Seuraavaksi Tapparan kimppuun

LIIGA / Haastattelu
Risto Dufvan johtama Lukko-valmennus on taas kovan paikan edessä.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
SM-liigan välierät pyörähtävät käyntiin toisena pääsiäispäivänä. Tampereella käynnistyvässä sarjassa kohtaavat Tappara ja Lukko. Mitä ajatuksia sarja herättää Lukon valmennuksessa? Vastauksia antaa raumalaisten valmentaja Jesse Welling, jonka roolina ottelutapahtumassa on puolustajien peluuttaminen.

Lukon pelaamista kauden 2012-2013 pudotuspelien välierissä voidaan pitää pienoisena ihmeenä. Joukkueen peli ei silmiä hivellyt runkosarjan lopussa, eikä kukaan ollut aiemmin ponnistanut perussarjan kymppipaikalta välieriin.

Mutta niin vaan on nyt käynyt. Ensi raumalaisten käsittelyssä kaatui Oulun Kärpät ja seuraavana joukkueen iskukyvyn sai tuntea nahoissaan Helsingin Jokerit. Joko raumalaisleirissä on vatsa täynnä vai vieläkö nälkää riittää?

Seuraavaksi Lukko-valmentaja Jesse Wellingiltä muutama vastaus liittyen tulevaan sarjaan.

Palataan kuitenkin ensin menneeseen ja kysytään, miten ovat otteet kehittyneet kahden aiemman sarjan aikana.

- Sitkeys ja sitoutuneisuus ovat ylivoimaisesti suurimmat asiat, joita joukkue on pystynyt nostamaan. Sinällään on vaikea sanoa tarkkaan mikä on hyvää tulevaisuudessa, koska pelin henki muuttuu jatkuvasti. Sarjan kestäessä opitaan vastustajasta kokoajan uusia asioita ja vallitseviin olosuhteisiin on kyettävä reagoimaan, filosofoi Welling.

Runkosarjassa joukkueet kohtasivat neljä kertaa. Voitot merkittiin tamperelaisille 3-1. Onko näillä jotain merkitystä tässä sarjassa ja miten paljon videot ovat pyörineet Lukko-valmennuksen työhuoneessa?

- Runkosarjasta ei voi vetää mitään johtopäätöksiä. Silloin pelit tulivat vastaan kun tulivat, pitkiäkin taukoja oli välissä. Lisäksi kokoonpanot olivat silloin jotain muuta, millä nyt lähdetään matkaan. Videoscouttaus kuuluu tottakai olellisena osana valmistautumista ja sitä suoritetaan myös meillä. Liikaa ei vastustajaa kannata katsoa, mutta pääkohdat on hyvä poimia esille.

Tappara ilmoitti HIFK-sarjan päätyttyä kahden kärkihyökkääjän loppukauden sairauslomasta. Oliko kyse mediapelistä vai mikä tässä oli taustalla?

- Me ei olla asialle annettu mitään painoarvoa. Pudotuspeleihin kuuluu, että joku tippuu pois rivistä ja uusia nimiä tulee tilalle. Numerot ja nimet pelipaidan selkämyksissä eivät vaikuta mitenkään meidän valmistautumiseemme. Vastaan luistelee Tappara, ja kyseessä on kova joukkue.

Tampereen jäähallin jäästä sanotaan usein, että se on pehmeä ja raskas luistella. Tappara on pelannut viisi pudotuspeliä teidän yhdeksää vastaan. Miten näet jaksamisen riittävän tässä vaiheessa kautta?

- Olosuhteet ovat kummallekin samat. Vuoroin vieraissa ja kotona mennään, enkä näe tämän asian vaikuttavan peliin. Tottakai olemme tyytyväisiä, että Jokerit-sarja meni poikki jo kuudennessa pelissä. Saimme sen ansiosta kaksi tärkeää huilipäivää lisää. Tauko sinällään on nyt sopivan pituinen. Liian pitkä tauko on usein pahasta pelituntuman katoamisen takia, miettii Welling.

Tappara on ollut läpi kauden erittäin vahva erikoistilannepelaamisessa. Aiheuttaako tämä muutoksia Lukon pelaamiseen?

- Kausi kun lähestyy huipennustaan, erikoistilanteet nousevat aina vaan suurempaan rooliin. Yksikin päästetty alivoimaosuma tai vastaavasti tehty ylivoimaosuma voivat kääntää yksittäisen ottelun toiselle ja sitä kautta vaikutus heijastuu myös koko sarjan tilanteeseen. Meidän pitää lyödä hyvä erikoistilannepelaaminen vastaan, muuta lääkettä ei oikeastaan ole.

Kärpät- ja Jokerit-sarjat päättyivät Lukon näkökulmasta onnellisesti. Mitä muutoksia Tappara-sarja tuo Lukon pelaamiseen?

- Tottakai analysoidaan menneet valmennuksen kesken ja pyritään kalibroimaan omaa peliä vastustajan mukaan. Mihinkään isompaan ei ole tarvetta eikä tietysti aikaakaan. Tärkeintä on, että kun sarja etenee, pystytään reagoimaan hetkeen ja löytämään jokaisesta erästä ja pelistä se oleellinen. Jos näissä onnistutaan, on meilläkin mahdollisuus voittoon. Pelit ovat vielä kesken, mennään eteenpäin, päättää Welling.

» Lähetä palautetta toimitukselle