"Tärkein juttu on tehokkuus, ei vain kiekon pitäminen"

LIIGA / Haastattelu
Juha Pajuoja astelee seuraavaksi TPS:n vaihtopenkin taakse.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
TPS esitteli tiistaina uuden valmennusryhmänsä. Entinen Ilves-luotsi Juha Pajuoja ottaa valmennusvastuun Artukaisissa ja saa avukseen Jani Kiviharjun ja Miika Elomon. Uusi TPS-käskyttäjä avasi ajatuksiaan SM-liigan jumbojoukkueen herättämisen suhteen.

- TPS on perinteinen seura hienoine puitteineen. Tämä on sellainen mahdollisuus, jota olen odotellut ajatellen, että ilman muuta lähden mukaan jos sellainen aukeaa. Kaikki tapahtui salamannopeasti.

Juha Pajuoja asteli tiistaina ensimmäisen kerran median eteen TPS:n päävalmentajana. Rinnalleen 45-vuotias valmentaja saa kaksi entistä TPS-peluria: Jani Kiviharjun ja Miika Elomon. Pajuojan mukaan apurit ottavat päävastuun peluuttamisesta.

- Pelutuuksessa he ovat suuremmassa roolissa kuin minä. Varsinkin tässä alussa keskityn enemmän kokonaiskuvaan ja siihen, mitä pelissä tapahtuu kuin siihen, kuka siellä jäällä juuri silloin on.

- Valmentamisen palo on edelleen vahva. Olen ollut juniorivalmennuksessa mukana ja vähän päivitellyt ajatuksiani jääkiekosta, pelaamisesta ja pelitavoista, Pajuoja kertoi sopimuksensa taustoista.

Uusi johtokolmikko aloitti työt tiistaina ja saa kolme täyttä päivää aikaa valmistautua ensimmäisiin koitoksiin. TPS:n otteluohjelmassa seuraavana vuorossa on kaksi viikonlopun kotiottelua.

- Ohjelma on hyvä, koska seuraava peli on vasta perjantaina. Joukkueen kanssa ensimmäinen tapaaminen tapahtuu vasta tiistai-iltapäivänä. Silloin pääsemme esittäytymään ja kertomaan omia ajatuksiamme.

Pajuoja ottaa valmennusvastuun SM-liigan jumboryhmästä. TPS:llä on 13 ottelun jälkeen kasassa 11 pistettä ja matkaa viimeiseen pudotuspelipaikkaan on seitsemän pisteen verran. Joukkue ei loista muissakaan tilastoissa: tehtyjä maaleja on vähiten, päästettyjä kolmanneksi eniten.

- Realismin kantilta täytyy sanoa, että vaikka me kaikki olemme lähdössä tähän hommaan positiivisesti ja innoissamme, niin haaste on kova. Sarjataulukko ei paljoa valehtele, eikä meidän tulemisemme vielä tuonut sinne yhtäkään lisäpistettä. Kokoonpanoonkin tuntuu tulevan päivittäin muutoksia esimerkiksi NHL-työsulun vuoksi, joten on iso haaste saada koko joukkue toimimaan, tamperelaisvalmentaja kertoi.

- Sarjataulukkoa ja maalien määrää katsoessa ei tarvitse olla fakiiri kertoakseen, että tehtyjä on liian vähän ja päästettyjä liikaa. Tällä hetkellä kallistun ehkä enemmän maalintekotehokkuuden puolelle. Sitä pitäisi saada nostettua, koska siihen potentiaalista kalustoa tässä ryhmässä on.

Palloseuran pelitapaan ei kuitenkaan ole luvassa suuria muutoksia.

- Varmasti tuomme tähän omia juttujamme, mutta pohjana on vanha pelitapa. Kiekonhallinta on tärkeää, mutta kaikkein tärkein juttu on tehokkuus, ei vain kiekon pitäminen.

- Suuret tavoitteemme ovat maalintekotehokkuuden lisääminen, puolustuspelin ja nimenomaan viisikkopelin tiivistäminen. Mitä pelejä olen katsellut, niin liikaa on tullut 1-1-tilanteita. Takapainetta ja hyökkääjien apua tarvitaan enemmän. Maalivahdithan ovat täällä huippuluokkaa ja rakennuspalikat hyvät.

Ilves-projekti jäi kesken

Pajuojan SM-liigatason päävalmentajakokemus on enimmäkseen Ilveksestä. Kaudella 2001-2002 kissapaitojen apuvalmentajana ensimmäisen kerran toiminut Pajuoja käväisi kuusi vuotta sitten pikaisesti Ässien penkin takana, mutta palasi sittemmin Hakametsään. Ilveksen liigajoukkueen päävalmentajaksi Pajuoja ryhtyi kesken kauden 2009-2010.

Heikki Mälkiän Tampereella korvannut Pajuoja jatkoi Ilveksen johdossa viime kauteen asti, kunnes joutui väistymään kesken pelisesongin.

- Mulla jäi sellainen "kyteminen" pelitavasta. Harmitti todella paljon, että sain fudut siinä vaiheessa kun saimme pelaamisemme parempaan kuosiin. Ehdimme toteuttaa sitä viikon ja sitten lyötiin pää poikki. Sitä ajatusta olen nyt kehittänyt ja jopa löytänyt oman pienen "kultajyväsen", Pajuoja totesi.

Pajuojan entistä ja nykyistä työnantajaa yhdistää seurajohdon sekava tilanne. Turussa puuttuu toimitusjohtaja, Tampereella näkymät ovat hämärämmät.

- Jos miettii, että olen ollut syksyn Ilveksen juniorivalmentajana ja katsonut mitä siinä organisaatiossa tapahtuu, niin täällä on hyvin selkeä tilanne. Olen saanut hyviä vastauksia kysymyksiini ja sitä kautta päätös oli helppo tehdä.

Loput viisihenkisestä perheestään vielä Tampereelle jättävä Pajuoja debytoi TPS:n penkin takana perjantaina Helsingin Jokereita vastaan. Vaikeassa tilanteessa valmennusvastuun ottava Pajuoja teki sopimuksen vain loppukaudeksi 2012-2013, mutta ei toisaalta sulje pois jatkomahdollisuuttakaan.

- Alustavasti on siitäkin keskusteltu, mutta katsotaan sitä muutaman viikon päästä uudelleen, kun tämä alkuhässäkkä on takana.

» Lähetä palautetta toimitukselle