"Roope Hintzille tämä on ihan uusi juttu!"

LIIGA / Haastattelu
Tuomas Tuokkola on virallisessa ulkojääottelussa ensimmäistä kertaa 20 vuoteen.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi
Ilveksen ja Tapparan kohtaamisessa Ratinan stadionilla pelaa kolme ulkoilmaottelun jo aiemmin kokenutta pelaajaa. Yksi heistä on kanadalainen Simon Gysbers, joka korostaa ulkojäiden merkitystä junioreille.

Ilves ja Tappara ovat edellisen kerran kohdanneet virallisessa ottelussa ulkojäällä lähes tarkalleen 49 vuotta sitten Koulukadun tekojääradalla 17.12.1964. Tämä ottelu päättyi tupsukorvien 4-3-voittoon. Ilves lähtee siis otteluun Tampereen hallitsevana ulkojäämestarina.

Kumpikaan tamperelaisjoukkue ei siis ole liigavuosinaan pelannut virallista ulkojääottelua. Joukkueiden kokoonpanoista löytyy kuitenkin kokemusta kyseisistä tempauksista.

Vuoden 2011 Helsingin Talviklassikossa HIFK:n ykköspakkiparina luutivat Martti Järventie ja Markus Kankaanperä. Ensinmainittu puolustaa tänään Ilveksen takalinjoilla ja jälkimmäinen puolestaan kirvesrinnoissa.

Edellä mainitun kaksikon lisäksi myös Ilveksen kanadalaispuolustaja Simon Gysbers on pelannut ulkoilmaottelussa. Hän oli mukana 2012, kun AHL-joukkueet Toronto Marlies ja Hamilton Bulldogs kohtasivat 20 565 katsojan edessä Hamiltonissa.

Olisikohan ollut 1993 Alavuden Peliveikoissa, kun painettiin 16-vuotiaana kolmosdivisioonaa. Siitä on ehtinyt jokunen vuosi mennä ja mies vanhentua.

− Nämä ovat aina hienoja tapahtumia. Kaikki meistä ovat pelanneet pienenä ulkojäillä, joten tämä on sillä tavalla paluu juurillemme, Gysbers sanoo.

− Ulkojäät ovat tärkeimpiä asioita junioreille. Siellä on kaikista hauskinta pelata, kun saa olla kavereidensa kanssa lammen tai jäätyneen järven jäällä. Siellä myös oppii perustaidot parhaiten.

Ilves on saanut ottaa tuntumaa Ratinan jäähän pari kertaa ennen varsinaista ottelua.

− En ole käynyt ulkojäillä vielä tänä talvena ennen tätä. Stadion näyttää kyllä siistiltä, uskon siitä tulevan todella hienon tapahtuman, Gysbers kehuu.

Tuokkola innokkaana otteluun

Ilveksen päävalmentaja Tuomas Tuokkola odottaa ottelua jo innolla.

− Onhan se ainutlaatuinen tilaisuus meille kaikille. Saamme lyödä uudet ennätyskatsojaluvut tamperelaiseen kiekkohistoriaan ja se on varmasti hieno tapahtuma. Todella hienoa olla siinä mukana ja kaiken keskipisteessä. Tampere on kuitenkin jääkiekkokaupunki, Tuokkola sanoo.

Ulkoilmaottelut ovat usein pelilliseltä anniltaan keskivertopeliä heikkotasoisempia. 

− Kyllä se peli joka tapauksessa tulee muuttumaan halliolosuhteista. Siellä on iso kaukalo, taitaa olla jopa maksimimittainen kaukalo, mikä tekee siitä pelistä erilaisen.

− Stadionilla pelaajilta puuttuvat myös ne tutut kiintopisteet, mitä esimerkiksi täällä Hakametsässä on. On vain paljon tyhjää ympärillä. Toki ilma sanelee myös aika paljon, pitää toivoa että keli olisi hyvä, niin voimme kaikkia nauttia siitä täysin rinnoin.

Kaikki otteluun osallistuvat pelaajat ovat aloittaneet uransa ulkojäillä. Tai no, melkein kaikki.

− No ei Roope Hintz ole, sille tämä on ihan uusi juttu! Tuokkola nauraa.

Kysyttäessä Tuokkolan edellistä kertaa virallisessa ottelussa ulkojäällä, mies joutuu miettimään vastausta melkoisen kauan.

− Olisikohan ollut 1993 Alavuden Peliveikoissa, kun painettiin 16-vuotiaana kolmosdivisioonaa. Siitä on ehtinyt jokunen vuosi mennä ja mies vanhentua, Tuokkola naurahtaa.

Pelaajilla ei ole luvassa erikoisvarusteita valmentajat sen sijaan on suojattu kylmyydeltä.

− Ei siellä ihan farkuissa ja pikkutakissa pärjää, meillä on toppavaatteet päällä pelissä.

− Kyllä siitä varmasti hieno ottelu tulee. Se on hyvä päätös tälle meidän syyskaudelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle