Sanni Hakala, tulevaisuuden maajoukkuetähti

Muut Sarjat / Haastattelu
16-vuotias Sanni Hakala pelaa iästään huolimatta jo kolmatta kauttaan naisten SM-sarjassa.
Kuva © Jani Maukonen
Sanni Hakala on nimi, joka jokaisen jääkiekkoa seuraavan on syytä pistää muistiin. Nuori nainen pelaa jo kolmatta kauttaan JYPin naisissa, vaikka lokakuussa ikää tulee mittariin vasta 17 vuotta. Pistetehtailu on kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta ja viimeistään tällä kaudella näyttää siltä, että Hakalasta on muodostumassa vastustajien puolustukselle painajainen.

Sanni Hakala päätyi jääkiekon pariin jo varhain, joten pelivuosia on nuoresta iästä huolimatta takana jo useita. Tie lajin ytimeen on Hakalan kohdalla ollut aika perinteinen.

− Olen jo ihan pienestä asti pelannut jääkiekkoa. Lapsuudessani veljeni ja isäni pyörivät hallilla jatkuvasti ja heidän kauttaan olen itsekin saanut innostukseni lajiin. Olin vasta hieman yli kaksivuotias, kun vedin ensimmäiset luistimenpiirtoni jäähän.

Tie naisten SM-sarjaan on ollut pitkä ja Hakala on aloittanut sieltä mistä moni muukin naiskiekkoilija – poikien sarjasta.

− Kasvettuani hieman isommaksi tulivat joukkuekuviot ajankohtaisiksi. Kotiseudullani ei ollut tytöille omaa joukkuetta, joten liityin poikien joukkueeseen. Yhteensä 12 vuoden ajan pelasin pojissa, kunnes oli aika siirtyä muualle.

− Olen itse aika pienikokoinen, enkä luonnollisesti pysynyt poikien pituuskasvussa mukana. Pojat alkoivat kasvamaan sen verran isoiksi ja vahvoiksi, että olisi käynyt huonosti, mikäli minua olisi kovaa taklattu. Päätimme tuolloin, että nyt on oikea aika siirtyä naisten sarjan pariin, Hakala toteaa.

Lyhyt, mutta äärimmäisen tehokas

Hakala on todella lyhyt, jopa naiskiekkoilijaksi. 153-senttinen varsi ei välttämättä heti viestisi Hakalan pelaavan lajinaan jääkiekkoa, mutta nuori nainen ei itse näe pituuttaan minkäänlaisena esteenä.

− Naisissa pelatessa ei ainakaan ole ollut pituudestani mitään haittaa. Itselläni on aika paljon voimaa kropassa ja sen taustalla on juurikin runsas pelaaminen poikien sarjassa vuosien aikana. En näe itseäni kiekollisesti mitenkään järin taitavana, mutta voimalla ja nopeudella kompensoin kiekollisia puutteita.

Hakalan edustama JYP, viime kauden hopeamitalisti, on aloittanut kautensa hyvin. Neljän pelatun ottelun aikana Jyväskylän hurrikaanin tieltä ovat kaatuneet KalPa, Kärpät ja HPK. Kauden toistaiseksi ainoa pistemenetys tuli jatkoaikatappiossa alkukauden yllättäjää Ilvestä vastaan. Hakala näkee itse kauden alun erittäin positiivisena.

− Yhden pelin olemme hävinneet jatkoajalla, mutta muuten kun miettii, niin eihän kausi oikein paremmin voisi liikkeelle lähteä. Aina pystyy parantamaan, mutta toistaiseksi olemme tyytyväisiä tapaan millä olemme kautemme avanneet.

Espoon Bluesin ja JYPin välisissä kohtaamisissa on aina pientä lisäkipinää. Hakala myöntää joukkueiden välisten otteluiden tuovan tavallista enemmän tunteita pintaan.

− Kyllähän se ekstralatausta tuo, ehdottomasti. Ei ketään meistä kiinnosta hävitä Bluesille, kun sitä on saanut kokea finaaleissa jo kaksi kevättä putkeen. Keskinäisissä otteluissa mieleeni nousevat aina edellisten kausien finaalit. Sen verran revanssimieltä löytyy, että nuo muistikuvat olisi tällä kaudella syytä vaihtaa erilaisiin.

"Joukkueessa on armoton voitontahto"

− En oikein tiedä mitä porukka on kesän aikana tehnyt, mutta mahtavalta näyttää. Ennen varsinaisen kauden alkua pelatuissa harjoitusotteluissa näkyi jo selkeää kehitystä. Jokainen on parantanut omaa peliään, mikä näkyy heti niin kiekon käsittelyssä kuin hyökkäyspään pelaamisessakin.

− Jokainen on täysillä mukana ja antaa itsestään kaiken. Kaikki uskaltavat heittäytyä pelin vietäviksi ja joukkueessa on kahden hopeakauden jälkeen armoton voitontahto, Hakala toteaa päättäväisenä.

Henkilökohtaisesti Hakala on avannut kautensa erinomaisesti. Neljään otteluun ovat syntyneet huipputehot 2+5. Hakala on tyytyväinen omaan kehittymiseensä, muttei tee siitä sen suurempaa numeroa, vaan näkee hyvien suoritusten ruokkivan toisiaan.

− Olen huomannut, että itsevarmuutta on tullut lisää. Viime kausi meni aika hyvin, mikä vahvisti henkistä puolta. Näyttämisen halu kasvaa jatkuvasti ja olen toistaiseksi onnistunut hyvin tekemisessäni. Rauhassa eteenpäin, niin kyllä tästä hyvä tulee, Hakala toteaa.

Hakala saa joukkueessaan rutkasti vastuuta. Pelipaikka löytyykin JYPin 1. ketjusta lajilegenda Riikka Välilän ja Suvi Vackerin viereltä. Ketjun kemiat toimivat mainiosti niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin.

− Pelasin jo viime kaudella Riikan [Välilä] kanssa melkein kaikki pelit samassa ketjussa. Viime kaudella toisessa laidassa pelasi Saila Saari, mutta tällä kaudella Suvi Vacker on pelannut ketjussamme hänen tilallaan. Ainahan ketjut voivat muuttua kauden aikana, mutta toistaiseksi on menty tällä ja hyvältä tuntuu.

Harvoin on ketjukavereilla niin suurta ikäeroa kuin Hakalan ja Välilän välillä. 41-vuotias Välilä palasi viime kaudella pitkän tauon jälkeen takaisin jääkiekon pariin. Sotshin olympialaisissakin pelannut Välilä on nuorelle Hakalalle mieluinen tuttavuus.

− Meillä on hänen kanssaan älyttömän hyvä suhde. Kutsun Riikkaa [Välilä] välillä mummeliksi ja hän on minulle eräänlainen äitihahmo, joka katsoo säännöllisesti perääni. Ikäeroahan meillä on paljon, mutta juttelu on helppoa, kun molemmat ovat mieleltään samanlaisia teinejä, Hakala naurahtaa.

Naisten maajoukkueen porteilla

Hakala ei ole vielä urallaan pelannut naisten maajoukkueessa, mutta sen aika tulee pian. Kutsu naisten maajoukkuerinkiin saattaa käydä jo tällä kaudella, mutta Hakala ei mieti asiaa liikaa. Nuori nainen tiedostaa myös naiskiekon karun totuuden. Pelaamisesta on äärimmäisen vaikeaa, ellei peräti mahdotonta saada ammattia itselleen. Tämän vuoksi Hakala painottaa puhuessaan myös koulunkäynnin tärkeyttä.

− Tämä on viimeinen kauteni alle 18-vuotiaiden maajoukkueringissä. Ei ole vielä kiirettä naisten puolelle, eikä itselläni ole sen suhteen kauheita odotuksiakaan. Opiskelen tällä hetkellä toista vuotta ammattikoulussa merkonomiksi ja vuoden päästä alkava viimeinen vuosi on koulumenestyksen kannalta tärkeä. Ei haittaa, vaikka olisin kyseisen vuoden kokonaan sivussa maajoukkueringistä, mikäli viimeisen vuoden koulukiireet eivät sovi yksiin pelaamisen kanssa.

Hakala katseli menneenä talvena televisiosta Sotshin olympialaisia ja myöntää, että siellä pelaaminen on hänen haaveensa. Kiire hänellä ei ole, mutta jokapäiväinen treenaaminen tehdään kuitenkin lajin kirkkain huippu mielessä.

− Meillä on viikossa JYPin kanssa iso määrä harjoituksia ja päälle ovat pelit viikonloppuisin. Viikon aikana ei ole ikinä kahta täyttä lomapäivää ja nekin harvat helpommat päivät käytetään usein palautteluun. Koulussa joustetaan todella hyvin asian suhteen. Yritän opiskelun ohella panostaa täysillä jääkiekkoon ja koulussa ollaan tästä tietoisia. Menen lähestulkoon aina suoraan koulun jälkeen eväät mukana jäähallille, Hakala kertaa viikon ohjelmaansa.

Hakala suuntaakin heti puhelun päättymisen jälkeen jäähallille, minnekäs muualle. Hänestä kuullaan vielä.

» Lähetä palautetta toimitukselle