Sami Laakso LeKin kaudesta: ”Aaltomainen, yllätyksellinen, dramaattinen”

MESTIS / Haastattelu
Sami Laakso ihastuttaa yleisöä ja vihastuttaa vastustajaa.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Yksi Lempäälän Kisan positiivisimmista yllätyksistä oli seuran oman kasvatin, Tapparan A:sta siirtyneen Sami Laakson tulokaskausi.

Sami Laakso, kuvaile kolmella sanalla Lempäälän Kisan Mestis-kautta 2013-14?

− Aaltomainen, yllätyksellinen, dramaattinen, Laakso vastaa lyhyen harkinnan jälkeen.

− Etenkin loppu meni melko jännäksi. Koko kausi meinasi päättyä kymmenen sekunnin kliimaksiin (LeKi-KooKoo 5.3.), joten helpottunut olin, kun ensimmäisen kerran kuulin karsintojen väliin jättämisestä, Laakso tiivisti Mestis-kauden dramaattisen lopun.

Lempäälän Kisan kausi oli täynnä ylä- ja alamäkiä, aaltoliike ei pysähtynyt missään kohtaa. Lopulta käyrä näytti alas loppusijoituksen ollessa 12:s.

− Jumbosijaan ei tietenkään voi olla tyytyväinen. Toki viimeisellä kierroksella, kun sijoitukset ratkesivat, ei ollut enää panosta.

Tulokas ja varakapteeni

Sami Laakso on Lempäälän Kisan kasvatti, joka siirtyi Mestikseen Tapparan A-junioreista kapteenin roolista. Miesten sarjoissakin Laakso kohosi nopeasti kapteenistoon, kun puolustaja Mikko Heiskanen siirtyi KeuPa HT:n riveihin joulukuussa.

− Olen näköjään tehnyt jotain oikein, kun varakapteenin roolin sain. Kopissa en ole se äänekkäin, mutta kentällä näytän asenteellani esimerkkiä ja sitoutumista.

Laakso pelasi ensimmäisen kautensa miesten sarjoissa. Erot miesten ja junnujen peleissä ovat keskushyökkääjän mielestä selvät:

− Täällä on kokeneita, kaiken nähneitä ja erikoisia temppuja niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin osaavia konkareita. Junnuissa höntyillään enemmän ja maalit tulevat usein virheistä. Mestiksessä erikoistilanteet ovat isommassa roolissa.

− Pääsin jopa yllättävän hyvin kuvioon mukaan - toki ensimmäinen kausi meni vielä vähän opetellessa. Rooli oli mitä halusin, olen puolustava pelaajatyyppi, kommentoi Laakso vastuutaan, johon kuului isossa määrin aloittaminen, taklaaminen ja alivoimaraataminen.

Kausi tuotti pääasiassa Kisan nelosketjun keskellä pelanneelle alivoimaekspertille tehopisteet 2+3=5. Tehotilasto painui pahasti 18 osuman verran pakkaselle.

− Tilastot menivät alakanttiin, toki rooli rajoittaa jonkin verran. Olisi pitänytkin tehdä enemmän pisteitä. Miinuksia tulee välillä enemmän, taas jossain kohtaa vähemmän, omat puolustusongelmamme olivat osasyy.

Peli ei tarpeeksi yksinkertaista

Kisa päästi eniten maaleja Mestiksessä, yli kolme ottelua kohden. Laakson mukaan puolustuspelaaminen on pääasia, mitä tulee kehittää tulevalle kaudelle.

− Puolustus ei oikein toiminut kunnolla koko kautena. Omista yritettiin lähteä ehkä hieman liikaa hienoilla, olisi pitänyt pelata yksinkertaisemmin. Maalivahtipelikin oli melko sekalaista, Japalla (Jarno Laitinen) oli loukkaantumisia aika paljon. Se on monen asian summa, seuraus isosta vaihtuvuudesta.

LeKin mäyräpaidan puki päälleen kauden aikana yli 70 pelaajaa. Se oli Laakson mielestä selvästi liikaa.

− Ei voi kiistää, etteikö iso vaihtuvuus vaikuttaisi. Se on toki paljon pelaajan luonteesta kiinni, kuinka paljon antaa sen vaikuttaa tekemiseen. Riippuu myös siitä, keitä sieltä Liigasta oikein tulee, tänä vuonna tuli kyllä hyvän asenteen omaavia jätkiä.

− Oli hieno katsoa isojen tähtien ammattimaista päivittäistä tekemistä ja olemista. Olivat hyvin maanläheisiä ja hyvin mahduttiin samaan koppiin, kommentoi Laakso kauden aikana LeKissä käyneitä isoja nimiä, kuten Niclas Lucenius ja Andy Chiodo.

Hyvän alkukauden jälkeen LeKin moottori leikkasi pahasti kiinni. Voitokkaan Hakametsä-pelin 29.12. jälkeen Kisa hävisi 12 seuraavasta 15 ottelustaan.

− Lähti menemään väärään suuntaan. Pelattiin liian hienoa yksinkertaisen ja helpon sijaan. Henkisesti oli vaikeaa, kun pakkovoitto rupesi vain olemaan mielessä.

Hyviäkin seikkoja Laakso löytää kuluneesta kaudesta:

− Maalinteko ei ollut ongelma missään kohtaa kautta, myös joukkueen alivoima toimi ihan hyvin. Ajoittain oli hyviäkin asioita, vaikka lopulta jäimmekin huonon puolelle. Toivoa antava kuitenkin. Olemme menossa ylöspäin.

Ura jatkunee Mestiksessä

Tulevalle kaudelle Laaksolla ei ole vielä sopimusta minnekään, mutta hän vakuuttaa, että todennäköisin sarja on Mestis.

− LeKi on hyvä vaihtoehto tulevalle kaudelle. Tavoitteena on parantaa jatkossa kiekollista peliä siten, että fyysisyys ja puolustustaidot pysyvät matkassa mukana.

Laaksolla on selvä kanta oman tulevaisuutensa lisäksi myös Mestiksen jatkosta:

− Karsintojen peruuntuminen oli kaksipiippuinen juttu: Urheilullisesti ne täytyisi pelata, mutta taloudellisesti ei olisi ollut järkeä. Esimerkiksi SaPKo oli laskenut kustannuksiksi kymppitonneja. Supistaminen myöskään ei ole jatkossa järkevää, jo ihan pelkästään nuorten pelaajien kehityksen vuoksi. Jo nyt on tilanne, että kaikille hyville junnuille ei löydy järkevää paikkaa Mestiksestä.

» Lähetä palautetta toimitukselle