Sami Kapanen nopeuttaa hopea-KalPan pelaamista

LIIGA / Haastattelu
Sami Kapasen valmennusfilosofiassa myös pelaajien mentaalista puolta täytyy valmentaa.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
KalPan uusi päävalmentaja Sami Kapanen haluaa, että joukkueen pelitavassa näkyvät ensi kaudella nopeat käännöt ja erittäin aktiivinen maalineduspelaaminen. Valmennuksen tueksi otetaan nyt myös videovalmennus.

Sami Kapasen kädenjälkeä oli nähtävissä jo menneellä kaudella KalPan pelitavassa. Peli suoraviivaistui, ja vanhat tutut kulmarallit loistivat pääosin poisaolollaan. Tulevan kauden tavoitteena on vahvistaa viime kaudella nähtyjä merkkejä. Liian suuria muutoksia ei Kapasen mukaan kannata nyt tehdä.

− En usko, että nyt voi mitään mullistavaa muutosta ja lisäystä tehdä pelisysteemin suhteen. Tavoitteena on vahventaa ja selkeyttää sitä edelleen. Halusin, että yritämme aina mahdollisuuden saadessamme lähteä hyökkäämään silloin, kun vastustaja ei ole vielä organisoitunut. Toisaalta siinä tullaan taas siihen, että se on veteen piirretty viiva, koska se on järkevää. Ei se hyökkääminen saisi olla alivoimaista kuitenkaan.

"Ne hetket, kun ei ole mukava mennä enää maalille, niin sinne pitäis entistä hanakammin vaan runnoa."

− Haluan saada vielä pakit vahvemmin mukaan, sieltä pitää sen nelosen tulla lisänä ylös. Jos me kolmella hyökätään, niin se on parhaimmillaankin vain kolme vastaan kolme -hyökkäys. Ehdottomasti me tarvitsemme lisää aktivointia siihen, että puolustajat uskaltavat nousta ylös. Se on minusta ihan vaan pelirohkeutta. Että uskallat lähteä ja kiekkoa ei menetetä, kun hönkäiset matkaan.

Kapanen haluaa, että tulevalla kaudella pelaajat ajavat entistä hanakammin maalille. Kai Kantolan hankinta tuo joukkueeseen tätä osaamista.

− Maalin edestä ne maalit tehdään, se on fakta. Parhaimmillamme pelasimme jo todella hyvin viime kaudella. Me lauottiin paljon enemmän ja oli sitä jatkopelaamista. Se alkoi kuitenkin katoamaan siinä runkosarjan loppupuolella. Me löydettiin sitä vähän playoffeihin, mutta ei me enää saatu sitä samalla määrällä, kuin mitä vastustajan puolustuspeli tiivistyi ja ne boksautti. Niin meillä vähän hyytyi se.

− Ne hetket, jolloin ei ole mukava mennä enää maalille, sinne pitäisi entistä hanakammin vaan runnoa. Tämmöiset pelaajat niin kuin Kantola, heidän avulla saadaan se esimerkki tähän asiaan joukkueen sisältä. [Tommi] Jokinen on myös ihan hemmetin hyvä siinä maalineduspelaamisessa.

Kai Kantola rouhii ensi kaudella maalinedustoilla KalPa-paidassa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

KalPaan hankittu Kai Kantola tuo joukkueeseen röyhkeyttä ja fyysisyyttä. Kapasen KalPa kaipaa sitä, mutta joukkueen peli tulee jatkossakin perustumaan kovaan liikkeeseen. Näiden kahden asian yhdistävästä paketista päävalmentaja ei haaveile KalPaan.

− Sitähän se on joukkueen rakennus vähän, semmoista palapeliä. Jos haluat saada jalkavan kaverin, joka on helkkarin kova tekemään maaleja ja kova maalin edessä, niin ei niitä ihan hirveästi ole Suomessa. Kaitsun [Kantolan] kanssa ollaan puhuttu, että paneudutaan jaksamiseen ja liikkumiseen. Osa asioista tulee omalla tahdillaan, kun vaan tulet tilanteisiin oikeaan aikaan ja olet siellä maalilla oikeaan aikaan. Hyvin sillä on se liike riittänyt muissa joukkueissa kuitenkin. Kyllä se riittää meilläkin.

ehkä on aiemmin ollut vähän semmoista, että KalPa on ollut kiltti poika.

KalPa on aiempina kausina saanut kritiikkiä juuri fyysisyyden puutteesta ja tämä on näkynyt varsinkin viime kautta edeltävien kausien pudotuspeleissä. Kapanen haluaa joukkueen olevan sitkeää tekoa ja röyhkeä, mutta liiallisuuksiin asia ei saa mennä.

− No ehkä on aiemmin ollut vähän semmoista, että KalPa on ollut kiltti poika. Mun mielestä meidän on aika kasvaa siitä ulos. Eikä se todellakaan tarkoita sitä, että meidän pitää alkaa tapella. En minä sitä halua.

− Olitpa iso tai pieni, se mikä määrittää luonteen, on tahtotila ja sydämen koko. Se ei ole aina fyysisestä koosta tai voimista kiinni. Se on aika pitkälti pään ja sydämen voimasta kiinni.

Kapanen haluaa, että pelaajilla on kova tahtotila ja tekeminen on vahvaa koko ajan. Miehen vaatimustaso on peruja hänen omasta taustastaan ja treenaamisestaan pelaajana. 

− Koen, että olin jo aika tyly KalPassa silloin 18-vuotiaana. Otin jo silloin mittaa kovista pelaajista. Ehkä myös vähän astuin heidän varpailleen. Ei silloin ollut tahtotilana, että treenataan kovasti ja että nimenomaan treeneissä mennään kovaa.

− Kyllä pitää olla se asenne ja luonne, että ei anna periksi. Ihan sama mikä tulos on lopussa, ei anneta periksi ja nyt pelataan. Juha Junnon sanoma "kerran löysä, aina löysä", kyllä siinä on se tietty perä. Kun annat kerran myöden, niin seuraavalla kerralla on vähän helpompi antaa taas myöden. Pitää vaalia sitä henkistä puolta, että menee loppuun asti.

Kapanen haluaa antaa pelaajille eväitä mennä eteenpäin KalPasta

Jo viime kaudella joissain Kapasen haastatteluissa näkyi miehen painotus henkisen puolen asioista kertomiseen. Mies kokee omien kokemuksiensa perusteella tärkeäksi valmentaa myös pelaajien tätä puolta.

− Se on vaan se oma ajatus tällä hetkellä, että miten antaa nuorille ja ylipäätään kaikille pelaajille eväät mennä eteenpäin. Vaikka minä olin kova luonne, niin mulla oli se, että en osannut sitä luonnetta tai tapahtumia ihan oikein käsitellä. Mistä puhun paljon on se, että meidän pitää pystyä puhumaan mukavuusalueelta, tehdä asioita, mitkä on voittavia asioita, oppia käsittelemään vastoinkäymisiä ja haasteita.

− Haluan että me tehdään asiat tosissaan, mutta toisaalta haluan että meillä on kuitenkin kopissa huumoria, fiilistä ja rentoutta. Kun halutaan pelata rohkeasti, niin silloin pitää sallia ne tietyt virheet ja epäonnistumiset. Niistä pitää pystyä ottamaan myös oppia.

KalPaan palkattiin tälle kaudelle myös videovalmentaja. Kapanen kokee, että varsinkin nykyiselle sukupolvelle visuaalinen palaute on erittäin tärkeää kehityksen kannalta. Myös palautteen antamisen kulttuuria Kapanen haluaa olla edelleen muuttamassa pois perinteisistä suomalaisista tavoista.

− Nykyinen sukupolvi on aika visuaalinen. Sen kautta on olennaisen tärkeää, että meillä on videomateriaalia ja kykyä näyttää hyvät asiat. Haluan ensin sanoa hyvät asiat. Se on tietyllä tavalla meidän mentaliteetissa, että me tuodaan helpommin esille epäonnistumiset ja huonot asiat. Sitten perään ollaan niitä herkästi kommentoimassa.

"Video on siitä raaka valmentaja, että se ei valehtele."

− Tärkeää on antaa tunnustusta myös niistä hyvistä asioista ja näyttää, et hei vitsit tuo on se mitä me halutaan ja teit tuossa todella hyvin. Sen jälkeen on helpompi antaa rakentavaa palautetta. Senkin kun pystyy visuaalisesti näyttämään, niin aina parempi. Video on siitä raaka valmentaja, että se ei valehtele. Kun pelaaja näkee videolta asiat, niin siinä on valmentajallekin selkänojaa, et näin ne asiat tällä hetkellä on. Videolta pääsee minusta paremmin käsiksi myös niihin kipualueisiin. Sen jälkeen on kysymys siitä, miten lähdetään kyseistä asiaa muuttamaan ja parantamaan.

Videomateriaalia koostetaan jo pelin aikana ja tarvittaessa sitä saadaan nopeastikin esille. Osa liigajoukkueista on jo käyttänyt samaa systeemiä. Pääpaino on kuitenkin käyttää materiaalia pelipäivän jälkeisenä aamuna. 

− Me valmentajat päästään tarvittaessa jo erätauolla katsomaan klippejä niistä hyvistä ja huonoista asioista mitkä toistuu. Saadaan sitä kautta visuaalinen varmistus niihin asioihin ja pystytään tarvittaessa näyttämään se myös joukkueelle jo erätauolla. Joka tapauksessa meillä on pelin aikana jo työstetty se materiaali valmiiksi seuraavalle aamulle, kun me tullaan hallille.

− Pelin jälkeinen aamu on useasti hyvä ajankohta purkaa materiaali myös yksilötasolla. Meillä on kahden tunnin jäävuoro, niin siinä on hyvin kehitysaikaa. Päästään viemään tiettyjä asioita ensin visuaalisesti päähän ja sitten lähteä konkreettisesti parantamaan niitä tuonne jäälle.

» Lähetä palautetta toimitukselle