Täsmäase

LIIGA / Haastattelu
Parin viime kauden aikana Espoon Blues on hätyytellyt SM-liigan kärkisijoja, ilman mitalia vielä tosin. Loukkaantumisten runtelemassa joukkueessa ei kuitenkaan ole vaivuttu epätoivoon, sillä Blues teki todellisen täsmähankinnan pudotuspelejä silmällä pitäen.

Ei ole vaikea ymmärtää miksi juuri tämä pelaaja on hankittu Bluesiin. 191 senttimetriä ja 97 kiloa raavasta kanadalaista jääkiekkoilijaa kertoo paljon miehen pelipaikasta. Ei ole myöskään tarpeellista uppoutua nettiin tuntikausiksi löytääkseen todisteita miehen fyysisistä kyvyistä. Espoossa ollaan selvästi ajateltu pudotuspeliasioita nenää pidemmälle.

Jeff Szwezin siirto tapahtui todella lyhyellä varoitusajalla, sillä mies vaihtoi maisemaa New Yorkista Espooseen vain reilussa vuorokaudessa.

- Kaikki tapahtui oikeastaan todella nopeasti. Minulle soitettiin ja haluttiin, että tulen tänne. Tilanne oli täydellinen, koska olin ajatellut asiaa jo aikaisemmin. En kuitenkaan aikonut tulla vielä tällä kaudella, koska en halunnut jättää joukkuettani kesken kauden. Puhuttuani perheeni ja ystävieni kanssa, tämä oli kuitenkin paras päätös.

- Sopeutuminen on tapahtunut todella hyvin pelkästään jo siksi, että kaikki puhuvat englantia. Joukkue on auttanut minua kaikissa käytännön asioissa ja kaikki on sujunut vaivatta lennoista alkaen. Blues on tehnyt todella hyvää työtä ja se puhuu koko organisaation ammattimaisuudesta, ystävällinen kanadalainen suitsuttaa.

Szwez pelasi Syracusen AHL-joukkueessa 33 peliä tällä kaudella, mutta loppukevät kuluu SM-liigaa tahkotessa. Kaikki ei siis mennyt täysin putkeen Amerikassa. Siitä huolimatta Szwez uskoo tulevaisuuteen, ainakaan mitään negatiivista tai kummallista itse pelissäkään ei ole vielä ilmennyt.

- Oikeastaan tulin tänne auttaakseni Bluesia voittamaan mestaruuden. Syracusessa oli paljon nuoria, sopimuksen alaisia pelaajia ja joukkue halusi kehittää heitä, eikä niinkään voittaa mestaruutta. Minun piti tehdä päätös urani kannalta ja olen varma, että tein oikean ratkaisun.

- Liiga ei ole kovin erilainen Pohjois-Amerikkaan verrattuna. Hyvin kilpailuhenkinen ja fyysinen, hyvä sekoitus tahtoa sekä taitoa myös. Juuri sellaista kuin odotin, en ollut yllättynyt tässä suhteessa.

Maanantain Ilves-ottelussa Szwez pelasi kaksi ensimmäistä erää Stefan Öhmanin ja Erkki Rajamäen ketjussa. Myös yhteispeli näytti sujuvan jo vähintäänkin kelvollisesti.

- Sopeutuminen ketjuun on sujunut hyvin, koska he molemmat ovat taitavia ja työtä tekeviä hyökkääjiä. On ollut helppo sopeutua ja pelata heidän kanssaan.

Szwezin liike oli rauhallista, ehkä jopa hieman liiankin, joskin tämä saattaa selittyä ainakin osittain viimeisen parin viikon pelaamattomuudella. Myöskään kulmaväännöissä ja kaksinkamppailuissa hän ei ollut ainakaan vielä terävimmillään. Positiivista sen sijaan oli sijoittuminen ja pelin luku sekä vahva pelaaminen maalin edessä. Mies myöntääkin juuri tämän paikan olevan erityisen mieluisa.

- Tunnen oloni todella mukavaksi maalin edessä. Isona kaverina minua ei ole niin helppo siirtää siitä paikasta. Olen pelannut samassa roolissa Pohjois-Amerikassa, mutta en ole pelannut pariin viimeiseen viikkoon. Tavoitteenani on päästä takaisin kuntoon seuraavien viikkojen aikana.

Varsinaisesta pelipaikasta joukkueessa ei myöskään ole ollut vielä puhetta, mutta Szwez on valmis rooliin kuin rooliin.

- Teen mitä tahansa valmentaja haluaa minun tekevän. Jos hän haluaa, että pelaan fyysisesti, se sopii mainiosti. Jos hän haluaa minun tekevän maaleja, se sopii myöskin, koska sitä jääkiekko merkitsee: oman roolisi kompromisseja joukkueen yhteisen edun hyväksi.

Joukkuepelaajana Szwez ei ole asettanut itselleen mitään henkilökohtaista tavoitetta SM-liigauralleen. Myös tulevaisuus on toistaiseksi avoin.

- Tarkoitukseni on vain auttaa joukkuetta voittoihin. Olemme korkealla sarjataulukossa ja joukkueen pelaajat ovat valmiita tekemään töitä mestaruuden eteen. Meillä on täysin realistiset mahdollisuudet voittaa mestaruus tällä kaudella.

- Sopimukseni kattaa vain tämän kauden, mutta en todellakaan ole ajatellut jatkoa. Se puoli hoituu, kun sen aika on.

» Lähetä palautetta toimitukselle