Sport-kapteeni toivoo otteiden tasoittuvan keväällä

MESTIS / Haastattelu
Antti Uitto kipparoi vaasalaisia toista kautta putkeen.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Varsin vaihtelevan syyskauden pelannut Vaasan Sport hakee kinkunpaistotauolta uutta vauhtia peliin. Sportin kapteeni Antti Uitto näkee alkukaudessa paljon hyvää, mutta ailahtelevien otteiden hän toivoisi tasaantuvan kevättä kohden.

- On ollut vähän ailahtelevaa ja tappioita on tässä viime aikoinakin tullut, mutta ei tässä mitään hätää ole. Tekeminen on hyvää ja pyritään jatkuvasti kehittämään peliä, että ollaan keväällä tärkeissä peleissä tikissä, kertoo Sport-kapteeni Antti Uitto.

Loukkaantumisten kanssa taistelevalla Sportilla on tukku pelaajia sairastuvalla. Kärkinimistäkin esimerkiksi Kim Nabb ja Toni Jalo lepuuttelevat luultavammin ainakin tammikuuhun saakka ja viimeisimpänä joukkueen joutui jättämään toviksi Mika Halava murtuneen sormen vuoksi. Uitto ei kuitenkaan mene loukkaantumisten taakse.

- Ei voi mennä tällaisen syyn taakse. Totta kai se on harmillista ja niitähän on ollut tänä kautena enemmän kuin koskaan ennen. Meillä on äijiä kyllä. Niillä mennään mitä on. Joka ilta lähdetään pelaamaan voitosta.

Vaikutusta kuitenkin loukkaantumisillakin on. Ketjukokonaisuuksia ja ”tutkapareja” ei pääse syntymään, kun miestä seilaa toisesta ovesta sisään ja toisesta ulos.

- Sinänsä loukkaantumiset sekoittavat. Kentät vaihtuvat lähes päivittäin ja ei oikein tiedä, ketä on vahvuudessa ja ketä ei. Siksi valmiita ketjuja ei oikein tule heistä, jotka ovat pelanneet pitkään yhdessä.

Sportin viimeaikaiset otteet kotona ovat herättäneet keskustelua. Vahvana kotijoukkueena tunnetun Sportin kone on yskähdellyt Kuparisaaressa ja viimeisistä viidestä kotipelistä Vaasaan on jäänyt vain kaksi pistettä jatkoaikavoitolla LeKistä.

- Kotona täytyy parantaa, se on selvä, mutta kotitappioille ei ole mitään yksittäistä selitystä. Ei ole millään tavalla hyväksyttävää, että kotikaukalossa ei voittoja tule. Kyllä me lääkkeet siihen keksitään.

Uitto tietää myös itse Sportin vahvuudeksi juuri kotikaukalon. Hän katsoo suureksi voimavaraksi katsomoon illasta toiseen paikalle saapuvan fanijoukon.

- Kotikaukalo on meidän vahvuus. Meillä on mahtava faniryhmä Vaasassa. Se täytyy osata hyödyntää pelissä. Meidän täytyy antaa heillekin, mitä he haluavat, ja kaikki tietysti haluavat voittaa.

Viimeaikaiset vieraspelit kuitenkin ovat tuottaneet huomattavasti enemmän pisteitä. Sport on kerännyt viimeisistä viidestä vieraspelistä 13 pistettä.

- Vieraissa peli on kulkenut mallikkaasti ja toivottavasti voittokulku vieraissa jatkuu myös tulevaisuudessa.

Sport on nimennyt tavoitteeksi, että ensi kaudella pelattaisiin jo mahdollisesti SM-liigassa. Ensin kuitenkin olisi hoidettavana Mestis ja mestaruus, joka sekin on ensin työn takana. Uitto kuitenkin uskoo, että mennään päätyyn asti.

- Keväällä meillä on taas vahva ryhmä ja peli paranee. Odotukset ovat tietysti korkealla. Into kasvaa, mitä enemmän lumet sulaa ja pelit kovenee.

- Tavoitteena on olla runkosarjassa kolmen parhaan joukossa, ja sitä kautta tietenkin mestaruus. Sitten mennään eteenpäin liigakarsintoihin. Totta kai liiganousu on suuri tavoite ja unelma. Kaikki lyödään sekaan sen eteen niin kauan kuin pelejä riittää.

Sata lasissa joka tilanteeseen

- Ihan hyvä alkukausi, mutta täysin tyytyväinen en ole. Paljon pitää vielä parantaa omaa tekemistäkin. Tietysti loukkaantuminen on sotkenut hiukan omaa peliä.

Tällä kaudella Uitto on syötellyt tehot 0+5 ja on Erik Riskan jälkeen toiseksi kovin jäähyilijä. Jäähymäärä ei kuitenkaan aiheuta haloota, vaan muutama käytöskymppi nostaa lukemia korkeammalle.

- Muutama pieni riitelynpoikanen on ollut ja siitä on tullut sitten käytöskymppi, mutta ei muuten sen enempää ole tullut jäähyiltyä kuin viime kaudellakaan.

Uitto on tuttu näky oman maalin edustalla siivoamassa ylimääräisiä pois. Taklauksia hän myös tarjoaa mielellään.

- Oman maalin puolustaminen on se pääasia. Tietenkin fyysistäkin peliä pyrin viljelemään aina kun mahdollista. Kiekollistakin roolia on alkanut hiljalleen tulla, mutta pääpaino pelissä on omassa päässä.

Uitto voidaan hiljalleen alkaa laskea vaasalaisten vakiokasvoksi. Viides kausi Sportissa alkoi nyt syksyllä ja toinen vuosi kapteenina. Kapteenina olo ei kuitenkaan lisää miehen paineita, vaan kokemuksella ja esimerkillä on pyrkimys saada joukkuetta syttymään illasta toiseen.

- Kyllä kapteenina olo omalla tavallaan tuo tiettyjä velvoitteita, mutta ei se itseäni ole kuitenkaan pelaajana tai ihmisenä millään tavalla muuttanut. Mennään sata lasissa joka tilanteeseen ja pyritään sillä tartuttamaan tekemistä ja tahtoa myös muihin.


Uitto on nelinkertainen Mestis-mestari.

Vaikka puhutaan Sportin yhdestä kokeneimmista pelimiehistä, meno yhdessä vaikkapa Nabbin kanssa ei päätä vielä hirvitä, vaan tavoitteet ovat aina ylöspäin.

- Ei tätä hommaa edes tekisi, elleivät tavoitteet olisi korkealla. Vaikka ikä huitoo nyt kolmeakymmentä, niin olo on kuin kaksikymppisellä. Niin kauan kuin kroppa kestää on suunta ylöspäin.

- Tietenkin suuri unelma olisi, että nostettaisiin Sport liigaan ja sitä kautta myös itsekin pääsisi pelaamaan sinne. Sitä kohti mennään ja sen eteen tuolla joka ilta tehdään hommia.

Pari palaa kinkkua ja joulurauhaa

Lempinimekseen Uitto on saanut ”puolustusministeri”.

- Joskus kirjoittelen blogia Kiekko-Pohjalaisen sivuille. Siihen piti keksiä joku otsikko, ja minä annoin heille vapaat kädet. Ja tuommoisen he sitten keksivät siihen, taustoittaa Uitto hiukan naurahtaen.

Majaansa Uitto pitää perheineen Seinäjoella. Vaikka matkaa harjoituksiin ja otteluihin on päivittäin jokunen kilometri, ei se ole este eikä hidaste millekään.

- Ei matka hankaloita mitenkään omaa pelaamista eikä vapaa-aikaa. Se on sellainen normaali työmatka. Aamulla ajetaan tunti ja iltapäivällä takaisin. Tässähän ehtii myös hyvin aina rauhoittua matkalla ja mietiskellä asioita, jonka jälkeen saa sitten viettää iltaa rauhassa perheen kanssa.

Vapaa-ajalla maestro viettää rauhallista elämää kotona ja kotipaikkakunnalla.

- Pelaaminen vie aikaa. Kun sitä aikaa jää, niin haluaa viettää sitä vaimon ja lapsen kanssa rauhassa. Lähinnä se on sitä päivittäistä arkea. Se on mukavaa hommaa.

- Totta kai kavereiden kanssa nähdään ja käydään kahvilla ajoittain.

Joulutauko Uitolla menee rauhoittuessa ja lepäillessä.

- Siirretään hoki syrjään pariksi päivää ja otetaan rennosti. Ehkä muutama pala kinkkua siihen kaveriksi, niin ollaan taas latautuneena ja entistä nälkäisempänä kehissä tapaninpäivänä.

» Lähetä palautetta toimitukselle