TPS - ILV
NYI - STL 2.00
NYR - CAR 2.00
CBJ - NJD 2.00
MTL - FLA 2.30
DET - ANA 2.30
NSH - WSH 3.00
MIN - LAK 3.00
WPG - VGK 3.00
DAL - TBL 3.30
SJS - PIT 5.00

Ryhmän kuopus lähtee taistelemaan kisapaikasta tosimielellä

MESTIS / Haastattelu
Sunnuntaina alkavalle nuorten MM-leirille nuorimpana suuntaava D Teamin puolustaja Olli Määttä lähtee hakemaan kisapaikkaa tosissaan, mutta nöyrin mielin. 16-vuotiaan nuorukaisen kehitys on kulkenut viimeisen vuoden sisään hurjin harppauksin.

Kelaillaanpa muutama kuukausi taaksepäin viime kevääseen. Nuorimies nimeltä Olli Määttä päätti kautensa JYPin C-nuorissa joukkueensa kolmanneksi tehokkaimpana pelaajana. Seuraavana syksynä mies pelaa D Teamin ykköspakkiparissa reilua 20 minuuttia per peli ja tappelee paikasta nuorten MM-kisoihin. Kuinka moni olisi ollut valmis lyömään vetoa tästä kesän aikana?

– Kauden alussa en ajatellut, että pelaisisin edes Mestistä tai pääsisin 18-vuotiaiden maajoukkueen mukaan. Siihen nähden on ollut ihan huikea pomppu, Määttä itsekin myöntää.

16-vuotiaan puolustajan lahjakkuus on ollut tiedossa, mutta aikuisten sarjoihin tuossa iässä nousevat vain aniharvat. Se oli tiedossa, että B-junioreiden sarjat eivät palvele kehitystä enää täydessä mitassa.

– On tätä itsekin tullut vähän kauhisteltua. Kesän aikana tiesin, että hyppään A:n mukaan. Mestikseen pääsin kun oli vähän miesvajetta, ja pelasin näköjään niin hyvin, että sain paikan.

Määtän ensimmäinen peli Mestiksessä oli 6.10. kun D Team kohtasi Kajaanin Hokin. Tuosta lähtien puolustaja on ollut vakiokokoonpanon pelaajia joukkueessaan.

– Edellisenä päivänä kerrottiin, että on mentävä D Teamin treeneihin. Siinä tuli kentällinen mukaan A-nuorista, joten oli helppo päästä mukaan kun oli kavereita, jotka tunsi aiemmin. Peli meni sitten hyvin ja tässä sitä ollaan, mies muistelee.

Hyviä näyttöjä Tsekin turnauksessa

Hyvät otteet aikuisten sarjoissa eivät jääneet huomaamatta myöskään nuorten maajoukkueen valmennusjohdolta. Palkintona onnistuneista esityksistä Määttä pääsi marraskuussa maajoukkueen mukaan Tsekin turnaukseen. Siellä nuorukaiselle valkeni kansainvälisten pelien ero kansallisiin sarjoihin.

– On se eri tasolla kuin Mestis. Ensimmäinen peli oli Ruotsia vastaan enkä olisi voinut odottaakaan sellaista tempoa. Kyllä siinä kuitenkin tunsi, että pystyy pelaamaan mukana eikä tarvitse vain roiskia.

Mestis on parhaimmillaan vauhdikas ja hyvätasoinen sarja. Erot nuorten kansainvälisiin huippupeleihin tulevatkin lähinnä siinä, että kiekollista taitoa on joukkuiden sisällä laajemmin maajoukkuissa.

– Taitotaso on nuorten turnauksessa parempi, mutta fyysisyyttä ei ole treenattu. Nopeita ja hyväkätisiä pelaajia siellä on. Pelitaito on parempaa kuin täällä.


Tavoitteet ovat kovat. Olli Määttä mielii kantaa Suomi-paitaa myös Pohjois-Amerikan mantereella.
Anette Naroma - http://anskun.net

Ettei kenellekään jää epäselväksi, niin ihan mikä tahansa pilipali-turnaus kyseinen Tsekin rupeama ei ollut. Esimerkiksi Ruotsilla oli mukana Adam Larsson, joka lienee ensi kesän NHL-draftin kärkinimiä. Käytännössä jokaisesta joukkueesta löytyi nimiä, joilla on potentiaalia olla kahden-kolmen ensimmäisen kierroksen varausten joukossa. Pelikentältä katsoen Määtälle ei jäänyt ketään erityisesti mieleen, paitsi yksi tietty pelaaja.

– Eipä siinä nimiä ehtinyt katsella kun miestä meni ohi vasemmalta ja oikealta. Yritin vain keskittyä peliin ja olla miettimättä vastustajia. Sami Vatanen jäi toki omalta puolelta mieleen. Huikea kaveri.

Määtän puolelta turnauksen ehdoton kohokohta oli ottelu Venäjää vastaan. Hänet palkittiin Suomen parhaana.

– Juu, se meni hyvin. Pitää toki muistaa, että Venäjä oli kakkosjoukkueella matkassa, koska ykkönen pelasi Kanadassa. Tyytyväinen pitää silti toki olla.

12. joulukuuta alkavalle M-leirille lähtee Jyväskylästä Määtän lisäksi pari muutakin peluria. Jo mainittu Vatanen sekä JYPin A-nuorissa torjuva Samu Perhonen matkaavat Vierumäelle hakemaan paikkaa heti joulun jälkeen Buffalossa alkaviin nuorten MM-kilpailuihin.

– Paikasta lähdetään taistelemaan. Samilla se taitaa olla jo varma, mutta minä ja Samu teemme kaikkemme, että sinne pääsemme. Vatanen on vähän tsempannut, mutta sen kummemmin ei ole itse leiristä puhuttu, Määttä kertoo.

Vierumäen leirin jälkeen ryhmästä pudonnee pari puolustajaa pois. Määttä lähteekin haastamaan kokeneempia omilla hyväksi havaituilla vahvuuksillaan.

– Oman pään peliin ja avauspelaamiseen yritän tuoda varmuutta. Samaa peruspeliä mitä täälläkin, ei sitä sen kummemmin kannata lähteä muuttamaan.

Kävi miten kävi, niin joka tapauksessa Määtän kautta voi pitää jo tässä vaiheessa jonkinlaisena menestyksenä. Miehellä saattaa tulla pitkä ja työntäyteinen kevät, sillä tavoitteet ovat joka tapauksessa korkealla.

– U18-kisoihin tavoittelen kevääksi. Mestiksessä ainakin neljän joukkoon, Määttä linjaa.

Nuorten MM-kisat alkavat 26.12. Ennen kisoja nuorilla on kaksi leiriä, joista ensimmäinen on Vierumäellä 12.-16.12. Lopullinen kisoihin lähtevä joukkue matkaa Torontoon leirin toiseen osaan, jossa pelataan samalla valmistava ottelu Kanadaa vastaan. Uusi maailmanmestari on selvillä tammikuun 7. päivä.

» Lähetä palautetta toimitukselle