TPS - JUK
KAL - HPK
KOO - SPO
KÄR - ÄSS
LUK - ILV
TAP - JYP
FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00

Salmelainen uskoo Jokipoikien mahdollisuuksiin

MESTIS / Haastattelu
Jokipojat lähtee huomenna tiistaina alkaviin SM-liigakarsintoihin selvänä haastajana, mutta joensuulaisjoukkueen laitahyökkääjä Tobias Salmelainen uskoo omiinsa. Kolmessa eri seurassa yli sata liigaottelua tahkonneen Salmelaisen mukaan Ilves on kaadettavissa nimenomaan omilla vahvuuksilla.

Jokipojat nappasi nykyisen Mestis-taipaleensa ensimmäisen mestaruutensa puhtaasti otteluvoitoin 9-0. Suoraan kolmessa ottelussa kaatuivat niin K-Vantaa, LeKi kuin finaaleissa D Teamkin.

– Hyvillä mielin lähdetään sarjaan. Ensin oli aika tyhjä olo tulevista karsinnoista kun mestaruus tuli, mutta nyt alkaa fiilikset koko ajan nousta tuleviin otteluihin, iloitsee Jokipoikien kakkosketjun laituri Tobias Salmelainen.

– Olihan se mestaruus jotain aivan mieletöntä. Varsinkin vielä niille, jotka ovat tahkonneet tässä seurassa läpi konkurssien ja muiden vaikeuksien, pohtii Salmelainen ja jatkaa:

– Onhan tämä varsinkin nuorille pelaajille ja yksilöille hieno näytön paikka. Pääsee taas mittamaan tasoa todella kovaa joukkuetta vastaan.

Jokipoikien joukkueelle on viime viikolla sattunut yhtä sun toista. On konkurssihakemusta ja käsirysyä, mutta Salmelaisen mielestä nämä seikat eivät vaikuta pelaajiin.

– Ei ne asiat kyllä vaikuta, kun pelaajat pelaa ja pystytään ainoastaan vaikuttamaan urheilulliseen menestykseen. Toimiston väki miettii varmaan niitä muita asioita.

Salmelainen muodostaa punamustien tehokkaan kakkosketjun yhdessä laituri Jani Savolaisen ja keskushyökkääjä Antti Kerälän kanssa. Ketju on ollut samassa koostumuksessa miltei koko kauden ajan.

– Vaikea sanoa mikä on ketjumme ”salaisuus”. Kai se on sitä, että ollaan saatu pelata pitkään yhdessä ja sitä kautta opittu löytämään toisemme jäällä paremmin. Ollaan pelattu ihan ensimmäisestä harjoituspelistä lähtien yhdessä läpi kauden muutamaa peliä lukuunottamatta.

Salmelaisen tie Joensuuhun

Koko kauden ajan joukkueensa tärkeimpiin pelaajiin kuulunut Salmelainen on Helsingin IFK:n kasvatti. Kaudella 2005–2006 hyökkääjä taisteli paikastaan HIFK:n liigajoukkueessa, mutta paikkaa ei hevillä auennut. Seuraavalla kaudella miehestä kiinnostuttiin länsirannikolla pikaisen Mestis-kiertueen jälkeen.

– Minulle sattui paha loukkaantuminen ensimmäisellä kaudella. Se johti kahdeksan kuukauden kuntoutumiseen, joten oli vaikea päästä taistelemaan paikasta kokoonpanoon. Onneksi sitten muutaman Salamoiden paidassa pelatun ottelun jälkeen tuli Porista tarjous, joten otin sen haasteen vastaan.

Porissa mies tahkosi 26 ottelua tehden kaksi maalia ja antaen neljä maalisyöttöä. Karhukaupungista Salmelaisen tie vei takaisin kotikonnuille, mutta tällä kertaa paikallisvastustaja Jokereiden riveihin. Narripaidoista matka jatkui Kajaaniin, josta mies lähti hakemaan uutta vauhtia uralleen.

– Siinä tuli ensimmäistä kerran urallani sellainen tilanne, että pelipaikat olivat vähissä. Onneksi sain vielä mahdollisuuden Jokereista. Kausi oli itselleni vaikea, vaikka pääsin ehjänä pelaamaan niin en ikinä päässyt omalle tasolle.

– Kajaaniin taas lähdin hakemaan takasin peli-iloa ja saamaan kunnon minuutteja, mitkä kehittäisivät minua pelaajana ja sitä sainkin. Halusin saada uutta nostetta omaan kehittymiseeni, kommentoi Salmelainen.

Joensuuhun miehen tie kävi Kajaanissa vietetyn kauden jälkeen.

– Onhan tämä ollut hieno kausi. Tämä joukkue on käynyt läpi miltei kaiken. Oltiin kuitenkin viiden kierrokseen jälkeen viimeisenä. Itselleni tämä on ollut myös henkisesti raskaimpia kausia, mutta niiden vaikeuksien läpi kun pääsi, se teki tästä kaikesta jotain tosi suurta, iloitsee Salmelainen ja jatkaa:

– Luulen, että tämä kausi on kehittänyt minua eniten kaikilla osa-alueilla sekä henkisesti että fyysisesti. Jatkoa en ole vielä miettinyt – kaikki on mahdollista. Tavoitteena on pelata vielä joskus SM-liigassa.

Katseet tulevaan

Salmelainen myöntää tamperelaisjoukkueen kovuuden, mutta uskoo, että joensuulaismiehistön vahvuuksilla Ilves on horjutettavissa. Helsinkiläisen mukaan joukkueen pelaamista ei tarvitse muuttaa, vaan Jokipojat menee pitkälti samalla kaavalla, kuin Mestiksessäkin.

– Sarjaan lähdetään peli kerrallaan ja ollaan toki haastajia. Näen, että pystymme laittamaan heidät tiukoille, jos esitetään parastamme. Meidän luisteluvauhti riittää varmasti, mutta täytyy pystyä joukkueena puolustamaan tosi hyvin, että saadaan pidettyä Ilveksen loistavat yksilöt kurissa.

– En olisi ikinä uskonut heidän olevan karsinnoissa. Siellä pelaa niin paljon taitavia jätkiä, että heidän olisi luullut pelaavan mitaleista liigassa tänä vuonna, ihmettelee Salmelainen.

Jokipoikien valttikortti on aina ollut tasaisuus. Joukkueessa ei ole ollut Mestiksen kirkkaimpia tähtiä, mutta toisaalta vähillä minuuteillakin taistelevat pelaajat nousevat usein isoon rooliin. Salmelainen nostaa joukkueestaan kaksi nimeä, joiden hän uskoo nousevan esiin Ilves-sarjassa.

Heikki Puustinen ja Sami Mutanen. Kaverit tekevät illasta toiseen hirveän määrän hommia joukkueelle, joten onnistumiset tulevat varmasti jossain välissä. Pakko sanoa vielä, että tästä joukkueesta on vaikea nostaa ketään yksilöitä esille, koska kaikki pelaavat täysillä jengille.

Mestis-mestaruuden voittaminen oli monelle pelaajalle takuulla unelmien täyttymys, mutta Salmelainen uskoo, että joensuulaisilla riittää virtaa vielä jatkoonkin.

– Tiedän, että kun nämä pelit nyt alkavat, niin tämä joukkue antaa kaikkensa mitä tankissa on!

» Lähetä palautetta toimitukselle