Sveitsille uusi pistekuningas: "Alan tulla vanhaksi"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
77 MM-ottelua, 23+22=45.
Kuva © Timo Savela
Martin Plüss on Sveitsin kaikkien aikojen tehokkain MM-kisapelaaja.

Kanada, Ruotsi ja Tšekki eivät siihen pystyneet, joten Sloveniasta oli turha odottaa poikkeusta. Rok Pajicin aikainen maali sytytti toivonkipinän, mutta Sveitsin loppuerän tykitys vei luulot pois.

Käkikellomaan voittoputki on nyt neljän ottelun mittainen. 7-1-ylikävely Sloveniaa vastaan oli helppo lisä ansioluetteloon.

- Alku oli ihan hyvä, mutta sitten emme urakoineet tarpeeksi ja Slovenia sai avausmaalin. Sen jälkeen saimme otteen ja maaleja, kertoi varakapteeni Martin Plüss.

- Näitä joukkueita vastaan on tärkeää pysyä kärsivällisenä. Turhautuminen vain auttaa heitä.

Plüss syötti keskiviikon väännössä Simon Moserin 5-1-osuman. Piste oli 36-vuotiaan 45. MM-kisoissa. Alkuviikosta mies nousi Sveitsin kaikkien aikojen MM-kisapörssin ykköspaikalle ohi legendaarisen Jörg Eberlen.

- En tiennytkään, yllättynyt sentteri totesi kuultuaan saavutuksestaan.

Pelaajan ja joukkueen erinomaisten esitysten seurauksena Plüss johtaa tilastoa nyt jo kolmella pisteellä.

- Alan tulla vanhaksi, siitähän se johtuu, Plüss hymyili.

Antti Törmäsen Bernissä uransa neljännen mestaruutensa hiljan voittanut hyökkääjä saa Tukholman myötä MM-kisoja vyölleen täyden tusinan. Vuonna 1998 ensimmäisen kerran mukana ollut Plüss kokee käynnissä olevan turnauksen yhdeksi Sveitsin parhaimmista.

- Meillä on aiemminkin ollut joitain todella hyviä turnauksia, mutta pelaamme nyt erinomaisesti. Puolustamme hyvin ja lähdemme hyökkäämään oikeina hetkinä. Tilanteemme on aika hyvä, mutta seitsemän ottelun jälkeen meidän on otettava uusi askel eteenpäin.

Neljän ottelun jälkeen Sveitsi johtaa Tukholman-lohkoa ainoana tappiottomana joukkueena. Matkan varrella kelkasta on pudonnut vain yksi piste.

Perinteisenä yllättäjänä Sveitsille suurinta päänvaivaa ovat aiemmin aiheuttaneet pienemmät maat, joita vastaan joukkue on joutunut hallitsemaan pelin kulkua.

- Peliä tekevällä on aina vaikeampaa. Niin se on pelatessa vaikka Ruotsia tai Suomeakin vastaan. On helpompi puolustaa kuin voittaa kaksinkamppailuja ja olla aktiivinen.

- Ottelut ratkeavat täällä pikkujuttuihin. Tilanne on hyvä jos saa maaleja aikaan, mutta jos jämähtää 1-0:aan ja vastustajalla on viisi miestä puolustamassa, voi käydä miten tahansa.

Alkusarjassa jäljellä ovat vielä kohtaamiset Tanskaa, Norjaa ja Valko-Venäjän kanssa, mutta tällä hetkellä Sveitsi on selkeä suosikki lohkovoittajaksi. MM-huuma on sveitsiläisten keskuudessa melkoinen paitsi katsomossa ja Tukholman kaduilla, myös pukukopissa.

- Ilmapiiri on ollut aina kunnossa, mutta hyvän vireen aikana tunnelma on todella rentoutunut. Ensimmäiset kolme ottelua olivat mahtavia ja joukkueemme on täynnä itseluottamusta, Plüss kertoi.

- Turnaus on osoittanut, että joukkueet ovat tasollisesti lähellä toisiaan ja yksityiskohdat hyvin hoitava voittaa. Samojen pikkuasioiden mennessä pieleen voi puolestaan hävitä kenelle tahansa.

Toistaiseksi kaikki asiat, niin pienet kuin suuretkin, ovat kääntyneet sveitsiläisten eduksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle