lassila on toistaiseksi joutunut Tapparassa tyytymään kakkosmaalivahdin rooliin. Pelihaluja konkarilla on, ja myös tavoitteita kehittää pelaamistaan.

Ensimmäisen maaottelutauon kohdalla Tappara on Liigan kärjessä, mutta maalivahti Teemu Lassila ei ole tyytyväinen joukkueen otteisiin.

− Hyvä fiilis, että ollaan kärjessä. Peli ei kuitenkaan ole vielä missään nimessä valmista. Pelin taso ailahtelee aivan liikaa. Ehjää 60-minuuttista emme vielä ole pystyneet pelaamaan, ainakaan montaa kertaa. Parannettavaa ja kehitettävää on vielä paljon.

Pelitauko käytetään Tappara-leirissä intensiiviseen harjoitteluun.

"Tällä hetkellä esimerkiksi vähän päivitetään pelityyliä. Se ei riitä, että vetelee vanhan liiton stand up -tyylillä."

− Pari kertaa päivässä on jääharjoitukset, lisäksi kuivaharjoittelua. Nyt tehdään rajusti töitä ja ensi viikolla luultavasti palaamme normaaliin rytmiin.

Tapparan pelaamasta 16 ottelusta Lassila on torjunut vain viidessä.

− Päivän kunnon mukaan on edetty. Dominik Hrachovina pelasi CHL-pelit hienosti ja sai aloittaa sarjan, pelasi itsensä kuukauden pelaajaksi heti alkuun. Itse olen taustalla tehnyt koko ajan töitä, ja valmennukselta on tullut viestiä, että peliaikaa on tulossa.

Lassilalle on alkukaudella tullut pitkiä taukoja peleistä.

− Valmistautuminen on haasteellista. Fysiikkapuolella on tehty hommia ja siihen on omalla kohdallani kiinnitetty huomiota. Tuntuu, että nyt jaksan pelata paremmin. Voimavalmentaja Jaakko Kailajärveltä olen saanut hyviä vinkkejä ja olemme yrittäneet saada peliini lisää räjähtävyyttä, mikä nyt on alkanut näkyä.

− Henkiseen valmennukseenkin on Tapparassa työkalut olemassa, mutta oleellisempaa on ollut, että olen osa voittavaa joukkuetta. Kova hinku on päästä pelaamaan, ja se pistää harjoituksissa tsemppaamaan vähän ekstraa.

Ennen maaottelutaukoa Lassila pelasi Tapparan neljästä viimeisimmästä pelistä kolme, jotka kaikki päättyivät Tapparan voittoon. Lassila päästi kolmessa pelissä vain kaksi maalia. Ykkösmaalivahdin rooliin kokenut torjuja ei kuitenkaan ota kantaa.

− En lähde julistamaan ketään ykköseksi tai kakkoseksi. Valmennus päättää, kumpi pelaa. Meillä on "Domin" [Hrachovina] kanssa niin hyvät välit, että on helppo tehdä yhdessä töitä. Aidosti yritetään ja toivotaan, että toinen onnistuu. Näillä pelimäärillä on myös joukkueelle tosi iso juttu, että on kaksi tasaväkistä maalivahtia.

"Valmistautuminen on haasteellista. Fysiikkapuolella on tehty hommia ja olemme yrittäneet saada peliini lisää räjähtävyyttä."

"Olin todella iloinen, kun Tapola soitti henkilökohtaisesti"

Lassila hankittiin kesällä korvaamaan KHL:ään siirtynyttä Tomi Karhusta. Muitakin joukkueita oli MM-kultaa voittaneen maalivahdin perässä.

− Neuvotteluissa oli mukana yksi ulkomainen ja yksi kotimainen seura. Olin todella iloinen, kun Jussi Tapola soitti henkilökohtaisesti ja kehotti olemaan hätäilemättä. Hän sanoi, että Karhunen on mahdollisesti lähdössä ja Tapparaan tarvitaan maalivahtia. Tunnen Tapolan HPK:n ajoilta. Ilman muuta Tapparan tarjous kiilasi heti ykköseksi.

33-vuotias Lassila on urallaan pelannut Liigaa TPS:ssä, Ässissä ja HPK:ssa ennen Tapparaa. Lisäksi kokemusta on SHL:stä ja KHL:stä. Lassila kehuu uraansa vaikuttaneita maalivahtivalmentajia.

− Taas kerran on käynyt hyvä tuuri valmennuksen suhteen. TPS:ssä oli Jorma Valtonen junioreissa ja Urpo Ylönen Liigassa, sitten Jari Kaarela HPK:ssa ja nyt Petri Tuononen Tapparassa. Aina on ollut huippuluokan maalivahtivalmennus.

Lassilalla on takanaan pitkä ura huippukiekkoa, mutta tarvetta ja halua on edelleen kehittyä.

"TPS:SSÄ OLI JORMA VALTONEN JA URPO YLÖNEN, SITTEN JARI KAARELA HPK:SSA JA NYT PETRI TUONONEN TAPPARASSA. AINA ON OLLUT HUIPPULUOKAN MAALIVAHTIVALMENNUS."

− Aina löytyy kehitettävää. Tällä hetkellä esimerkiksi vähän päivitetään pelityyliä. Se ei riitä, että vetelee vanhan liiton stand up -tyylillä.

− Vanhemmiten olen huomannut ja oivaltanut, että peli ja myös maalivahtipeli kehittyy koko ajan. Paljon on kehitettäviä osa-alueita, mutta myös toimivia juttuja, joita pyritään vahvistamaan. Esimerkiksi mailapelin kohdalla olemme puolustajien kanssa saaneet yhteispeliä parannettua ja omista lähtemistä vietyä jopa uudelle tasolle.

Avauspelaamisessa Lassila on osoittanut aktiivisuutta ja kertoo sen kuuluvan joukkueen pelitapaan.

− Harjoituksissa paljon työstetään ja ollaan yhteisesti sovittu, että maalivahti lähtee rohkeasti pelaamaan kiekkoa. Totta kai joskus tulee virheitä ja voi tulla maali omiin, ne näyttää pahalta. Vielä ei kuitenkaan itselle ole pahempia sattunut.

− Viesti tulee valmennuksesta, että maalivahdin pitää aktiivisesti osallistua kulmapeliin, ja se on iso osa nykyjääkiekkoa. Mielestäni olemme molemmat siinä ihan hyviä.

» Lähetä palautetta toimitukselle