TPS - JUK
KAL - HPK
KOO - SPO
KÄR - ÄSS
LUK - ILV
TAP - JYP
FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00

Tšekkijuniori kasvaa korkoa Lappeenrannassa

LIIGA / Haastattelu
Adam Zbořilin pisteputki jatkui HIFK:ta vastaan.
Kuva © Kalle Mantere - kalle.mantere@jatkoaika.com
Adam Zbořilin saapuessa viime syksynä Lappeenrantaan eivät fanfaarit soineet, eikä mediaa ollut paikalla pilvin pimein. Itse asiassa Zbořil saapui Lappeenrantaan koeajalle joko yhdenkään median tietämättä tai välittämättä. Jatkoaika kävi ottamassa selvää, kuka tämä tšekki oikein on miehiään.

Adam Zbořil on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt kiertää jo maailmaa jääkiekkoilijana. Brnon kaupungista maailmalle lähtenyt Zbořil ehti jo teini-ikäisenä nousta paikallisen Tšekin Extraligassa pelaavan miesten joukkueen harjoitusrinkiin.

Kesällä 2012 Zbořil suuntasi Kanadan juniorisarjan Quebec Major Junior Hockey Leaguen New Brunswickin provinssissa sijaitsevaan Acadie-Bathurst Titansiin, joka oli QMJHL:n vuosittaisessa varaustilaisuudessa varannut Zbořilin aiemmin sinä kesänä.

Ajatukset eivät kuitenkaan kohdanneet silloisen Titans-päävalmentajan Éric Duboisin kanssa, vaan Zbořil suuntasi kauden päätteeksi takaisin Eurooppaan.

− Pelasin hyvin Tšekin juniorisarjoissa ja 16-vuotiaana harjoittelin jo miesten joukkueen kanssa useamman vuoden, vaikka pelasinkin juniorijoukkueessa. Keväällä 2012 polveni hajosi ja se jouduttiin leikkaamaan.

− Lähdin leikkauksen ja kuntoutuksen jälkeen Pohjois-Amerikkaan, mutta kemiamme päävalmentajan kanssa eivät toimineet ollenkaan, koska hän peluutti minua kolmos- tai nelosketjussa tai pahimmillaan istutti katsomossa, mihin en ollenkaan ollut tyytyväinen. Kauden jälkeen ilmoitinkin agentilleni, että haluan takaisin Eurooppaan, joko Ruotsiin tai Suomeen, kertoi Zbořil avoimesti.

Edes yhdeksän maalia puolustavissa ketjuissa ja 24 tehopistettä eivät kelvanneet Duboisille, vaan Acadie-Bathurst vapautti Zbořilin sopimuksestaan kesän aikana. Zbořilin agentti järjesti miehelle kuitenkin try-outin Jokereista, jonka päättyessä mies oli edelleen ilman seuraa. Seuraava puhelu tulikin Lappeenrannasta.

− Olin harjoitellut todella kovaa kesänä ennen Suomeen saapumista ja olin hyvin valmistautunut alkavaan kauteen. Pääsin ensin Jokereihin try-outille, mutta siinä tuli jotain ongelmia ja en saanut sopimusta. SaiPa oli seuraava joukkue, joka otti minuun yhteyttä.

Useammassa tilastopalvelussa laitahyökkääjäksi merkitty Zbořil vaihtoi pelipaikkaa keskushyökkäjäksi muutama vuosi sitten. Pelipaikan vaihdosta tšekkiläinen ei kuitenkaan ollut moksiskaan, vaikka pientä totuttelua se vaati.

− Pelaan nykyään aina keskushyökkääjänä. Kun olin Tšekin alle 16-vuotiaiden maajoukkueessa, minut istutettiin keskushyökkääjäksi ja siitä lähtien olen aina pelannut sillä paikalla. Sitä ennen toki pelasin laitahyökkääjänä.

Adamia kaksi vuotta nuorempi pikkuveli Jakub Zbořil, joka viime keväänä edusti hopeaa voittanutta Tšekkiä Lappeenrannassa käydyissä alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa, varattiin myöskin QMJHL:n varaustilaisuudessa. Viime kesänä Jakubin nimen huusi myös New Brunswickin provinssissa sijaitseva Saint John Sea Dogs.

Isoveli lähetti pikkuveljensä matkaan valtameren toiselle puolelle yksinkertaisin ohjein.

− Annoin veljelleni vain muutaman pelillisen ohjeen. Kaukalon koko on siellä paljon pienempi, ja peli on nopeampaa kuin Euroopassa, joten kerroin vain, että pelaa mielummin puolustuksen kautta tilanteita yksinkertaisesti ja helposti. Pienemmässä kaukalossa laidat ovat tarvittaessa puolustajan hyviä ystäviä. Ja sen, että nopeatempoisessa pelissä keskittyminen ei saa herpaantua hetkeksikään.

19-vuotias Zbořil pelaa nyt toista kauttaan SaiPassa. Viime kaudella 11 maalia ja 30 tehopistettä nuorten SM-sarjassa nakuttanut taskuraketti pitää kuitenkin jalat tiukasti maassa, kun keskustelussa edetään mahdolliseen liigadebyyttiin SaiPan paidassa. Milloin Zbořil siis vetää keltamustan Sputnik-paidan päälleen Liiga-otteluun?

− Toivottavasti lähiaikoina. Pyrin pelaamaan ja harjoittelemaan enemmän puolustavammin, sillä fakta on, että Liigassa en tule pelaamaan kärkiketjuissa hyökkäävää jääkiekkoa, vaan peliaikaa pitää alkaa ansaita alempien ketjujen ja puolustavamman jääkiekon kautta. Valmentajien kanssa olemme jo käyneet läpi harjoituksissa sitä, miten voisin parantaa pelaamistani puolustussuuntaan.

A-junioreiden ottelu on päättynyt vain hetkeä aiemmin Helsingin IFK:n 5−1-voittoon. Muutaman Zbořilia paljon nuoremman jääkiekkoilijan marssiessa Kisapuiston hallin pukuhuonekäytävällä miehellä on nuoresta iästään huolimatta muutama viisas sana tulevaisuuden jääkiekkoilijoille.

− Pelaa kovaa ja ole keskittynyt.

» Lähetä palautetta toimitukselle