Taavitsainen tyytyväinen TUTOon − "En ole katunut hetkeäkään"

MESTIS / Haastattelu
Taavitsainen on yllättänyt olemalla TUTOn paras maalintekijä.
Kuva © Timo Savela
Kauden alussa Jatkoajan Mestis-toimitus kehotti muistamaan Topi Taavitsaisen nimen Nimi mieleen -katsauksessa. Ja hyvästä syystä. Nuori hyökkääjä nousikin syyskauden aikana maalipörssin kärkeen ja on ollut tehtailemassa ison osan TUTOn maaleista. Jatkoaika tapasi Taavitsaisen joulun alla.

Joulutauolle lähdettäessä mestaruussuosikeihin lukeutuva TUTO on sijalla kuusi. Turkulaisten syyskausi ei ihan ollut sitä, mitä moni varmasti odotti. Kauden pirteimpiin hyökkääjiin lukeutuva Topi Taavitsainen osaakin nimetä oitis pari asiaa, joissa joukkueen tulee parantaa.

− Suurin ongelma meillä on ollut varmaankin tehottomuus. Varsinkin siinä kohtaa, kun vastustaja menee johtoon, siinä vaiheessa meille iskee paniikki. Pelistä tulee puskemista ja rentous häviää, Taavitsainen toteaa. 

− Toinen iso ongelmamme on ollut ylivoima. Se on ollut tosi huonoa, mutta nyt kun Tuukka Pulliainen tuli takaisin, uskon sen auttavan siihen.

Taavitsainen itse on pelannut lähes tulkoon unelmakauttaan ja joulutauon alkaessa nuorukainen on Mestiksen maalipörssin kärkipaikalla 17:llä maalillaan. Töitä on tehty, mutta menestys on silti ollut yllätys.

− Treenasin kesän hyvin, ja kun heti alkukaudesta tuli paljon onnistumisia, niin itseluottamus kasvoi. Alussa pelaamiseni olikin sellaista liitoa, kun itseluottamusta oli. En kuitenkaan ihan tällaista alkukautta olisi kesällä odottanut.

Harjoituspeleistä lähtien Taavitsainen on pelannut samassa ketjussa jo TPS:n A-junnuista asti tuttujen pelaajien Hannu Kurun ja Jasper Lindstenin kanssa. Työnjako ketjun sisällä on selvä: Kuru ja Lindsten syöttävät ja Taavitsainen hoitaa kiekon verkkoon.

− Suurin osa maaleista menee juuri niin: pojat syöttävät ja itse pääsen iskemään. Ketjun toimivuudella on omissa onnistumisissani ollut todella suuri merkitys. Pelaamisesta on pystynyt nauttimaan ja kaikki turha puristaminen on jäänyt pois, Taavitsainen kiittelee pelikavereitaan.

− Olemme saaneet harjoituspeleistä lähtien pelata samassa ketjussa, joten ei ole tarvinnut sopia erikseen joka peliin uusia juttuja. Ketjut kun kuitenkin vaihtuvat aika usein, mutta me olemme jo loppukesästä sopineet, miten pelaamme.

24-vuotias hyökkääjä onkin ollut kaikin puolin tyytyväinen TUTOssa viettämäänsä aikaan.

− TUTO on varmaan paras Mestis-seura kehittyä. Valmennus on huippuluokkaa ja vaatimustaso on tapissa. Kyllä täällä väkisinkin kehittyy, Taavitsainen kertoo.

Myös harjoitusten ja pelien ulkopuolella Taavitsaisella on mielekästä tekemistä. Päivisin kakkosketjun sentterin aika kuluukin yläasteikäisten parissa.

− Olen kouluavustajana. Se työ on järjestetty TUTOn kautta. Sitä kautta saan päivisin vähän muuta ajateltavaa. Aamupäivät olen koululla ja iltapäivisin tulen tänne ja peleihin pääsee lähtemään aina kun tarvitsee.

− Minulla on kahdesta neljään oppilasta joka tunti ja pidän heille helpotettua opetusta esimerkiksi matematiikasta tai biologiasta, Taavitsainen selittää.

Pistetehtailun lisäksi Taavitsaisessa on siis myös opettaja-ainesta. Oliko nuorukainen itse luokan priimus?

− Itse koulussa olin keskiverto, mutta nyt on oppinut itsekin paljon uutta, kun on opettanut yläkoululaisia, Taavitsainen naurahtaa.

Taavitsainen osaa maalinteon jalon taidon.
Taavitsainen osaa maalinteon jalon taidon.
Kuva © Timo Savela

Lopettamispäätös siirtyi ja hyvä niin

Topi Taavitsainen on alkujaan TPS-kasvatti. Kuuden junnujoukkueissa pelatun kauden jälkeen ovi Liiga-peleihin aukeni kahden ottelun ajaksi. Ensimmäisen Liiga-pelinsä Taavitsainen pelasi joulukuussa 2011 Espoon Bluesia vastaan.

− Olihan se hieno kokemus ja sitä oli odottanut pikkupojasta asti, joten olihan se tietynlainen haaveiden täyttymys. Peli itsessään ei ollut erikoinen, sillä tappio tuli enkä lopulta pelannut kuin noin 9 minuuttia. Suurimmaksi osaksi peli meni jännittämisessä, Taavitsainen myöntää.

Silloin 20-vuotias hyökkääjä pääsi samaan koppiin kokeneiden pelureiden kanssa ja mukaan jäi vain lämpimiä muistoja. Kaiken jännittämisen keskellä ilmapiiri oli kuitenkin kannustava.

− Sain hyvät tsempit ennen peliä. Muistan, että etenkin Tapio Laakso, Timo Salo ja Marko Virtala olivat niitä, jotka tsemppasivat eniten. Kopissa oli lämmin fiilis ja pelaajien tuki suuri. Sitä ei ainakaan tarvinnut jännittää, että epäonnistuuko, nuorukainen kiittelee.

Kun Taavitsaisen peliä seuraa, on vaikea uskoa, että vielä vähän aikaa sitten nuorukainen oli lopettamaisillaan jääkiekkoilijan uraansa. Into lajia kohtaan kuitenkin säilyi, vaikka sata lasissa ei enää pelattukaan.

− Olin oikeastaan lopettanut jo koko jääkiekon, pelailtiin vaan kavereiden kanssa Kaarinassa. Olin vähän jo luovuttamassa ja sanoin kavereillekin, etten jaksa enää. Vanhat pelikaverit oikeastaan saivat minut Kaarinaan pelailemaan. Nyt kun nykyhetkeä ajattelee, niin onneksi en lopettanut, Taavitsainen toteaa.

− Vanhojen pelikavereiden kannustuksesta menin kerran KaKiPon treeneihin ja pääsin pelaamaankin. Aloin pikku hiljaa tykästyä siihen ja pian olikin ensimmäinen vuosi mennyt ja toinen edessä. Päävalmentaja Mika Palmroos antoi pelata niin paljon kuin halusi ja kaikki saivat mennä oikeastaan oman pelikirjansa mukaan. Pelistä pystyi nauttimaan ihan uudella tavalla ja itseluottamus kasvoi. Homma siellä ei ollut niin vakavaa.

Pistelinko huomattiin myös Kupittaalla, ja pian TUTOsta otettiin yhteyttä. Loppu onkin historiaa.

− KaKiPon Suomi-sarja-nousun jälkeen TUTOsta soitettiin ja minut haluttiin joukkueeseen. Siinä meni sitten muutama viikko ja laitettiin jo nimi paperiin. En ole katunut hetkeäkään sitä, että tulin tänne, Taavitsainen päättää.

Toiveissa kehitystä ja tasaisuutta

Nyt kun mielenkiinto ammattimaiseen touhuun on taas palannut, on korkeampien sarjatasojen miettiminen tosiasia. Paikkansa vakiinnuttaminen liigajäille ei ole helppoa ja Taavitsainen tietää, että töitä on vielä tehtävä.

− Lahjakas täytyy olla, että Liigaan suoraan menee. Ei se mikään helppo homma ole suoraan junnuista vakiinnuttaa paikkaansa. Vauhti on kovempaa ja pelaajat ovat paljon vahvempia sekä peli on tarkemmin kontrolloitua. Se on valtava hyppy. Mestis on todella hyvä ponnahduslauta junnujen ja Liigan välillä, Taavitsainen toteaa.

− Kyllähän Tepsin junioreista silloin aikoinaan Rasmus Ristolainen ja Ismo Lehkosen poika Artturi Lehkonen menivät suoraan Liigaan. Jotkut vain ovat paljon lahjakkaampia kuin toiset. He ovat liian hyviä A-junioreihin, minkä vuoksi heidät voidaan nostaa suoraan Liigaan. Onhan heilläkin vaikeaa alkuun, tottuminen vie aikaa.

Tällä hetkellä Taavitsaisella on kuitenkin vain yksi päämäärä: Mestiksen mestaruus. Tavoitteet Kupittaalla on nostettu huippuunsa ja aika ajoin kriittiseksikin heittäytyneen turkulaisyleisön epäilyt aiotaan osoittaa vääriksi.

− En odota keväältä mitään muuta kuin mestaruutta. Emme tavoittele muuta kuin sitä. Kaikki muu on pettymys meille, Taavitsainen linjaa.

− Joka päivä täytyy tehdä kunnolla hommia harjoituksissa ja peleissä. Jos mietin omaa pelaamistani niin puolustuspelaaminen ja kaksinkamppailupelaaminen vaativat vielä hiomista.

Miten epäilyjä lähdetään koko joukkueen voimin sitten muuttamaan? Taavitsaisella on selkeät toiveet kevättä varten.

− Toivon peliimme tasaisuutta, jotta ei tulisi suuria hairahduksia. Toivon, että pystymme pelaamaan ehjän kevään ja saamme paljon pisteitä. Ja totta kai toivon, että yleisö löytää tiensä hallille syksyä paremmin, Taavitsainen listaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle