Superlupauksesta supertähdeksi kasvanut Connor McDavid: "Ammattilaisuus tuo mukanaan tiettyjä asioita, joihin on oltava valmis"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
McDavid haluaa kertoa lupaaville pelaajille, mitä varaustilaisuuden jälkeen käy.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
Kanada murjoi miesten MM-kisaisäntä Tanskan jäänrakoon tylyin lukemin. Joukkueen kapteeni ja kisojen − koko maailmankin − kirkkain supertähti Connor McDavid painotti monipuolisuuden ja tasaisuuden merkitystä. Hän kertoi myös, miltä on tuntunut nousta koko universumin hehkuttamasta superteinistä NHL-ammattilaiseksi.

Kesän 2015 varaustilaisuus pidettiin Floridan Sunrisessa. Jo pitkään ennen kesäkuun loppua kiekkomaailma kuhisi nuoresta kanadalaisesta − Connor McDavidista, joka oli tehnyt järjettömän kovia tehoja kotimaansa juniorisarjoissa. Korkeimmat arvioit nostivat McDavidin tulevaksi maailman ykköspelaajaksi.

Kolme vuotta myöhemmin tuolloin ensimmäisenä varauksena Edmonton Oilersiin varattu nuorukainen pelaa vaahteralehtipaidassa miesten MM-kisoissa Tanskassa. Kanadan ja kisaisännnän välinen ottelu on juuri päättynyt 7−1. Kolme syöttöpistettä saalistanut kapteeni astelee median eteen.

− Se (varaustilaisuus) muuttaa kaiken. Muutut hetkessä juniorikiekkoa pelaavasta nuorukaisesta ammattilaiseksi, jolla on paljon huolia ja stressiä. Ammattilaisuus tuo mukanaan asioita, joihin on oltava valmis.

Ensi juhannuksen tienoilla järjestetään jälleen uusi varaustilaisuus, jossa jääkiekkomaailma saa itselleen uudet supernuoret, joiden ympärille rakentaa kuohunaa ja sankaritarinoita. McDavid haluaa antaa ohjeensa näille, kohta NHL-varauksen saaville pelaajanaluille.

− Ei pidä huolehtia asioista liikaa, vaan pitää antaa niiden tapahtua − media- ja fanitulvan, huonojen suoritusten myötä tulevan kritiikin ja muun vastaavan. Täytyy muistaa vain nauttia pelistä, ja tehdä sitä, mitä osaa.

Paineen keskellä kohti kirkkainta kruunua

Vaikka Kanada oli kisaisäntiä vastaan käytännössä kaikessa tekemisessä runsaasti edellä, ei C-kirjainta rinnassaan kantava 21-vuotias supertähti väittänyt joukkueensa päässeen liian helpolla.

− Tanskaa vastaan ei ollut mukava pelata, sillä he ovat sen verran taitava joukkue. He jaksoivat taklata, ja luistelivat perässämme. Saimme muutaman pompun kautta tarvittavat maalit. Emme ottaneet jalkaa pois kaasulta missään vaiheessa, vaikka se siltä olisi näyttänytkin. Meillä oli vapaapäiviä ennen tätä peliä, joten ehkä se oli syy siihen, miksi emme saaneet sellaista kolmatta erää kuin olisimme halunneet.

Kanada on voittanut nyt kolmesta pelaamastaan ottelusta kaksi. Myös avauspelistään Yhdysvaltoja vastaan se saalisti pisteen voittomaalikilpailussa tulleen tappion myötä. Keskushyökkääjä ei osannut laittaa vaahteralehtipaitojen otteita paremmuusjärjestykseen.

− Vaikea sanoa, oliko tämä meidän paras pelimme. Avauspelissä emme saaneet Yhdysvaltoja vastaan voittoa, jonka olisimme ehdottomasti halunneet. Etelä-Koreaa vastaan suoriuduimme hyvin joukkueena. Tämä peli oli ihan hyvä, lukuunottamatta kolmatta erää.

Monipuolisuus antaa mahdollisuuden laadukkaaseen tekemiseen

Kuten aina, puna-valkoisilla on mielessä vain yksi asia, kun MM-turnaus alkaa. Myös tällä kertaa heillä on kullankiilto silmissä. He saavat osakseen myös ulkopuolista rummutusta.

− Kanadan joukkueen odotetaan aina voittavan maailmanmestaruuden. Kannattajat ja lehdistö asettavat meille sen paineen. Mielestämme meidän kuuluisi olla mestareita, mutta huippujoukkueita on monia. Turnaus on pitkä, ja matkan varrella voi käydä kaikenlaista.

Kanadan joukkueen ehdoton valttikortti on monipuolisuus. Yksikään joukkueen pelaajista ei ole vajavainen millään pelin osa-alueella.

− Meillä on paljon taitoa joukkueessamme. Puolustajamme ovat isoja ja vahvoja, hyökkääjämme liukkaan nopeita. Meidän on löydettävä huippuosaamisemme matkalla mitalipelejä, McDavid päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle