St. Pierre hakemassa uusia haasteita eurojäiltä

LIIGA / Haastattelu
Kanadalaissentteri Martin St. Pierre on takonut AHL:ssä kovia pistelukemia. Pelipaikkaa NHL:n puolelta ei kuitenkaan ole kovasta yrityksestä huolimatta irronnut, ja niinpä mies nähdään nyt eurojäillä.

Martin St. Pierre aloitti kautensa Venäjällä Neftehimikissä. Mies ei kuitenkaan löytänyt seurasta omaa tonttiaan ja lopulta hänen tilalleen hankittiin seurassa jo edellisellä kaudella pelannut Niklas Persson.

– Joukkueessa oli vanhan liiton valmentaja. Ei riittänyt, että teki pisteitä, jos ei muuten ollut oikean roolin pelaaja. Siellä sopimuksille voidaan tehdä mitä vain, ja nyt minun tilalleni hankittiin seurassa jo viime kaudella ollut sentteri, St. Pierre taustoitti.

Venäjällä mies ehti treenata itsensä huippukuntoon. Joukkue vietti myös parin viikon harjoitusjakson Suomessa.

– Olimme kahden viikon harjoitusleirillä Latviassa. Sitten tulimme Suomeen pariksi viikoksi Hämeenlinnaan, jossa pelasimme HPK:ta ja Klotenia vastaan. Sen jälkeen syksy jatkui harjoituspeleillä Venäjällä.

Tämän syksyn Venäjän reissu ei ollut St. Pierrelle uran ensimmäinen. Hän kävi HK Atlantin riveissä kaudella 2007–2008, mutta palasi kesken talven kotimantereelleen. Silloin mies haaveili vielä paikasta NHL:ssä, mutta nyt tuo haave on ainakin toistaiseksi unohdettu.

''

Minua on pompoteltu paljon AHL:n ja NHL:n välillä viiden vuoden ja kolmen eri organisaation aikana. Tunsin, että olen tehnyt nyt kaikkeni NHL-unelman eteen, ja oli uusien haasteiden aika.

– Kävin muutama vuosi sitten Venäjällä mutkan. Se reissu ei kuitenkaan onnistunut ja palasin Pohjois-Amerikkaan. Kaupunkikaan Venäjällä ei ollut erityisen mukava. Nyt olen kypsempi ja aion olla täällä.

Sopimuksen irtisanomisen jälkeen 175 senttimetriä pitkä hyökkääjä kartoitti tulevaisuuden kuvioitaan. Siirto Sveitsiin oli jo lähellä, mutta lopulta mies päätti suunnata Ouluun. Ennen sopimuksen allekirjoittamista sentteri kyseli Kärppien organisaatiosta vanhoilta pelikavereiltaan, jotka ovat kiekkoilleet SM-liigassa aiemmin.

– Minulla oli vaihtoehtoja Ruotsista ja Sveitsistä. Puhuimme paljon Harrin ja agenttini kanssa. Kahdessa päivässä suunnitelmat muuttuivat, ja tulin tänne koska koin että tämä oli paras vaihtoehto minulle.

– Olen kuullut paljon hyvää Kärpistä. Entiset joukkuekaverini ovat kehuneet organisaation auttavan paljon erilaisissa asioissa jäällä ja sen ulkopuolella. He myös sanoivat Oulun olevan kiekkokaupunki, ja seurassa olevan voittamisen kulttuuria.

NHL-paikkaa ei löytynyt kovista AHL-tehoista huolimatta

St. Pierre on takonut AHL:ssä yli piste per peli keskiarvolla useamman kauden. NHL:ssä mies ei kuitenkaan ole päässyt kokeilemaan kuin 38 ottelun verran.

– Minua on pompoteltu paljon AHL:n ja NHL:n välillä viiden vuoden ja kolmen eri organisaation aikana. Tunsin, että olen tehnyt nyt kaikkeni NHL-unelman eteen, ja oli uusien haasteiden aika.

– Uskon, että tyylini voi sopia paremmin isoon kaukaloon kuin pohjoisamerikkalaiseen. Kun siirryin nyt eri sarjaan, niin tietysti pitää opetella uuden liigan tyyli. En kuitenkaan usko sen tuottavan ongelmia.

Sentterin vahvuudet ovat kiekollisessa pelissä, mikä vaikeutti osaltaan NHL-uran aukeamista. Vaikka jälki AHL:ssä oli hurjaa, ei tilaisuutta läpilyöntiin maailman kovimmassa kiekkoliigassa siunaantunut.

– Olihan se kovaa. Ero liigojen välillä on tosi iso, ja pitää olla onnekas jotta paikka irtoaa ylhäältä. Pisteitä pitäisi tehdä NHL:ssä kuten AHL:ssäkin. Muutaman kerran nousin ylös, ja sain sitten roolin neloskentässä. Siellä en kuitenkaan ole omimillani.

– Tuntui kyllä, että olisin jossakin organisaatiossa ansainnut paremman mahdollisuuden, ja oli se turhauttavaa. Yritä kaikkesi, mutta et saavuta maalia. Muuttujia on kuitenkin niin paljon, kun seurat haluavat peluuttaa lupauksiaan ja niin edelleen. Voi vain tehdä parhaansa, ja ihmetellä sitten miksi mikään ei tunnu riittävän Sain sitten tarpeekseni ja tulin tänne Eurooppaan.

Parhaalla AHL-kaudellaan St. Pierre takoi Norfolkissa komeat lukemat 27+72=99. Maaginen 100 pisteen raja jäi siis vain yhden pisteen päähän, mikä harmittaa miestä hieman. St. Pierre kiekkoili kovassa ketjussa, sillä hänen rinnallaan olivat kesällä Chicagossa Stanley Cupia juhlinut Troy Brouwer sekä nykyään New York Islandersissa pelaava P.A. Parenteau.

– Tarina oli kuin elokuvista. Olin tehnyt 96 pistettä ennen viimeistä peliä, ja vastassa oli kova Bridgeport. Kaverit vitsailivat, että en varmasti saa sataa täyteen. Ensimmäiseen erään sain tehtyä kaksi pistettä, ja toisessakin vielä yhden. Viimeisessä meillä oli paljon paikkoja, joista normaalisti olisi tullut maaleja – Brouwerilla oli läpiajokin! Toki kaverit auttoivat paljon kauden aikana noiden pisteiden teossa.

Oulussa mies pääsee heti tositoimiin. Lento tervakaupunkiin saapui maanantai-iltana, ja mies hyppää kentälle jo tiistaina Ässiä vastaan.

– Ehkä on hyvä, että minulla ei ole liikaa aikaa miettiä. Nyt syön kunnolla ja nukun hyvin, niin sitten onkin aika jo pelata. Jospa tämä yhdistelmä toimisi.

» Lähetä palautetta toimitukselle