Sanni Hakala historiallisesta maalistaan: "Olen siitä tuuletuksesta saanut kuulla jälkikäteen"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Sanni Hakala iski uransa ensimmäisen arvokisamaalin Kanadan verkkoon.
Kuva © Julia Heino, julia.heino@jatkoaika.com
Naisleijonat nappasi viime viikonloppuna päättyneissä naisten MM-kisoissa pronssia ja voitti lisäksi Kanadan ensimmäistä kertaa arvokisatasolla. Hyökkääjä Sanni Hakala perkasi turnaustaan ja Suomen otteita läpi, kun aikaeron rasitukset oli saatu ravisteltua pois hartioilta.

Sanni Hakala, 19, oli yksi Naisleijonien pirteimpiä ilmestyksiä huhtikuun alkupuolella pelatuissa naisten MM-kisoissa Yhdysvaltojen Plymouthissa. Suomen kisat päättyivät pronssisiin mitaleihin ja Hakalalle tuo mitali oli uran ensimmäinen.

− Kyllähän se hyvältä tuntuu. Ensimmäinen MM-mitali on minulle iso asia. Varsinkin, kun viime vuoden kisojen neljäs sija jäi sen verran kaivelemaan.

Suuria juhlia Suomen naiset eivät silti järjestäneet, sillä arjen askareet iskivät tajuntaan nopeasti kisojen päätyttyä.

− Mitalia ei sen kummemmin juhlistettu, sillä lähdin itsekin jo seuraavana aamuna kotia kohti. Kotona Suomessa sitten keitettiin mitalikahvit. Pelaajat lähtivät kisojen jälkeen heti omille teilleen. Muutama lähti Kanadaan, osa jäi jenkkeihin ja osa matkasi Suomeen, Hakala toteaa.

"Siinä tuli ihmisestä ulos kaikki, mitä vain tulla voi"

− Toukokuussa alkavat kuitenkin jo valmistelut olympialaisia varten, joten näemme tällä porukalla jo varsin pian.

Uran ensimmäisellä luomassa historiaa

1.4.2017 oli aprillipäivä. Tuo päivämäärä muistetaan jatkossa hassujen pilojen lisäksi myös päivänä, jona Suomi voitti Kanadan ensimmäistä kertaa arvokisoissa. Eikä tuo Yhdysvalloista kantautunut uutinen ollut pilaa, vaikka niin moni saattoi aamukahviaan juodessa luullakin.

Samana päivänä myös Hakala teki ensimmäisen maalinsa naisten arvokisatasolla, kun hän vei Suomen 1−0-johtoon historiallisessa 4−3-voittoon päättyneessä ottelussa.

Suomi on jälleen askeleen lähempänä Kanadan tasoa.
Kuva © Julia Heino, julia.heino@jatkoaika.com

− Kun kiekko meni maaliin ja tajusin, että se meni omasta mailastani, niin olihan se aivan mahtavaa. Olen siitä maalituuletuksestani saanut kuullakin jälkikäteen. Siinä tuli ihmisestä ulos kaikki, mitä vain tulla voi. Osuma toi valtavasti itseluottamusta, sillä maalit ovat olleet itselleni harvinaista herkkua aikuisten maaotteluissa, Hakala kertoo edelleen hieman häkeltyneen kuuloisena.

− Sitä syttyy pohjoisamerikkalaisia vastaan jotenkin eri tavalla. Vaikka olenkin pienikokoinen, niin tykkään siitä, kun heitä vastaan pystyy pelaamaan kovaa. Heidän pelityylinsä sopii omaan pelaamiseeni hyvin.

Suomi otti jälleen askeleen lähemmäs naiskiekkoilun kärkimaita Kanadaa ja Yhdysvaltoja. Yhdysvaltalaisille Suomi hävisi alkulohkossa 3−5, mutta huomattavaa oli, että vastustajan maaleista kolme syntyi ylivoiman turvin ja viimeinen tyhjiin.

"Kanadakin tietää nyt, että pystymme heidät voittamaan"

Vaikka Kanada voitti Suomen välieräottelussa tylysti 4−0, oli selvä viesti annettu - Suomi kykenee voittoon.

− Joukkueemme on yksinkertaisesti sanottuna hyvä. Kaikki neljä ketjua pystyvät pelaamaan tasapuolisesti, kuten myös puolustajat. Kärkiketjuja ei tarvitse ylikuormittaa, kun kaikki pystyvät antamaan oman panoksensa. Jokainen uskoo voittoon, oli vastassa sitten mikä joukkue tahansa. Kanadakin tietää nyt, että pystymme heidät voittamaan, Hakala linjaa.

Kielioppaita ostamaan

Hakala siirtyi kesken kauden Oulun Kärpistä Ruotsin HV71:n riveihin. Ruotsalaisseurassa pelatut 24 ottelua vakuuttivat seurajohdon lisäksi pelaajan itsensä, joten Oulussa majaansa pitävän Hakalan esitykset jatkuvat saman seuran edustuksessa.

− Jatkan Ruotsissa ensi kaudellakin. Kausi on ollut raskas ja olen aika piipussa. En oikein ole edes välillä hahmottanut, että olen edes asunut Oulussa. Niin kiireistä on ollut, hän tuumaa.

− Ruotsissa on todella hyvät olosuhteet ja pystyy keskittymään hyvin itse asiaan, eli jääkiekkoon. Pelaamisesta ei tarvitse maksaa, mutta kyllä valtaosa pelaajista opiskelee tai käy töissä siinä ohessa. Sain itse loppukaudesta töitä jäähallilta, sellaista pientä hommaa, että saa rahaa säästöön.

Pelaajana kehittymisen lisäksi nuorella hyökkääjällä on tulevalle kaudelle toinenkin tavoite. Kielitaitoa olisi tarkoitus kohentaa.

− Pitänee ostaa tässä kesän aikana englannin kielen kirjoja, että pystyn ensi kaudella kommunikoimaan paremmin pelikavereiden kanssa. Kielitaito ei ole niitä omia vahvuuksiani. Onneksi Välilän Riikka ja Lindstedtin Rosa pelaavat myös joukkueessa ja ovat olleet suuri apu.

» Lähetä palautetta toimitukselle