Runko kasaan ja eteenpäin

MESTIS / Haastattelu
Juha Juujärvi ei muistele edelliskautta pahalla.
Kuva © Pekka Rautiainen
Juha Juujärven ensimmäinen täysi kausi KooKoossa sisälsi ylä- ja alamäkiä. Kausi alkoi nihkeähkösti, mutta joukkue paransi otteitaan koko kauden ajan. Kouvolalaiset joutuivat lopulta taipumaan vasta finaaleissa Mikkelin Jukureille, ja mustaoranssit saivat täten kaulaansa hopeiset mitalit. Maku kaudesta ei kuitenkaan ole ainakaan täysin karvas.

- Todella kunnianhimoiset tavoitteet oli tälle kaudelle. Kun vetää yhteen, niin aika monessa jutussa kuitenkin loppujen lopuksi onnistuttiin, summaa ensimmäisen täyden KooKoo-kautensa luotsannut Juha Juujärvi.

Kouvolan KooKoo paransi otteitaan organisaatiota myöten koko kauden ajan. KooKoota pidetäänkin varsinkin Mestis-seuraksi ammattimaisena aina taustajoukkoja myöten. Aiempina vuosina kouvolalaisia vaivanneet loukkaantumisetkin vähentyivät kaudella 2012-13.

- Kiitos hyvän valmennustiimin ja sen tekemän laadullisen parannuksen, jokainen teki omalla osallaan enemmän ja paremmin hommia. Sitä kautta voi keskittyä taas tiettyihin osa-alueisiin paremmin.

- Tiimityö toimi myös hemmetin hyvin. Fysiikkavalmentaja oli uutena päivittäin mukana. Sitä kautta pelaajat olivat tosi hyvässä luistelukunnossa kevättä kohti, ja lihasperäsiltä vammoilta vältyttiin. Jarno Kultanen teki hyvää työtä kokonaisuuden suhteen ja ennen kaikkea pakiston suhteen. Videopuolellakin mentiin askelia eteenpäin, listaa oranssimustien valmentaja organisaation hyviä puolia.

Juujärvi toi joitain muutoksia ensimmäiselle täydelle KooKoo-kaudelleen, esimerkiksi muutamia uusia pelaajia. Suunnitelmat näille hankinnoille olivat täysin selvät alusta alkaen, ja pelaajarinkiä haluttiin uudistaa. "Jupen" sanoin oikeilla pelaajatyypeillä oli suuri merkitys. Syksyn heikko kausikaan ei missään tapauksessa ollut ainakaan huonon kesäharjoittelun syytä.

- Se oli toinen iso tavote. Lähdettiin uudistamaan tämä pelaajarinki kokonaisuudessaan, että löydetään tavotteellisempia urheilijoita. Oli myös ammattimaisempaa kesäharjoittelua, oltiin kesällä enemmän yhdessä, ja pelaajat tekivät töitä valvotusti ja ohjatusti ja sitten tietty omatoimisesti harjottelivat hyvin. Sieltä saatiin hyvät lähdöt, Jupe kertailee.

Omia junnuja sekä lainoja

KooKoo joutui turvautumaan kauden aikana pelaajalainoihin. Esimerkiksi nuoren TPS-hyökkääjä Santtu Huhtalan sekä -maalivahti Kristian Järvisen pelaajalainat osoittautuivat varsin päteviksi.

KooKoon omista junioreista esimerkiksi Miro Hämynen, Mikko Virtanen ja Jere Espo saivat esiintyä useammassakin edustusjoukkueen ottelussa ja tekipä vuonna 95-syntynyt Tuukka Laaksokin Mestis-debyyttinsä.

Esimerkiksi maalivahti Hämynen joutui armeijan harmaisiin kesken kauden. Kouvolalaisjoukkueen kannattajat kuitenkin olisivat halunneet nähdä enemmän omia junioreita pelaamassa.

- Näistä omista nuorista kun puhutaan, niin meillä oli aika selkeät suunnitelmat siitä, että kaikkien harjotus- ja pelimäärät olisivat riittävän isot ja sopivat. Jokaisen pelaajan osalta on yksilöllinen ajattelu siitä, milloin kannattaa käydä armeija ja miten hoitaa kouluhommat ja muut, kertoo Juujärvi ja tarkentaa:

- Se ei ole niin yksi yhteen, mitä suuri yleisö ehkä ajattelee: jos joku on tehnyt A-junioreissa paljon pisteitä, niin miksei hän pelaa "ylhäällä" tai jotain muuta.

Junioreiden peluuttaminen ei siis ole yhtä yksinkertaista kuin voisi kuvitella: se vaatii paljon pohdintaa ja suuria päätöksiä.

- Kyllä näitä tarkkaan mietitään. Tarhaimpana esimerkkinä on tietysti Laakson Tuukka ja Virtasen Mikko. Tuukka pelasi B-juniori-ikäsenä jo Mestistä, ja "Virtsinkin" monipuolinen peluuttaminen sekä meidän että Helsingin IFK:n A-junioreissa toi hänelle sen nuorten maajoukkueen näyttöpaikan. Espon Jerekin tuli aivan puskista, kehuu päävalmentaja Juujärvi.

Mestis ei kuitenkaan ole mikään kasvattajasarja, missä voidaan vain kehittää A-junioreita, vaan tulosta on synnyttävä koko ajan. A-ikäiset eivät välttämättä ole valmiita pelaamaan miesten pelejä.

- Välillä tosiaan tuntui, että pitäisikö meillä olla kaksi joukkuetta: toisessa joukkueessa keskityttäisiin pelaajien kehittämiseen ja toisessa joukkueessa tuloksen tekemiseen, koska myös tuo pelitavan oppiminen otti aikaa ja kärsivällisyyttä. Yhteistyö A:n kanssa kuitenkin toimi hyvin, kertoo "Jupe".

KooKoo-legenda Mikko Liukkonen ripusti kauden 2011-2012 päätteeksi hokkarit naulaan, mutta vetäisi ne takaisin jalkaan noin kauden puolivälissä. Tämän Juujärvi kertoo olleen loistava juttu.

- Liukkosen mukaantulo tuli hemmetin hyvään saumaan, ja vahvisti sitä meidän ydintä. Hän antoi erikoistilanteisiin oman panoksensa ja oli hyvä lisä esimerkiksi meidän ylivoimapelaamiseen.

Kohti tulevaa

Juha Juujärvi jatkaa Kouvolan KooKoon peräsimessä myös kaudella 2013-2014. Tulevan kauden valmisteleminen on jo aloitettu hyvissä ajoin. Tulevaan kauteen lähdetään sekä uusin että vanhoin eväin.

- Jos sitä ensi vuotta vähän peilailee, niin joukkueen rakennus on se juttu. Pitää saada vähän vielä lisää jatkuvuutta, oikeat palikat ja vankempi perusrunko heti kauden alusta alkaen. Sitä kautta sitten vahvempi lähtö sarjaan, suunnittelee Juujärvi.

Myös ensi kauden pelaajistoa pohditaan jo hyvissä ajoin, vaikkei sopimuksia ole vielä solmittukaan. Juujärvi selkeästi haluaa pitää tietyt pelaajat toteuttamassa omaa peliään, ja myös monilla pelaajilla on halua jatkaa Juujärven alaisuudessa.

- Moni niistä pelaajista, ketä me haluamme pitää, haluaa varmasti jatkaa täällä. Jos haluamme vahvistuksia, niin se on myös resurssikysymys. Meidän pitää kuitenkin suhteuttaa se, että meidän pääkilpailijoillakin on varmasti kovat piipussa ensi kaudella, ja siellä sun täällä kasataan kovaa joukkuetta, pohdiskelee nuorehko Mestis-valmentaja.

- Nopeastihan tässä päästään jo uuteen kauteen. Edellisestä pelistä montaakaan viikkoa, ja nyt suunnitellaan jo ensimmäisiä harjotuksia, jotka alotetaan huhtikuun puolella, tiivistää kouvolalaisluotsi ajatuksensa.

» Lähetä palautetta toimitukselle