Sofia Pohjanen - Lapin tyttökiekon voimavara

Muut Sarjat / Haastattelu
Kuva © Juuso Nieminen
Lapin ammattikorkeakoulussa opiskelevan 22-vuotiaan Sofia Pohjasen viikon täyttävät jääkiekkoharjoitukset, pelit, koulunkäynti ja työelämä. Vuoden 2013 loppupuoli toi uusimman haasteen hänen aloittaessaan Lapin alueen tyttökiekkokouluttajana.

Vuosi 2013 ja loppuvuoden alati pimenevät päivät. Rovaniemellä liikunnanohjaajaksi opiskelevan Sofia Pohjasen arkea eivät pimeät loskapäivät masentaneet, päinvastoin. Hän kuuli vapautuneesta paikasta Lapin tyttökiekkokouluttajan tehtävissä ja päätti ennakkoluulottomasti hakea pestiä.

− Kuulin paikan vapautumisesta ja olin heti valmis hakemaan sitä. Nopeasti kävi ilmi, ettei muita hakijoita ollut. Istuimme Lapin alueen aluepäällikkö Jari Lempisen ja Juuso Toivolan (nyk. Lapin urheiluakatemian huippu-urheilukoordinaattori) kanssa pöydän ääreen. Pääsin kertomaan heille visioistani ja ideoistani Lapin alueen tyttökiekon kehittämisen suhteen, Pohjanen kertoo.

− Palaverimme jälkeen kättelimme ja he ehdottivat yksissä tuumin minua alueen tyttökiekkokouluttajan toimeen. Asiat etenivät aika nopeasti ja tästä noin viikon sisällä sain kuulla tulleeni valituksi.

Tuumasta toimeen

Pohjanen otti uuden haasteensa alusta asti vakavasti ja puheita alettiin muuttaa teoiksi pienten askelten kautta.

− Aloittaessani tyttökiekkokouluttajana sain melko vapaat kädet toimia, sillä Lapin alueella ei ollut valtaisaa tyttökiekkotoimintaa yksittäisten pelaajien ja naisjoukkueiden lisäksi. Lähdin liikkeelle kehittämällä ruohonjuuritason toimintaa, jotta saisimme jokaiselle paikkakunnalle potkaisun tyttökiekkoon.

− Lähes kaikilla paikkakunnilla apuni otettiin heti vastaan ja oltiin valmiita järjestämään tyttökiekkotapahtuma, Pohjanen kertoo työnsä alkuhetkistä.

Innostus tyttökiekkotoimintaan voi syttyä paikkakunnilla helposti muun muassa Girls' Hockey Day -tapahtumien kautta, mutta myös sammua yhtä nopeasti kuin alkoi. Pohjanen tiedostaa realiteetit ja jakaa kiitosta sen ansaitseville.

− Alueemme ongelmana on, ettei innokkaita ohjaajia ja/tai valmentajia ole tarpeeksi ja toimihenkilöiden puuttuessa toiminta saattaa latistua Girls' Hockey Day -tapahtumien jälkeen. Seurojen tyttökiekkovastaavat ja ohjaajat ansaitsevatkin isot kiitokset, sillä ilman heitä toiminta ei olisi jatkuvaa.

− Tulevaisuuden tavoitteena on saada vakiinnutettua jokaiselle paikkakunnalle oma tyttöjen F-junnujoukkue, joka mahdollistaisi samalla myös tyttöjen sarjan alueellemme.

Tyttökiekkokouluttajan toimenkuvaan kuuluvat virallisesti nais- ja tyttökiekon kasvun ja laadun edistäminen omalla alueella, seurojen aktivointi ja tukeminen tyttökiekon aloittamiseen ja kehittämiseen, Girls' Hockey Day -tapahtumien toteuttaminen yhdessä alueen seurojen kanssa sekä tyttökiekon toimijoiden rekrytointi.

Näitä kaikkia Pohjanen myös tekee. Osa kuuluu päivittäistason tehtäviin, jotkut ovat osa isompaa kuvaa.

− Tyttökiekkokouluttajan työssäni työskentelen oman opiskeluni ohella. Päivittäistasolla tehtäväni on auttaa seuroja järjestämään tyttökiekkoa ja tukea valmentajien päivittäistä työtä sekä kouluttaa mahdollisia uusia ohjaajia.

− Pyrin olemaan säännöllisin väliajoin yhteydessä seurojen tyttökiekkovastaaviin ja ohjaajiin, jotta tiedän missä mennään. Vierailen kaikissa halukkaissa seuroissa sekä syksyisin että keväisin, jolloin olen jäällä yhdessä tyttöjen sekä myös harrastenaisten kanssa, Pohjanen kertoo.

Lapin alueen tyttökiekon riemua.
Kuva © Nikita Kurkinen

"Naiskiekko saa Lapissa arvoisensa palstatilan"

Viime vuoden lokakuussa järjestetty Girls' Hockey Day -tapahtuma oli menestys myös Lapin alueella. Tapahtuman lisäksi Pohjanen vierailee aktiivisesti eri kouluissa. Lokakuun tapahtuman ja kouluvierailujen kautta tullut hyvä noste on hieno osoitus hyvin tehdyn työn tuloksista.

− Koen, että meidän pitää mennä sinne missä tyttöjä on ja näyttää muun muassa pinkkien paitojen sekä videoiden kautta, ettei jääkiekko ole pelkästään pojille. Tytöt harvemmin tulevat jäähalleille pelkkien mainosten avulla. Vuoden aikana kouluvierailujen ja tyttökiekkotapahtumien myötä uusia tyttöjä on saatu mukaan niin paljon, että lähes jokaisella paikkakunnalla on oma tyttökiekkoryhmä.

− 2014 vuonna Lapin Girls' Hockey Day -tapahtumiin osallistuvien seurojen määrä kaksinkertaistui ja osallistujien määrä yli kolminkertaistui vuoteen 2013 verrattuna, Pohjanen kertoo positiivisesta suunnasta.

Tyttökiekon lisäksi myös naisten jääkiekkoa osataan arvostaa Lapin alueella. Paikkakuntien asenteissa on suuria eroja, mutta Pohjasen mielestä ainakin Rovaniemellä suhtautuminen on erittäin myönteistä.

− Naiskiekko saa mielestäni Lapissa arvoisensa palstatilan. RoKin naisten peleistä uutisoidaan aina lehdessä ja paikalliset lehdet ottavat hyvin vastaan lähiseurojen tyttökiekkouutiset. Henkilökohtaisella panoksellani pyrin tuomaan alueemme tyttö- ja naiskiekon uutisia, tapahtumia sekä valtakunnallisia juttuja esille sosiaalisen median kautta, hän sanoo.

− Yleisesti ottaen Suomessa seurat voisivat suhtautua tyttökiekkoilijoihin niin, että he ovat yhtä arvokkaita kuin pojatkin, sillä jokainen uusi pelaaja, oli hän sitten poika tai tyttö, tuo lisää harrastajia ja tätä kautta myös rahaa seuralle.

Sofia Pohjanen (ylhäällä kesk.) auttaa nuoria niin arjessa kuin urheiluasioissa.
Kuva © Anne Pulkkinen

Yhteistyö ei rajoitu pelkästään jään tasolle

Luistelun ja pelitaitojen lisäksi nuorten kiekkoilijoiden kohdalla erittäin tärkeitä asioita kehittymisen kannalta ovat urheilijan elämäntyylin omaksuminen ja opiskelujen kunnialla hoitaminen.

− Autan monia alueemme tyttöjä tekemällä heille fysiikkaharjoitusohjelmia ja ohjaamalla heitä urheilullisten elämäntapojen pariin. Toimin itse RoKin C-tyttöjen valmentajana. Joukkueen pelaajat ovat alueemme eri seurojen pentu- ja tyttöikäluokkaa. Turnauksien aikana pääsen juttelemaan pelaajien kanssa heidän elämästään, koulustaan, tavoitteistaan ja harjoittelustaan. Minulle on tärkeää, että tiedän mitä valmennettavilleni kuuluu ja että he pystyvät tarvittaessa lähestymään myös minua, Pohjanen kertoo prioriteeteistaan.

− Tämän ja opiskelujeni ohella toimin vielä lisäksi Lapin Urheiluakatemian jääkiekkopuolella valmentajana. Akatemian kautta autan 14−20-vuotiaiden huipulle tähtäävien tyttöjen ja myös poikien harjoittelua, etenkin oheisharjoittelun ja elämänhallinnan puolella.

Pohjasen sopimus on voimassa aina vuoden verran kerrallaan, mutta Lapin alueen tuskin tarvitsee vähään aikaan etsiä hänelle seuraajaa. Niin hyvin hän toimenkuvassaan viihtyy.

− Hienointa työssäni on nähdä se ilo ja riemu, mikä loistaa tyttöjen kasvoilta jääkiekkoa pelatessa. Ja se, että nuori urheilija tulee pyytämään minulta liikkuvuusharjoitteita loppuverryttelyynsä, kysymään uusinta smoothie-ohjetta tai pyytämään vaikka apua matematiikan tehtäviensä kanssa, hän sanoo iloisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle