IFK - LUK
HPK - SAI
ILV - KÄR
ÄSS - JUK
OTT - COL 2.00
PHI - BOS 2.30
CGY - BUF 4.30
VAN - EDM 5.00
ARI - SJS 5.00

Setänen lupaa show-torjuntoja ja pelkää Heikkistä: "Pitääkö oikeasti mennä tuohon tielle?"

LIIGA / Haastattelu
Oskari Setänen oli tärkeä hahmo turkulaisten perjantaisessa kotivoitossa.
Kuva © Timo Savela
TPS-maalivahti Oskari Setänen oli yhtä hymyä avauskierroksen Kärpät-voiton jälkeen. Mies lupasi Jatkoajan haastattelussa yleisölle sirkushuveja ja kertoi kavahtavansa Ilkka Heikkisen hirmulämäriä.

Liigakausi alkoi perjantaina Turussa TPS:n ja Kärppien välisellä ottelulla. Mustavalkoisten maalilla kiekkoja pysäyttänyt Setänen oli isossa roolissa, kun Palloseura piti täyden pistepotin kotihallissaan maalein 3−2.

Setänen torjui ottelussa 21 kertaa. Oululaisten Mika Pyörälä onnistui ohittamaan euralaisveskarin kahdesti, mutta muita maalintekoyrityksiä 22-vuotias torjuja ei taakseen päästänyt. Setänen oli silminnähden täpinöissään uuden liigakauden startista ja intoutui kertaamaan hieman ottelun alkua viivästyttäneitä alkujuhlallisuuksia.

− Oli uudet kaikennäköiset seremoniat tuossa, niin oli kyllä hieno fiilis tulla halliin. Ja sitten, kun katsoi itse ensi kertaa ympärilleen, kun ei ollut mitään hajua siitä, että onko porukkaa tulossa vai ei − niin oli kyllä pirun nättiä huomata, että on mökki täynnä. Tuli heti sellainen olo, että ei j*malauta, tänään tämä oikeasti alkaa ja tänään pelataan, laitetaan homma käymään!

Ei selkeää ykkösvahtia

Keväällä Teemu Lassilan ykkösvahdin asemaa horjuttanut Setänen sai tehtäväkseen tilkitä TPS:n maalia heti avausottelussa. Lassila siirtyi Tapparaan, joten torjuntavastuu on alkaneella kaudella Setäsen ja häntä kaksi vuotta nuoremman Aleksandar Georgijevin harteilla. Valmennuksen kanssa ei ole kuitenkaan Setäsen mukaan ollut puhetta työnjaosta.

− Ei ole ollut mitään puhetta. Molemmat pelasivat harjoituspeleissä hyvin, maalimäärät olivat koko ajan pieniä kummallakin ja CHL:ssä saimme myös voittoja. Luulen, että molemmille annetaan ihan reilu paikka näyttää, ja sitten katsotaan, että miten lähtee.

− Toki jos molemmat ottavat voittoja ja peli kulkee, niin miksemme voisi pelata myös fifty-fifty. Se on ihan herran hallussa, eli heidän hallussaan tuolla koutsikopissa, virnisti Setänen viittoillen samalla kohti vieressä sijainneen valmennuskopin oviaukkoa.

Valmentajat tietysti tekevät valinnat, mutta lähtökohdat ovat kauden alussa tasaiset. Kummatkin maalivahdit ovat verrattain kokemattomia liigatasolla, ja sekä Setänen että Georgijev varmasti hamuavat peliminuutteja. Kärpät kumoon torjunut Panelian Raikkaan kasvatti ei kuitenkaan ota kilpailutilanteesta paineita.

− Parempi, ettei mieti sitä minään taisteluna. Tekee oman hommansa niin hyvin kuin pystyy, pelaa hyvin ja keskittyy olennaiseen kiinnittämättä huomiota mihinkään asetelmiin. Ne kun ovat sitten taas sellaisia, joihin ei voi itse vaikuttaa kuin pelaamalla.

− Parhaiten se menee, kun keskittyy pelkkään treenaamiseen ja pelaamiseen. He sitten päättävät ne asetelmat ja sen, kuka pelaa, jatkoi Setänen.

Show jatkuu

Turkulaisseuralla on laittaa maalinsa suulle kaksi keskenään monin tavoin erilaista vaihtoehtoa. Setänen tiedosti omat eroavaisuutensa verrattuna toisenlaisella tekniikalla kiekkoja pysäyttävään venäläisvahtiin.

− Sanoisin olevani ehkä enemmän sellainen, joka pelaa vähän fiiliksen mukaan. Se ei ole välttämättä aina ihan oppikirjasta, sillä tykkään haastaa tosi aggressiivisesti.

− "Aleksi" on sitten taas teknisesti ehkä parempi, hänellä on tyyli viimeisen päälle ja hän on todella hyvä liikkumaan. Teknisesti tosi lahjakas ja säntillinen, eikä paljon paketti hajoile, kuvaili Setänen puolestaan Georgijevia.

Raumalta Turkuun viime kaudeksi siirtynyt veräjänvartija esitteli itsestään yleisöystävällisen puolen keväällä, kun hän parissa perättäisessä ottelussa pysäytti kiekon maskillaan. Viihdyttäviä torjuntoja tehnyt Setänen sai kotiyleisöltä osakseen kohahduksia, naurua ja taputuksia.

Setästä alkoi kovasti naurattaa ja mies lupasikin, että show-elementtejä nähdään myös alkaneella kaudella hänen ollessaan maalissa.

− Totta kai nähdään, ihan pomminvarmasti! Tehtaan takuu, että niitä tulee, ja että tulee paljon esiintymistä!

Norrenan opissa

TPS:n maalivahtivalmentajana toimiva, itsekin Palloseurassa peliurallaan torjunut Fredrik Norrena ei ole ainakaan siis toistaiseksi lähtenyt hiomaan Setäsen torjuntatyöskentelylle ominaisia viihdesärmiä valmennettavansa pelityylistä. Millainen urallaan ajoittain luonteikkaanakin tunnettu ex-maalivahti sitten on valmentajana Setäsen mielestä?

− Kyllä se näkyy, että hän on vaativa, mikä on hyvä homma. Hän vaatii meiltä maalivahdeilta parasta, ja saahan siinä kuulla kunniansa, jos yrittää luistaa asioista. Se on mielestäni hyvä. Noh, onneksi niitä kurinpalautuksia ei enää hirveästi tarvitse kuulla, niistä oppii!

− Vaatimustaso on niin kova, ja siihen on tietysti tottunut. Sen mukaan mennään, ei minulla ole mitään muuta kuin hyvää sanottavaa. Vaaditaan paljon, mutta jos antaa takaisin paljon, niin ei ole mitään ongelmaa. Silloin kaikki on hyvin, järkeili Setänen.

Yhdestä asiasta Setäsen tosin tekisi mieli luistaa. Kaksi maalia Kärppien verkkoon hurjalla viivakanuunallaan jysäyttänyt Ilkka Heikkinen ei nimittäin tunne armoa harjoituksissakaan.

− Eihän se ole mukavaa. Kyllä myönnän, että kun treenaamme esimerkiksi viidellä kolmea vastaan ja Ilkka seisoskelee lapa pystyssä siinä ringetteviivalla, niin kyllä minulla vähän sellainen olo on, että ei h*lvetti, pitääkö minun oikeasti mennä tuohon tielle?

Eli tekee mieli huikata Georgijeville, että tule sinä Allu nyt ottamaan nämä?

− Joo, ja voin sanoa, että kun Jonne (Virtanen) on siinä blokkaajan paikalla, niin ei taida kyllä hänkään mennä eteen!

» Lähetä palautetta toimitukselle