Roine uudesta roolistaan: "Voisi tulla liian iso kura niskaan, jos joutuisi sakotkin hoitamaan"

LIIGA / Haastattelu
Roineen katse on suunnattu tulevaan.
Kuva © Tero Liikanen
Mikkelin Jukureiden uusi kapteeni Miika Roine ei ota paineita uudesta roolista, eikä tulevasta kaudesta. Ensi kaudella on tavoitteena pelata jälleen, ei enempää eikä vähempää kuin, uran paras kausi.

Mikkelin Jukureiden viime kauden kapteenin Marko Kauppisen lopetettua pelaajauransa, tarvitsi mikkeliläisryhmä uuden johtajan. Rooliin valikoitui valmennuksen päätöksellä laitahyökkääjä Miika Roine, joka oli hyvin otettu valinnastaan.

− Iso kunniahan se on. Hieno juttu ja hieman ylpeäkin olen, että sellaisen pestin sain. En kuitenkaan siitä tosiaan sen suurempaa painetta ota, Roine toteaa.

Toista kauttaan mikkeliläisryhmässä aloittava Roine ei näe kapteenin tehtävään vaadittavan mitään erityisominaisuuksia, vaan homma perustuu aivan yksinkertaisiin perusasioihin.

− Omalla toiminnalla pyrin olemaan eturintamassa ja näyttämään siten esimerkkiä. Välttämättä sen enempää ei tarvitse räyhätä tai muutakaan. Joskus tietysti senkin paikka tulee ja sekin pitää tehdä. Ihan se, että pyrkii tekemään omat asiansa niin hyvin kuin pystyy, niin se on paras, mitä voi joukkueelle antaa, tuore jukurikapteeni linjaa.

Kapteenin rooli kaukalossa näkyy usein keskustelua herättävissä tilanteissa, kun kapteeni selvittelee asiaa tuomareiden kanssa. Tehtävän hoitaminen ei kuitenkaan rajoitu vain kaukalon laitoihin, vaan hommia on sen ulkopuolellakin.

− Isoin tehtävä on viedä viestiä valmennuksen ja pelaajiston välillä suuntaan ja toiseen. Jos on jotain asioita, mitä halutaan valmennukselle kertoa, minä voin siitä puhua ja toisinpäin, että vien valmennukselta viestiä pelaajille. Se on ehkä se suurin juttu, Roine kertoo.

Aivan kaikkea vastuuta Roine ei kuitenkaan kopin sisällä ota. Joukkueen sisäisistä rikkeistä maksettavista sakoista huolehtii sakkokenraali Joonas Kalliola. Kapteenin mukaan tämänkaltainen vallanjako on ainoastaan hyvästä.

− Muuten voisi tulla liian iso kura välillä niskaan, jos joutuisi vielä sakotkin hoitamaan, Roine naurahtaa.

Aiemmin urallaan JYP-Akatemiassa kapteenin roolissa toiminut Roine nosti myös esiin muutamia pelaajia uransa varrelta, jotka ovat tehneet häneen kapteeneina vaikutuksen.

− Jyväskylässä sain nähdä, kun Eric Perrin oli kapteenina, ja Pelicansissa Antti Erkinjuntti valittiin siihen tehtävään. Hän oli silloin ensimmäistä kertaa ikinä kapteenina ja oli hieno nähdä, miten hän pystyi ottamaan sitä kautta uuden askeleen urallaan. Hän pelasi ihan huikeasti pari vuotta siellä.

− Totta kai oli myös hienoa olla mukana tuossa Kauppisen Markon viimeisellä kaudella. Siinä oli kuitenkin kapteeni isolla C:llä. Kaikilta on varmasti jotain tarttunut mukaan.

Tulevalle kaudelle tutuista asetelmista - "Ei me oteta mitään paineita"

Jukureiden joukkue selvisi tulevalle kaudelle hyvin pienin muutoksin, sillä joukkueeseen tuli ainoastaan viisi uutta pelaajaa. Roineen mukaan pieni vaihtuvuus on ollut vain hyvästä.

− Hyvä meininki joukkueessa on ja helppo oli jatkaa, kun porukka pysyi niin paljon samana, ja uudet jätkät ovat päässeet hyvin mukaan. Pelit nyt tietysti ovat olleet ensimmäisiä ja sinällään tuloksella ei tässä vaiheessa ole mitään merkitystä. Tärkeintä on se, että ollaan saatu vähän materiaalia ja katsottu paljon videoilta pelejä.

− Tällä viikolla pelataan taas kolme peliä, ja silloin pitää taas pystyä parantamaan peliä. Tärkeintähän se on, että sarjan alkuun peli olisi tikissä. Se on pääpointti.

Liigan runkosarja alkaa tänä syksynä viikkoa edellisvuotta aiemmin eli 8. syyskuuta. Tämän vuoksi harjoituspelienkin määrä jää Jukureilla tavallista vähäisemmäksi, mutta asiaa ei kuitenkaan mikkeliläisryhmässä nähdä ongelmana.

− Tietyllä tapaa harjoituskausi on ollut erilainen, kun pelejä on ollut vähemmän. Joukkue on kuitenkin pysynyt niin samana, että turhaan me pelaisimmekaan kymmentä peliä. Tavallaan voimme enemmän keskittyä harjoitteluun ja saada hommaa sitä kautta oikeaan suuntaan. Pelejä ei pelata vain pelaamisen vuoksi, vaan silloin kun pelataan,  yritetään laittaa sitä hommaa kuntoon, Roine toteaa.

− 5-6 harjoituspeliä saamme kuitenkin pelata. Monesti se menee sillä tavalla, että niitä ekoja harjoituspelejä kaikki odottavat innolla, mutta sitten ruvetaan tuijottamaan sarjan alkua. Mielestäni tuo on ihan hyvä aika saada homma kuosiin.

Roine teki viime kaudella liigauransa piste-ennätyksen iskemällä pisteet 15+16. Tulevalle kaudelle hän lähtee maltillisin tavoittein.

− Mitään pistetavoitteita tai muitakaan ei ole, mutta tietysti yritän pitää suunnan samana. Koen, että en ole vielä hirveän vanha, niin joka kausi pitäisi olla se paras kausi. Olen tehnyt hommia sen eteen ja uskon täysin, että se on mahdollista. Jos pystyn viime kaudesta parantamaan, tiedän että se on mennyt nappiin, Roine summaa.

Jukurit pelasi onnistuneen debyyttikauden Liigassa jääden niukasti pudotuspelien ulkopuolelle. Onnistuneesta avauskaudesta huolimatta joukkueessa ei oteta paineita tulevasta.

− Me varmaan taas lähdemme sijalta 15 rakentamaan, ja se sopii meille erittäin hyvin. Emme me ota mitään paineita, koska ei meillä ole mitään pakkoa voittaa yhtään ketään. Mielestäni meillä on aivan sama lähtötilanne kuin viime vuonnakin, että jokainen voitto on tosi iso juttu ja niitä pitää pystyä arvostamaan. Toivottavasti me pystymme ammentamaan siitä sen voiman, kuten onnistuimme viime kaudellakin tekemään.

− Kaikki haluavat parantaa, se on selvä homma. Enemmän viime kausi ehkä todisti monelle henkilökohtaisesti, että mihin kaikkeen pystyy ja kuinka hyvä oikeasti on. Tavallaan se sitten luo sitä, että jokainen uskoo itseensä vähän enemmän ja se taas voi mahdollistaa monta asiaa. Tuskin kukaan kuitenkaan mitään odottelee tai haihattelee. Parannus tulee tekemisen kautta, jos on tullakseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle