Tähtien sota, koiranpennut ja antiikkiset maksuvälineet - Saroksen ensimmäiset kuukaudet AHL:ssä

NHL / Haastattelu
Yhdysvaltalaisessa kulttuurissa on ollut totuttelemista.
Kuva © Julia Heino julia.heino@jatkoaika.com
Juuse Saroksen ja Milwaukee Admiralsin kausi ei alkanut ruusuisesti, mutta joukkue ei lannistunut vaan äityi voittoputkeen. Uudessa kulttuurissa teemaotteluineen on ollut totuttelemista Sarokselle.

Ensimmäinen harjoitusottelu AHL:ssä ei alkanut Juuse Saroksen osalta mairittelevasti. Rockford IceHogsin Mike McNeil iski maalin Saroksen taakse vain 17 sekunnin pelin jälkeen.

− Se peli vielä voitettiin, mutta sarja-avauksessa olimme aikamoisessa pyörityksessä. Tiesimme koko ajan, että joukkueessa on kova potentiaali emmekä masentuneet huonosta alusta, Saros kertaa.

"Vaikeilla hetkillä nousee esiin se, että pusketaan omaa etua"

Runkosarjan ensimmäisessä ottelussa Chicago Wolves oli parempi maalein 5-1. Alkukaudesta myös otteluohjelma oli erikoinen. Admirals pelasi ensimmäisen kahden viikon aikana ainoastaan kaksi ottelua. Niidenkin välillä oli viisi päivää.

− Siinä oli omat puolensa. Jos peli menee huonosti, jatkuu negatiivisuus seuraavallekin viikolle. Katselin paljon videoita ja siitä se pikku hiljaa lähti.

Huonon alun jälkeen Admirals paransikin otteitaan huomattavasti. Ennen lauantai-illan ottelua San Diego Gullsia vastsaan Admirals on kahdeksan ottelun voittoputkessa. Saros on pelannut putken aikana kuudessa ottelussa. Joukkue on voittanut, vaikka avainpelaajista Miikka Salomäki, kapteeni Colton Scissons ja maalivahti Marek Mazanec ovat saaneet kutsut Nashvilleen NHL:n puolelle.

Saroksen AHL-tilastot
O V H KA % NP
9 7 2 2.33 92.3 1
O = ottelut, V = voitot, H = häviöt, KA = maalikeskiarvo, % = torjuntaprosentti, NP = nollapelit

Saroksen mukaan muut pelaajat ovat ottaneet isompaa roolia, eikä AHL:stä tuttua omaan pussiin pelaamista ole näkynyt vaikean alun jälkeen.

− Alussa kun oli vaikeaa, sitä näkyi enemmän. Vaikeilla hetkillä nousee esiin se, että pusketaan omaa etua. Joukkueena pelatessa yksilöt nousevat kuitenkin paremmin esille ja niinhän sen pitäisikin mennä.

Admiralsilla ei ole päätoimista maalivahtivalmentajaa. Predatorsin puolelta Ben Vanderklok katselee otteluvideot ja vierailee ajoittain myös Milwaukeessa. Vanderklokin kanssa vastuuta jakaa juniorisarja OHL:ssä pelaavan London Knightsin maalivahtivalmentaja Dave Rook.

Saros on sopeutunut AHL:n pelityyliin nopeasti ja ensimmäinen nollapelikin irtosi lokakuussa Iowa Starsia vastaan 23 torjunnalla. Ottelu käynnisti Admiralsin voittoputken.

− Pienessä kaukalossa tapahtuu enemmän. Täällä on myös enemmän ruuhkaa ja maskia. Mailapelaaminen korostuu maalivahdeilla, kun tulee enemmän rännikiekkoja. Olen tykännyt tästä pelityylistä.

Amerikan meininkiä ja teemailtoja

Saros on sopeutunut jo kaukalon ulkopuoliseen elämään. Perhe on ollut apuna, sillä isä Pekka ja isoveli Eemeli ovat vierailleet vuorotellen Milwaukeessa. Kolmatta kauttaan kaupungissa pelaava Salomäki oli myös iso apu aluksi.

"voidaan antaa Peten uskoa, että se on hänen mukaansa valittu" 

− Salomäki näytti muun muassa paikat missä käydään syömässä. Pari vakiopaikkaa onkin jo, joissa tarjoilijat tietävät jo etukäteen mitä tilataan.

Kaikki asiat eivät kuitenkaan suju aivan yhtä jouhevasti kuin Suomessa.

− Kaiken kanssa on aika säätäminen. Suomessa kaikki on paljon helpompaa kuin täällä. Šekkien kanssa pitää pelata ja kaikki tuntuu olevan monen kiven takana. Ihan hyvin kuitenkin ovat asiat järjestyneet.

Amerikan meininki on aiheuttanut omat hämmennyksensä myös ottelutapahtumissa. Saros oli ladannut Instagram-tililleen kuvan, jossa hän seisoo maalinsa edessä täydessä varustuksessa ja pitelee koiranpentua hanskassaan. Promokuvalla mainostettiin tulevaa teemaottelua.

− Yhdessä pelissä oli koirateema ja katsomo oli täynnä koiria. Täällä on aika paljon teemapelejä. Ensi viikolla on joku Star Wars -ottelu ja sitäkin varten tulee jotkut erilaiset pelipaidat.

Pelipaidasta puheen ollen, Saroksen pelinumero on maalivahdille hieman epätyypillinen. Onko numero 74 valittu isoveli Eemelin salibandyssä käyttämän pelinumeron mukaan vai pitääkö kenties HPK-puolustaja Petteri Nikkilän teoria paikkansa?

− Kyllä se veljen mukaan on valittu. Samalla siinä on sellainen juttu, että isän numero tuomarihommissa on neljä. Halusin kokeilla vähän erilaista numeroa, mutta voidaan antaa Peten uskoa, että se on hänen mukaansa valittu, Saros nauraa.

» Lähetä palautetta toimitukselle