Simon Gysbers ison vastuun perässä

LIIGA / Haastattelu
Peräti 193-senttinen Gysbers saanee Ilves-puolustuksessa paljon vastuuta.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Ilveksen tuore puolustajavahvistus Simon Gysbers esiintyi ensimmäistä kertaa Ilves-paidassa kotiyleisölle perjantaina.

Toronton alueelta Ontariosta, Kanadasta kotoisin oleva Simon Gysbers liittyi Ilveksen miehistöön keskiviikkona. Urallaan ensimmäistä kertaa Euroopassa pelaava 26-vuotias puolustaja debytoi tupsukorvien paidassa perjantain harjoitusottelussa Sibir Novosibirskiä vastaan.

Gysbersin kolme edellistä kautta vierähtivät AHL:ssä Toronto Marliesissa. Gysbers päätti luoda uraansa yliopistoreitin kautta, ja saikin neljännen vuotensa jälkeen NHL-sopimuksen Toronto Maple Leafsiin. Näyttöpaikkaa ylhäällä ei kuitenkaan näkynyt.

Taklaan, jos on paikka, mutta en ryntäile metsästämässä vastustajilta päitä poikki 

Marliesin kausi AHL:ssä päättyi runkosarjaan, joten Gysbersillä on takanaan melko pitkä aika ilman pelejä.

- Kyllä tuntuma on vähän hukassa. Edellisestä ottelusta taitaa olla jo viisi kuukautta, enkä ole ollut jäälläkään nyt kuin muutaman kerran. Pelaaminen tuntui kuitenkin hyvältä, ja tuntuma tulee kyllä pelaamisen ja harjoittelun myötä, Gysbers totesi Sibir-ottelun jälkeen.

Isokokoinen, yli 190-senttinen Gysbers ei koostaan huolimatta ole tunnettu fyysisestä pelistä.

- En ole sen tyyppinen pelaaja. Totta kai taklaan, jos on paikka, mutta en ryntäile metsästämässä vastustajilta päitä poikki, Gysbers naurahti.

- Käytän kyllä isoa kokoani muuten hyödyksi, olen ulottuva pelaaja ja minulla on vieläpä pitkä maila, siitä on puolustamisessa hyötyä.

Eurooppalainen pelityyli ei huolestuta

Kiekollisilla puolustajilla siirtyminen pohjoisamerikkalaisesta pelitavasta ja pienestä kaukalosta Eurooppaan ei aina suju ongelmitta. Ilvekselläkin tästä on kokemusta muun muassa Troy Milamin kanssa, jonka tilastot AHL:stä olivat Suomeen siirtyessä vielä Gysbersiäkin komeammat.

- Suurin ero on luonnollisesti kaukalon koko. Mutta itse pelaamisen kannalta täällä keskitytään enemmän kiekonhallintaan. Pohjois-Amerikassa kiekkoa heitetään päätyyn ja taistellaan se uudestaan omalle joukkueelle, täällä siitä ei luovuta niin herkästi, Gysbers pohti.

Ottelussa Sibiriä vastaan Gysbers pelasi mallikkaasti sekä hyökkäys- että puolustuspäässä. Yksi nukahdus omalla alueella tosin sattui, mutta sekään ei kostautunut maalin muodossa.

- Leveässä kaukalossa tilaa on todella paljon, se on isoin asia johon minun pitää täällä tottua. Jos ei koko ajan pidä silmällä vartioitavaa kaveria, hän pääsee hyvin helposti karkuun.

Yhden harjoituspelin perusteella on vaikea tehdä johtopäätöksiä, mutta Gysbersillä on jo mielipide pelin tasosta.

Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

- Kyllä pelin taso on hyvin lähellä AHL:ää. Täällä saattaa olla hieman enemmän aikaa tehdä päätöksiä, mutta pelaajat ovat taitavampia ja osa on todella nopeita.

Gysbers kertoo myös saaneensa tarjouksia useista muistakin Euroopan maista, mutta Suomi oli lopulta kuitenkin ykkösvaihtoehto.

- Olin kuullut Suomesta ja suomalaisesta jääkiekosta todella paljon hyvää. Lisäksi täällä on hyvin esillä NHL:ää varten, koska peli on monelta osin hyvin samanlaista. Kun agenttini kertoi Ilvekseltä tulleen tarjouksen, siihen oli helppo tarttua.

» Lähetä palautetta toimitukselle