Sakke Lindfors: "Ei voi valittaa syyskaudesta"

LIIGA / Haastattelu
Kai olette huomanneet, että jääkiekon SM-liiga on joulutauolla? Senhän tunnistaa siitä, että tauon aikana kaikki liigan pelaajat vaihtavat monenlaisissa skenaarioissa joukkuettaan. Lisäksi suurin osa NHL-ammattilaisistamme palaa takaisin SM-liigaan. Puhumattakaan niistä ulkomaisista NHL-miehistä, joilla on joku kytky suomalaiseen kiekkoiluun. Tämä kuohunta on erityisen vilkasta HIFK:n ympärillä. Joukkue uusiutuu lähes täysin - tai sitten näillä mennään? HIFKin kolmihenkisen valmennustiimin jäsen Sakari Lindfors päästää Jatkoajan lukijoita hieman piinasta pikahaastattelussaan. Tai sitten hän lisää piinaamme?

Kuntosalilla joulua viettämässä

Sakke, onneksi olkoon syyskaudesta. Monien vaiheiden ja ennenkaikkea vaikeiden kausien jälkeen joukkue on sarjan piikkipaikoilla. Mikä on fiilis?

- No ei voi valittaa, ei tosiaankaan. Kova työnteko on palkittu vihdoinkin ja oli kiva lopettaa syyskausi rentoon kotivoittoon (HIFK - Pelicans 5-0). Jätkät hoitivat hommansa ammattimaisesti loppuun asti niin kuin pitikin.

Mitäs nyt? Treenaatte kovaa tauon aikana vai syöttekö kinkkua?

- Meidän kuntotreenari Jussi Hirvonen aikoo pistää pojat lujille joulutauolla. Otetaan aika paljon punttia ja voimaa, kun osa joukkueesta ja valmennuksestakin on maajoukkuetehtävissä. Lajitreenejä ei pystytä kauheasti hiomaan. Ja mehän tietenkin toivotaan, että meidän äijät (Karalahti, Kuhta, Söderhom) palaa ehjinä kotiin Moskovasta!

Tarkoittaako tuo sitä, että sitten tullaan paikat tukossa tammikuussa ja fanit saavat voivotella tappioputkea ja toisaalta kaivaa selityksen tästä?

- ?naurua?Ei tosiaankaan, mikään joukkue ei lähde tahallaan jalat hapoilla peleihin. Meidän tavoite on ottaa pisteitä pitkin kautta ilman isoja dyykkauksia. Koetetaan treenata oikein! Hirvosen Jussi on ammattimies, eiköhän se jatkossakin tiedä oikean suhteen voiman ja pelituntuman välillä.

No, ainakin meitä on hemmoteltu sillä, että HIFKin lähes tavaramerkiksi muodostunut "musta loppusyksy" on loistanut poissaolollaan. Tämä taisi olla kuntotreenin tähtäimenäkin jo kesällä?

- Osittain. Mutta kuten sanoin, enemmän tässä on haettu sitä tasaista pelikuntoa. Ja nyt on treenattu sekä pelattu hyvin tänä syksynä. Sama jatkuu keväällä, ei mitään dyykkauksia!

Syksyn positiiviset yllättäjät ja potilaat

Onko kuluneen syksyn aikana ollut erityisiä valopilkkuja pelaajistossamme? Sellaisia, jotka saavat ison plussan odotuksiin nähden?

- Koko joukkueelle iso plussa, mutta pakkohan noi ykkösen jätkät on mainita. Harkins, Kuhta ja Pärssinen on kaikki sellaisessa tikissä, että eipä ole tollaista ketjua aikoihin nähty. Erityisen hienoa on pitkän linjan HIFKiläisen Kibe Kuhdan nousu liigaeliittiin. Se kaveri on tehnyt työtä sen eteen, enemmän kuin moni tietääkään. Sitten on mainittava vielä erikseen Karalahden Jere. Kyllä Jeren nousu takaisin huipulle näin nopeasti on ollut meille kaikille tosi iloinen yllätys. Eihän Jere vielä ole lähelläkään omaa maksimiaan, mutta on nyt jo erinomainen taklaamisen lisäksi kiekollisessa pelissä, ylivoimassa ja tietenkin siniviivatykkinä. Harva uskoi Jereen syyskuussa. Loistavaa, että äijä on näyttänyt epäilijöille.

Mitä kuuluu sairastuvallemme?

- Eihän sairastuvalle koskaan mitään kauhean hyvää kai voi kuulua. No, ensinnäkin Benysek on saanut aloittaa luistelun pikkuhiljaa.

Vasta siinä vaiheessa? Voivoi, pitääköhän alkuperäinen toipumistoive enää paikkansa? Mehän on kaikki ventattu, että tämä virheetön peruspakki palaa tammikuun alussa viimeistään.

- Paha sanoa, me toivotaan myöskin pikaista toipumista.

Mutta ette lupaa tässä vaiheessa Benyn palaavan tammikuussa?

- Sitä me ei voida valitettavasti luvata.

Mites Eetu Holma?

- Eetulla on tosi ikävä tilanne. Lääkäri on kieltänyt kaiken liikkumisen silmänpaineiden takia. Ei ole kivaa Eetullakaan vain odottaa ja odottaa.

Tuo on ikävä uutinen, mitä on jo vähän pelättykin. En haluaisi olla pessimisti, mutta vaikuttaa siltä, että Eetun tauostakin voi tulla paljon pidempi kuin alun perin toivottiin?

- Me ollaan täysin lääkärin luvan varassa tässä asiassa. Ei mitään fyysistä treeniä, ennen kuin lupa tulee. Kyllähän siitä voi päätellä, että pitkään menee.

Ikävää, terveiset ja tsemppiä potilaille.

- Kiitos, menevät perille!

Spanhel ulos? Kuka sisään?

Lopuksi varmaan arvaatkin, että haluaisin vähän jutella joukkueen mahdollisista muutoksista?

- ?naurua? - Joo, kyllähän mä arvaan, että huhut lentelee hurjina. Kuuluu kuvioon tässä vaiheessa kautta.

Aloitetaan siitä, että meidän palstoillamme kovaa debattia herättänyt Martin Spanhel lienee jättänyt joukkueen?

- Täh? Ei kyllä ole, Spanhel lepäsi Pelicans-matsin eikä ole lähtenyt minnekään.

Ohhoh! Asiaa on pidetty melko varmana monessa hyvinkin luotettavassa suunnassa?

- No nyt ne suunnat ei ole kovin luotettavia?.naurua?Mitähän tohon nyt sanois, en tiedä mistä juttu on peräisin.

Eli voit pokkana heittää, että Spanhel jatkaa joukkueessa tammikuussa?

- Kyllä mä voin nyt sanoa niin.

Varo, se menee julkiseen jakeluun!

- Hehheh! Mä en ota vastuuta meidän ympärillä vellovista huhuista. Tilanne on nyt se, että Spanhel ei ole lähtenyt.

Kai joku on lähdössä ja joku tulossa?

- Meillä on ollut tällä kaudella se systeemi, että ehjää ei korjailla. Joukkueen menestys on luettavissa sarjataulukosta, eikä me helpolla aleta muutoksia tekemään.

Et voi kuitenkaan sanoa, että muutoksia ei tule?

- No en. Tottakai me kuljetaan silmät auki ja tarkkaillaan tilanteita.

Mutta ette taida itse olla kovin aktiiveja?? Hmmm, mitenkäs Santalan Tommin tilanne?

- Hyvä Tommin kannalta eli pelit kulkee siellä hyvin! Kyllähän me näitä omia jätkiä seurataan, mutta mikään ei viittaa siihen, että esimerkiksi Tommi olisi tulossa Suomeen. Tähtäin on NHL:ssä.

Aivan, niinhän se tuon luokan pelimiehellä pitääkin olla. Ja näihin ympäripyöreyksiin taitaa olla hyvä lopetella. Olette te aika epeleitä ja pokkanne pitää hyvin. Ei korjailla ehjää, Spanhel ei ole lähdössä, Santala ei ole tulossa - mutta silmät auki kuljetaan?

- ?naurua?- Tää on tätä, meillä on hyvä meininki ja henki ja mahdolliset päätökset tehdään yhteisesti. Koko joukkueen etu muistaen.

Eli kukaan ei sooloile ja hanki muille kertomatta Calounia ja Kauppilaa pukukoppiyllätyksiksi?

- Juu ei, me ollaan sellaisessa tilanteessa, että asioita oikeasti funtsitaan monelta kannalta ja mahdolliset muutokset tulevat olemaan sellaisia, mitä kaikki osapuolet haluavat. Hasardeja ja kokeiluja ei ole tarkoitus tehdä. Jos jotain, niin varman päälle sitten!

Okei, me elämme tällä tiedolla tänään ja odotetaan mielenkiinnolla tulevaa. Kiitos haastattelusta Sakke ja terveiset joukkueelle.

- Kiitos kiitos.

Niinpä niin. Pistetään tämä päivämäärä mieleen ja katsotaan, mikä on tilanne vaikkapa tammikuussa. Jotkut lukevat tiettyjä asioita rivien välistä, jotkut taas eivät. Jatkoajan HIFK-toimitus on ollut ainakin hyvin tyytyväinen yhteistyöhön HIFKin kanssa ja kiittää tietystä linjakkuudesta, mikä nyt vallitsee. Koko joukkueesta valmennusta myöten paistaa eräänlainen me-henki, asioita tehdään yhdessä ja lausunnotkin annetaan yhteisten pelisääntöjen pohjalta. Näillä mennään!

» Lähetä palautetta toimitukselle