Tšekin Smolenak näki joukkueen suorituksissa positiivistakin

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Smolenak kävi paikoin melko kuumana Venäjä-ottelussa.
Tšekin hyökkääjä Radek Smolenak koki sunnuntaina joukkueineen 2-4-tappion Venäjälle. Smolenak itse jäi pisteittä ja joutui vielä aikaisen suihkun puolelle saatuaan 2+10 minuuttia päähän kohdistuneesta taklauksesta reilut viisi minuuttia ennen loppua.

Tšekki jäi todella pahasti Venäjän jalkoihin avauserässä. Tilanne oli 0-3 20 minuutin jälkeen ja Radek Smolenakkin myönsi, ettei luvuissa ollut yhtään liikaa.

− Meillä oli todella huono alku, ensimmäinen erä oli brutaali koko joukkueellemme. Emme olleet valmiita ja he jyräsivät ylitsemme. Olimme onnekkaita, että lukemat olivat vain 0-3. Maalivahtimme oli hyvä.

Tšekkien peli koki kuitenkin heräämisen toisesta erästä alkaen. Joukkue pystyi haastamaan venäläiset paremmin ja tekemään omaa peliään. Smolenak oli tyytyväinen saavutettuun muutokseen, mutta totesi, että se ei kuitenkaan riittänyt.

− Puhuimme tauolla ensimmäisestä erästä ja tulimme toiseen erään eri joukkueena. Kaikki tajusivat, että jotta voimme voittaa, meidän täytyy taistella ja luistella sekä taklata enemmän. Näytimme heille ja pelasimme paremmin kuin he.

− Se oli hyvä muutos, mutta kansainvälisellä tasolla ei voi pelata huonosti yhtä erää niin hyviä joukkueita kuin Venäjä vastaan. Täytyy pelata hyvin koko 60 minuuttia. Siksi hävisimme.

Tšekki pääsi kahteen kertaan kahden maalin päähän Venäjästä, kolmannen erän neljännellä ja 15. minuutilla. Hyökkääjä ei kuitenkaan jäänyt jossittelemaan takaa-ajon epäonnistumista.

− Heti 2-4-maalimme jälkeen meillä oli mahdollisuus kaventaa uudestaan, mutta emme onnistuneet. Tämä kaikki on kuitenkin silkkaa jossittelua ja niitä ei lasketa jääkiekossa.

Ottelussa nähtiin paljon jäähyjä - Smolenakkin sai osansa

Smolenak joutui aikaiseen suihkuun, kun hyökkääjä sai 2+10 minuutin jäähyn päähän kohdistuvasta taklauksesta ajassa 54.33 taklattuaan tilanteessa Venäjän tähtihyökkääjää Aleksandr Radulovia. Tšekki ei arvostanut Radulovin toimintaa tilanteessa.

− Tuomarit vihelsivät sen tilanteen ja heillä on oikeus siihen. En voinut sille mitään. Radulov näki minun tulevan ja taisin osua häneen lujaa ja ylös, mutta hän yritti kyyristyä. Se ärsyttää minua. Hän on iso mies ja hänen pitäisi käyttäytyä siten.

Pelissä vihellettiin muutenkin runsaasti jäähyjä, yhteensä 36 minuuttia. Tunteet kävivät välillä hyvinkin kuumina ja Smolenak totesi tunteiden ilmaisemisen kuuluvan jääkiekkoon.

− Tunteet ovat osa jääkiekkoa ja tällaista vain tapahtuu. Kaikkien täytyy puolustaa itseään.

Smolenakia kuitenkin huolettaa useiden pelaajien ja joukkueiden, myös venäläisten harrastama tapa yrittää väistää taklauksia viime hetkessä.

− Se, mikä minua huolestuttaa on kuitenkin se, että monet venäläispelaajat ovat hyviä pelaajia, mutta he pelkäävät joskus taklauksia. He yrittävät päästä alta pois, kääntyvät tai kyykistyvät. Siten saattaa loukkaantua. Mielestäni heidän pitäisi ottaa taklaukset vastaan miehekkäästi. Se vähentäisi loukkaantumisia.

Katse suunnattiin jo tulevaankin

Tšekki hävisi kaikki Suomen EHT-turnauksen ottelunsa ja sai vain yhden pisteen. Smolenak ei kuitenkaan kantanut aiheesta liikaa murhetta.

− Puolet joukkueestamme oli tulokkaita ja olimme nuorin joukkue. Kun kuitenkin katsoo pelejämme, ei voi sanoa, että olisimme olleet huonoin joukkue. Pystyimme taistelemaan kaikkia joukkueita vastaan, vaikka heillä oli isoja tähtiä. Se on hyvä merkki. Tulokset eivät olleet hyviä, mutta voimme olla tyytyväisiä taisteluumme, luisteluumme ja pelaamiseemme.

− Monet pelaajat saivat kokemusta kansainväliseltä tasolta. Ensi kerralla he voivat käyttää sitä hyväkseen ja olemme parempi joukkue.

Smolenak pelaa Liigassa TPS:ssä. Turkulaisjoukkueessa nähtiin aiemmin tällä viikolla myllerrystä, kun koko valmentajakaksikko Kai Suikkanen-Riku-Petteri Lehtonen irtisanottiin. Tilalle tulivat Miikka Elomo, Marko Kiprusoff ja Fredrik Norrena. Tšekki ei ole vielä ehtinyt ajatella joukkueensa valmentajatilannetta, vaan on keskittynyt täysin maajoukkueeseen.

- En ole varma siitä, mitä kaikkea siellä tapahtuu. Tiedän, että valmennusjohto sai potkut, mutten muuta. En ole puhunut kenenkään kanssa. Halusin keskittyä pelaamiseen Tšekin paidassa. Palaan huomenna ja sitten katson, mitä tapahtuu.