Roope Talaja on voittajaluonne

LIIGA / Haastattelu
Roope Talaja näyttää taisteluilmettä.
Kuva © Timo Savela
Roope Talaja jatkaa pitkää perinnettä HIFK:ssa. Tony Ariman ajoista lähtien HIFK:ssa on ollut taistelijoita, jotka eivät anna kaukalossa senttiäkään periksi. Talaja vaihtoi osoitteensa Espoosta Helsinkiin viime kauden päätteeksi. Harva tietää, millainen on HIFK:ssa numero 19-paitaan sonnustautuneen pelaajan tarina. HIFK:hon Talaja tuli voittamaan.

Ensi luistimen potkunsa nuori Talaja otti Kuopiossa, mutta perheen muuttaessa vanhempien työn perässä pääkaupunkiseudulle vaihtui Talajan seura ensi kerran. Joukkueeksi löytyi Tikkurilan Jääveikot, joka myöhemmin vaihtoi nimensä Kiekko-Vantaaseen. Vantaalta matka jatkui Keravalle Shakersiin, josta tuli pian KJT. Sieltä Blues-luotsi Lauri Marjamäki Talajan löysikin.


- Taisi olla vanhempaa C:tä, kun kävin Roopen sieltä hakemassa, Marjamäki nauraa.


Suoraviivainen, paljon maaleja ja töitä tekevä nuori mies oli kiinnittänyt Marjamäen huomion. Tästä alkoi Talajan ja Marjamäen yhteistyö, joka on tuonut Talajan aina tänne asti.

Muita suuresti Talajan uraan vaikuttaneita valmentajia ovat olleet Harri Ahola Kiekko-Vantaassa sekä Talajaa Espoon Bluesissa valmentanut Petri Matikainen.


Bluesissa vietetyn kauden jälkeen matka jatkui Mestikseen Kiekko-Vantaan riveihin. Ensimmäinen kausi meni opetellessa miesten tavoille, mutta toisella kaudella Kiekko-Vantaassa Talaja teki läpimurtonsa miesten tasolla. Hyvät otteet eivät jääneet huomaamatta myöskään SM-liigassa.


- Tarvitsimme Espoossa voimahyökkääjää ja sanoin Matikaisen Petulle, että minulla saattaisi olla yksi tiedossa, Lauri Marjamäki sanoo.


Roope Talajan tie vei Espooseen. Espoon vuodet olivat tärkeitä Talajan kehitykselle.


- Opin kahtena Espoon vuotenani, mitä huippu-urheilu vaatii, sanoo Talaja.


Esiin hän nostaa Jere Karalahden, jonka pelaamista ja tekemistä hän pääsi seuraamaan ensimmäisen Blues-kautensa aikana.

 

Voittajaluonne


Roope Talajasta puhuttaessa esiin nousee joka kerta se, millainen taistelija hän on. Ei ole kiekkoa, jonka eteen Roope Talaja ei heittäydy tai irtokiekkoa, johon Talaja ei yritä.


- Kiekkojen blokkaamisesta saa itse tsemppiä ja se sytyttää joukkueen, Talaja sanoo.


Tätä säestää myös Marjamäen lausunto:


- Luonteen puolesta miehen rahkeet riittää vaikka mihin.


Alivoiman lisäksi mies on käyttökelpoinen hyökkäyspäässä. Lauri Marjamäki toivookin, että entinen suojattinsa ei jäisi HIFK:ssa nelosketjun roolin vangiksi vaan saisi vastuuta kärkiketjuissakin. Tällä hetkellä Talaja on HIFK:n paras maalintekijä. Talaja on kauden mittaan alkanut saada vastuuta HIFK:n ylivoimalla. Ylivoimalla Talajan paikka löytyy maalin edestä.

 

- Siitä ne maalit tehdään, kun vetää paljon, Talaja sanoo.


Tälle kaudelle Talajalla on henkilökohtaisena tavoitteena tasonsa säilyttäminen illasta toiseen. Talaja haluaa myös muuttaa kahden viime kauden trendin.


- Olisi kiva päättää kausi voittoon, Talaja sanoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle