Sveitsin ihme 2.0 - näin kaatui Kanada

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Simpsonin peli puree MM-suosikkeihin.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Tukholman-lohkon toistaiseksi onnistunein joukkue tulee Keski-Euroopasta.

Sveitsi osoitti sunnuntaina, ettei MM-kisojen avauspäivän voitto Ruotsista ollut sattumaa. Alle jäi iltapäiväottelussa Kanada, jonka sveitsiläiset kukistivat pitkäksi venyneessä voittomaalikilpailussa.

Miten näin pääsi käymään?

Sveitsi otti mallia Kanadaa lauantaina piinanneista tanskalaisista ja puski kovaa päälle. Ensimmäinen erä oli vahvasti eurooppalaisten ja vaahteranlehdet saivat vain kolme laukausta kohti Martin Gerberiä.

- Sveitsi tuli alussa todella kovaa. Välillä ehkä liiankin kovaa, mikä poiki meille pari ylivoimahyökkäystä. He kuitenkin puolustivat hyvin, emmekä me päässeet laatupaikoille, Kanadan päävalmentaja Lindy Ruff kertoi.

Aivan kuten Tanskan tapauksessa, Sveitsin rynnistys toi toivotun tuloksen Denis Hollensteinin tehdessä ottelun avausmaalin 13 minuutin kohdalla.

- Tämä oli toinen kerta, kun meitä vastaan aloitettiin täydellä höyryllä. Vastaavasti emme ole itse pelanneet erityisen hyvin ensimmäisen vartin aikana.

Kyseisen määräajan täytyttyä Kanadakin pääsi mukaan. Se ei silti missään vaiheessa saanut pelistä kunnolla kiinni. Siinä missä Sveitsi pääsi tonteille rakentelun avulla, jäi Kanada monesti ilman maalipaikkaa hakiessaan vielä yhtä kiekonsiirtoa. Pelin edetessä kanadalaisten ykkösaseeksi nousivat ohjaukset, joita Gerber joutui varomaan käytännössä jokaisen viivalaukauksen yhteydessä.

- Toinen erä oli meiltä huonompi kuin ensimmäinen. Saimme heikon alun ja ryhdyimme jäähyilemään. Sen jälkeen oli vaikea kääntää sitä painetta, jonka Kanada pystyi ylivoimien myötä luomaan päätyymme, Sveitsin Sean Simpson sanoi.

Kanada ei kyennyt hyödyntämäänlähes peräkkäisiä ylivoimatilanteitaan, mutta pääsi tasoihin ajassa 34.33. Toinen erä oli ainoa, jossa Kanada laukoi sveitsiläisiä enemmän. Vain yksi takaisku oli Simpsonin mielestä hyvä suoritus.

- Jäähyjen jälkeen oli vaikea kääntää sitä painetta, jonka Kanada oli ylivoimien myötä luonut päätyymme. 1-1-tulos oli olosuhteisiin nähden onnekas.

"Yrittäkää vaikka googlettaa"

Composure. Sana, josta Simpson luennoi perinpohjaisesti voiton varmistuttua. Termi oli monelle sveitsiläistoimittajalle vieras, mutta Simpsonin mukaan joukkueensa salaisuus.

- Ei kärsivällisyyttä, vaan enemmänkin malttia. Meidän on pakko pysyä kylmäpäisinä. Pelitapamme edellyttää korkeaa intensiteettitasoa, joten sekin on kyettävä ylläpitämään takaiskuista huolimatta, Simpson luetteli.

- Yrittäkää vaikka googlettaa. Sitä on vaikea selittää, mutta se on avainsanamme, valmentaja nauroi keskieurooppalaisen median esittäessä vielä tarkentavia kysymyksiä.

Valmentajan mielestä työnteon jatkuminen ja suunnitelmassa pysyminen korostui Kanadaa vastaan enemmän kuin turnauksen avauspäivän Ruotsi-voitossa. Parhaiten se näkyi kolmannessa erässä Matt Readin vietyä Kanadan johtoon.

- Kanada on aina vaarallinen vastustaja. Siksi oli erityisen tärkeää, että malttimme säilyi ja jatkoimme aiemmin valitsemallamme tiellä. Niin tulivoimaista joukkuetta vastaan voi helposti hairahtua ja menettää osan keskittymisestä. Se kostautuu nopeasti.

- Joukkueemme näytti ryhdikkyytensä Kanadan 2-1-maalin jälkeen. Asetuimme hetkellisesti puolustuskannalle ja annoimme maalia seuranneen huuman laantua. Sitten jatkoimme karvausta ja onnistuimme pitämään pelimme kasassa.

Tuurilla tasoihin, kolikonheitolla voittoon

Sveitsin röyhkeys myös palkittiin, tosin Globenin uudelleen räjäyttänyt tasoitus oli paljolti hyvän onnen seuraus.

- Meidän puolellamme ei ollut edes onni. Olimme lopussakin pari kertaa lähellä, mutta kiekot eivät pomppineet suotuisasti. Sveitsin tilanne oli päinvastainen, kun kiekko pomppasi selästä ylärimaan ja takaisin maalialueelle ja meni sitten luistimesta sisään, Ruff kertasi.

Selkä kuului Brenden Dillonille, luistin Nino Niederreiterille. Videotarkistus todisti Niederreiterin jarruttaneen keskellä ruuhkaista maalinedustaa potkaisun sijaan, joten 2-2-numerot saatiin siirtää tulostaululle.

- Puolustusalueen koon vuoksi hyvät maalipaikat vaativat työtä. Maalien edessä käytiin kovaa kamppailua läpi ottelun. Siksi oli ihan sopivaa, että lopulta nähtiin juuri sellainen osuma, Ruff jatkoi.

Lisäpisteen Sveitsille lunasti Reto Suri, joka teki pitkäksi venyneen voittomaalikilpailun kolmesta maalista kaksi. Tulos oli Sveitsin toinen voitto, tämäkin yhdestä turnauksen ennakkosuosikeista.

Simpson on mielissään Sveitsin otteluohjelmasta, jossa Tukholman kolme suosikkimaata tulevat vastaan ensimmäisinä. Putki alkoi Ruotsi-voitolla ja sunnuntaina kaatui Kanada. Maanantaina vastassa on Tšekki.

- Kolmena viime vuotena olemme aloittaneet turnauksen "pakkovoitoilla", nyt kohtaamme jätit heti alkuun ja näkökulma on ihan toinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle