Tapola näkee Tapparassa pitkälle ulottuvia elementtejä − Suomi on pysynyt lajin muutoksessa mukana

LIIGA / Haastattelu
Tapola tarkkailee Tapparaa uudesta näkökulmasta.
Kuva © Jarno Hietanen
Tapparaan kahteen mestaruuteen valmentaneen Jussi Tapolan uralla puhaltavat uudet tuulet. Nykyinen pesti vie miestä ympäri Eurooppaa kiekkosarjasta toiseen.

Kahdella peräkkäisellä kaudella Tapparan Suomen mestaruuteen luotsannut Jussi Tapola siirtyi täksi kaudeksi seuran junioritoiminnan kehittäjäksi, kun Jukka Rautakorpi astui päävalmentajan saappaisiin.

43-vuotiaalta kiekkomieheltä eivät ole työtehtävät alkukauden aikana päässeet hupenemaan.

− Olen nähnyt paljon pelejä, ja Lauri Marjamäen kanssa olemme kolmen viikonlopun aikana käyneet kahdesti Ruotsissa ja kerran Sveitsissä. Olemme saaneet hyvän kuvan siitä, missä jääkiekko noissa maissa menee.

Tapola on nähnyt uuden pestinsä aikana lukuisia kiekko-otteluita eri sarjatasoilla ja jopa eri maissa.

− Olen nähnyt Liiga- ja Mestis-paikkakuntia, A- ja B-nuorten pelejä, kuten tietysti myös kansainvälisiä maajoukkuepelejä. Näiden lisäksi listassa on vielä Ruotsin ja Sveitsin liigoja. Kyllä siinä on ihan riittävästi hommaa, Tapola listaa.

Näkemänsä ja kokemansa perusteella Tapola toteaa, että Suomen jääkiekon tulevaisuus on hyvissä kantimissa. Sinivalkoiset värit ovat pysyneet jääkiekon evoluution kelkassa.

− Kyllä jääkiekko on Suomessa ottanut askeleita eteenpäin. Pelin nopeutumisesta puhutaan paljon, ja varmasti niin on, että träppipelaaminen ja viivelähdöt ovat jääneet pois. Seisovat hetket puuttuvat pelistä.

− Nyt aletaan mitata, kuka löytää viisasten kiven − eli saa pidettyä viisikon kasassa, mutta pitämällä samalla suomalaista jääkiekkoa vahvana, Tapola povaa.

Koko Tappara on valvovan silmän alla

Tapola vaikuttaa olevan kautta linjan tyytyväinen tamperelaisjoukkueen tekemiseen monellakin eri ikäportaalla. Seurassa panostetaan joukkueiden menestymiseen.

− Tapparassa on hyvä tilanne. Viikonloppu oli Liigan puolella hyvä, ja A:ssa meillä on nuori joukkue pelannut hyvin. Kun ajattelemme vielä alaspäin nuorempiin ikäluokkiin, niin meidän täytyy pystyä tekemään tiettyjä toimenpiteitä, jotta saamme taattua hyvien joukkueiden ja massan tason.

Myöskään yksilöitä ei unohdeta. Aleksander Barkovin, Patrik Laineen ja Sebastian Revon kaltaisia NHL:ään tai sen porteille nousseita tähtiä tuntuu pulpahtelevan harva se vuosi esiin sinioranssien värien keskeltä.

− Siihen päälle pitäisi saada kehitettyä huippupelaajia. Sen eteen me teemme junioripuolella töitä. Vähä-Ruoholan Kimmo on siellä vastuussa. Sinnekin pyrimme löytämään uusia juttuja.

Tapolalle nousi yksi nimi mieleen puhuttaessa nuoremmasta Tappara-polvesta.

Utusen Toni on sellainen nuori. Hän on 18-vuotiaiden maajoukkuepelaaja, joka pelaa nyt jo miesten sarjaa LeKin riveissä. Hän on päässyt myös pelaamaan CHL:ssä. Hän on varmasti sellainen, joka kasvaa isoihin ympyröihin seuraavana.

Liiga-miehistö majailee tällä hetkellä sarjataulukon kuudennella tilalla. Ailahtelevat otteet saivat vain tovi sitten huomattavan sykäyksen parempaan suuntaan.

− Hyvin ovat äijät vetäneet. Muutama harmittava viime hetken tappio yhteen väliin söi varmasti vähän, mutta suunta on hyvä ja nousujohteinen. Maalihanatkin ovat nyt auenneet, Tapola iloitsee.

Kevät ratkaisee kaiken − silloin jokaisen on oltava valmis

Kirvesrintojen riveissä on kuitenkin vielä useita pelaajia, joilta sopii odottaa tuloksellisesti näkyvämpää tekemistä, vaikka joukkueen yhteispeli alkaakin hioutua uomiinsa. Tapolan mielestä tilanne on kuitenkin seesteinen.

− On hyvä, että on varastossa käyttämätöntä potentiaalia. Se tietää sitä, että jossain vaiheessa tulee hetki, kun aiemmin pisteitä tehneet pelaajat eivät teekään enää niin paljon tehoja. Silloin riveissämme on tasaisuutta. Se on varsinkin keväällä ratkaisevaa, Tapola tietää.

Tapola tietää, mistä puhuu. Onhan hän valmentanut likimain samoja pelaajia muutamalla edelliskaudella erittäin hyvällä menestyksellä. Kärkinimien takana täytyy olla ratkaisijoita, ja tässä tapauksessa viime kausilla on ollutkin uusia vastuunkantajia.

− Kun ajattelee meidän viime kevään pelejämme, niin siellä oli Juhani Jasun ja Joona Luodon kaltaisia jätkiä, jotka tekivät tärkeitä maaleja. Neljän kentän tuloksentekoa tarvitaan sitten viimeistään keväällä.

Vaikka hyökkäyspäässä on paljon parantamisen varaa ja välillä jotkut osa-alueet ailahtelevat, on Tapola erittäin luottavainen joukkueen tekemiseen varsinkin viime otteluiden tulosten valossa.

− Mielestäni täytyy mennä vain tasaisesti eteenpäin. Ei ole yksittäistä osa-aluetta, joka sakkaisi. Maalinteko oli haastavaa ennen viime viikonloppua. Toivottavasti asioiden tila pysyy tällaisena.

Tulevaisuus ja seuraavat ottelut pyritään ottamaan haltuun pala kerrallaan.

− Liiga on sen verran kova sarja, että koko ajan täytyy pystyä löytämään yksittäiset pelit, eikä mennä asioissa liian pitkälle. Nyt on hyvä tunnetila päällä, joten lisää pelejä vain alle. CHL:ssäkin tulee hyvät pudotupelit, ja siellä pääsee keskellä kautta mittaamaan itseään. Siellä menestyminen on meille myös iso tavoite, Tapola taustoittaa.

Tapparan kokoonpano pursuaa maajoukkuepotentiaalia vaikka kuinka isoille areenoille asti.

− Yksilöillä on varmasti kova halu päästä maajoukkueeseen Euro Hockey Tourin turnauksiin sekä olympialaisiin. Meillä on paljon pelaajia, jotka kilpailevat niistä paikoista. Kaudessa on hektinen vaihe menossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle