Rynnäs peilaa aikaansa Oulussa: ”Pelaamiseni tuntuu nyt paremmalta”

LIIGA / Haastattelu
Rynnäs huudattaa faneja voitollisen ottelun jälkeen.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Tasaisen ja epätasaisen maalivahtipelin ero tekee helposti eron myös joukkueen menestymisen ja menestymättömyyden välille. Epätasaisesta maalivahtipelistä on ollut viime kausina Oulussa kokemusta, mutta tällä kaudella asiat ovat olleet toisin.

Muistatteko vielä sen päivän? 31.3.2012 on päivä, jolloin Oulussa nähtiin paikallisen kiekkoseuran veräjänvahdin kenties kaikkien aikojen romahdus.

Kärpät ja Pelicans pelasivat kuumaa, jopa katkeransuloista pudotuspelisarjaa. Voitot ennen tuon ottelun alkua olivat kotijoukkue Kärpille 3−1. Voitolla oululaiset etenisivät SM-liigan semifinaaleihin.

Ottelun kaksi ensimmäistä erää sujuivat oululaisittain upeasti. Joonas Komulainen ja Joonas Donskoi olivat vieneet Kärpät kahden maalin karkumatkalle. Tilanne näytti hyvältä, kunnes se tapahtui. Taivas kaatui kärppäjoukkueen niskaan.

Kolmannen erän ensimmäisellä minuutilla Jan Latvala heittää täysin vaarattoman kiekon keskialueelta kohti Kärppien maalia vartioinutta Johan Backlundia. Ruotsalainen söhlää täydellisesti, ja Tero Koskiranta lyö irtokiekon sisään. Se maali löi alkutahdit kotijoukkueen syöksylle kohti tappiota.

Tällä kaudella Kärppien voittokulun viimeisenä lukkona on häärinyt vakuuttava Jussi Rynnäs. Voisitteko kuvitella vastaavaa romahdusta tapahtuvan enää?

Aivan, en minäkään voisi. Sen verran vakuuttava seppä on Toronton NHL-organisaatiosta Ouluun siirtynyt Rynnäs ollut.

Puoli kautta dominointia takana

Oululaisten uusi ykkösmaalivahti on hallinnut tällä kaudella ylivoimaiseen tyyliin jokaista maalivahtitilastoa. Kohti maalia tulleista laukauksista hän on pysäyttänyt häikäisevät 94,61 %, maaleja pelattua ottelua kohden selän taakse on mennyt vaivaiset 1,30 ja nollapelejä on tilille kertynyt peräti kahdeksan kappaletta. Kuitenkin upein tilasto on Rynnäksen voittoprosentti. Tilille on kertynyt 23 aloitettua ottelua maalilla, joista käsittämättömät 22 on päättynyt voitonjuhliin. Nuo tilastot eivät ole huonon maalivahdin tilastoja.

− Joukkue pelaa aivan loistavasti puolustuspäähän, ja kaikki pelaajat ovat sitoutuneita pelisysteemiin. Vastustajat eivät saa juuri ikinä ylivoimahyökkäyksiä aikaiseksi. Se tekee maalivahdin elämän todella helpoksi, toteaa Rynnäs vaatimattomasti.

Muutenkin Oulun aika on ollut porilaiselle hienoa aikaa. Kärppäkannattajat ovat jo ehtineet ottaa maalivahdin uudeksi suosikikseen, ja muutamaan otteeseen mies on voitollisen ottelun jälkeen jäänyt yksin jäälle huudattamaan faneja. Ja Raksilan yleisöhän on huutanut käskystä, kenties lujempaa kuin vuosikausiin.

− Aika Oulussa on ollut kaikin puolin upeaa. Ei pienintäkään moitittavaa ole mistään. Hieno ja mukava kaupunki, ja olemme viihtyneet loistavasti. Välillä on jopa lumi käynyt maassa, mikä on myös mieleen.

Oulussa on menestysvuosien jälkeen vietetty muutama menestyksellisesti laihempi vuosi. Tälle kaudelle joukkueeseen on panostettu niin paljon pelimerkkejä, että kenellekään ei ole jäänyt epäselväksi se, että tuo tilasto halutaan murtaa. Ykkösmaalivahdin rooli on avainasemassa kunnian palautuksessa. Rynnäs ei kuitenkaan tästä ota pienintäkään painetta.

− En minä tuollaisia ole miettinyt. Jos haluat olla huippu-urheilija, niin sinun pitää asettaa itsellesi mahdollisimman kovat haasteet ja tehdä töitä niiden eteen. Aina kun uuteen paikkaan menen, tietenkin haluan olla voittava maalivahti ja auttaa joukkuetta menestymään.

Oulussa on tunnetusti tehty jo vuosikaudet huippulaadukasta maalivahtivalmennusta Ari Hillin johdolla. Sellaisia nimiä kuin Niklas Bäckström, Pekka Rinne ja Tim Thomas on nähty kärppämaalilla. Laadukas maalivahtivalmennus on iso asia kelle tahansa maalivahdille. Hyvä maalivahtivalmentaja pystyy tuomaan maalivahdin peliin uusia vivahteita. Näin on käynyt myös Rynnäkselle alkukauden aikana.

− Olemme Hillin kanssa käyneet jonkin verran teknisiä asioita läpi. Siirryin täksi kaudeksi kuitenkin takaisin isoon eurooppalaiseen kaukaloon. Se asettaa omat erityisjuttunsa esimerkiksi sijoittumisen suhteen. Muutenkin "Benny" on antanut uusia virikkeitä ja pitänyt mieleni mukavan virkeänä. Maalivahtipelissä henkinen puoli on kuitenkin yhtä tärkeää kuin itse tekninen tekeminen, kertoo Rynnäs yhteistyöstä uuden maalivahtivalmentajansa kanssa.

− Olemme panostaneet pelissäni erityisesti käsien aktiivisuuteen. Pohjois-Amerikassa peliäni yritettiin ajaa siihen, että pitäisin kädet tiukasti kropassa kiinni. Se tarkoittaa, että lähinnä yrittäisin blokkailla laukauksia. Pieniä asioita siten, mutta tekevät suuren eron pelaamiseen, joka tuntuu nyt paremmalta. Kun kädet tekevät aktiivisesti töitä kropan edessä, peitän paremmin maalin, jatkaa Rynnäs.

Päivä kerrallaan kohti hyviä asioita

Tulevaan kevätkauteen Kärpät lähtee paalupaikalta. Joukkueen syyskausi oli niin vakuuttava, että moni odottaa joukkueen marssivan suvereenisti kevään mitalipeleihin. Rynnäs pitää kuitenkin fokuksensa tiukasti tässä päivässä, eikä anna ajatustensa karkailla tuleviin.

− En ole turhaan miettinyt vielä tulevaa, enkä tee sitä nytkään. Kliseisesti sanottuna päivä kerrallaan mennään. Aina kun on pelipäivä, niin silloin pelataan parhaalla mahdollisella tasolla. Kun on treenipäivä, niin silloin treenataan parhaalla mahdollisella tasolla. Ja kun on lepopäivä, niin silloin levätään parhaalla mahdollisella tasolla. Jos liikaa ajattelee tulevia asioita, niin silloin niitä hyviä asioita ei varmasti tapahdu.

Rynnäksen sopimus oululaisjoukkueen kanssa kattaa tämän ja tulevan kauden. Tällä hetkellä Kärppien kanssa tehtävä työ on ainoa mikä on mielessä, mutta tavoitteita hänellä edelleen riittää suurempiinkin sarjoihin.

− Tavoitteet tulee aina pitää korkealla. Aina on halua pelata mahdollisimman kovissa sarjoissa ja parhaalla mahdollisella sarjatasolla. Kun urani joku päivä tulee päätökseen, niin haluan pystyä katsomaan peiliin ja sanomaan, että parempaan en olisi pystynyt tai enempää en olisi pystynyt saavuttamaan, päättää Rynnäs.

» Lähetä palautetta toimitukselle