Robert Nyholm peliajan perässä Vaasaan

MESTIS / Haastattelu
Viime kaudella HCK:n paidassa taistellut Nyholm janoaa menestystä.
Kuva © Timo Savela
Pietarsaaresta kotoisin oleva Sport-hyökkääjä Robert Nyholm haluaa palata pitkän kierroksen jälkeen kotiseuduilleen ja pelata menestyvässä seurassa.

Eletään vuotta 2004, kun nuori 16-vuotias pietarsaarelainen miehenalku pakkaa laukkunsa ja suuntaa Helsinkiin HIFK:n A-nuoriin pelaamaan. Kaksi vuotta HIFK:n A-nuorissa toi Robert Nyholmille NHL-varauksen, kun Columbus Blue Jackets nappasi romuluisen laitahyökkääjän viidennellä kierroksella. Ennen varausta Nyholm oli mukana voittamassa sensaatiomaista hopeaa alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa.

- Suurimpia saavutuksia urallani ovat NHL-varaus sekä alle 18-vuotiaiden MM-hopea. Hopeajoukkue menestyi juuri siksi, koska pelasimme nimenomaan joukkueena hyvin yhteen, taustoittaa Nyholm.

NHL-varauksen jälkeen tulikin aika siirtyä Pohjois-Amerikkaan, kun Nyholm pääsi heti kokeilemaan siipiään Blue Jacketsin leirille. Mukana oli myös toinen pietarsaarelainen, sillä Fredrik Norrena oli solminut sopimuksen aiemmin kesällä Blue Jacketsin kanssa.

Leirin jälkeen Nyholm matkasi Kanadaan Kingstonin kaupunkiin, josta tuleva pelipaikka löytyi. Kaksi kautta maailman kovimmassa junioriliigassa OHL:ssä toi nuorelle suomalaislupaukselle paljon kokemuksia.

- Kingston on pieni kaupunki, jossa peleissä käy noin 2000 katsojaa peliä kohden. Hallilla rummutkin paukkuvat, joten meno verrattuna Suomen A-junioreihin on todella suuri, vertaa Nyholm.

Ontario Hockey Leaguessa Nyholm pelasi todella vahvan tulokaskauden, ja kaikki näytti hyvältä. Toinen kausi tosin kaatui käsivammaan, jonka vuoksi hyökkääjäkolossi oli sivussa yli puolet runkosarjasta.

Toisen vietetyn vuoden Kanadassa jälkeen Nyholm suuntasi vanhaan ja tuttuun Helsingin IFK:hon, jossa pitikin lähteä tavallaan nollapisteestä hankalan loukkaantumisen jälkeen. HIFK:n organisaatiossa neljä vuotta mukana pyörinyt Nyholm ei koskaan päässyt punanutuissa helpolla.

- Ei ollut helppoa, koska joka vuosi joutui ravaamaan Mestiksen ja Liigan väliä. Keväällä 2011 kuitenkin kaikki osui kohdalleen ja peli kulki.

Vaasa on entuudestaan tuttu paikka Nyholmille. Ensi kaudeksi joukkue vaihtui punaiseen.
Vaasa on entuudestaan tuttu paikka Nyholmille. Ensi kaudeksi joukkue vaihtui punaiseen.
Kuva © Samppa Toivonen

Tuolloin nelosketjun laidassa yhdessä Eetu Pöystin ja Siim Liivikin kanssa uurastanut Nyholm muodosti liigan kovimman neloskentän, ja lopputuloksena olikin Suomen mestaruus. Nyholm arvostaa mestaruuden yhdeksi uransa parhaista saavutuksista.

Rikkonaisen viime kauden jälkeen Nyholm päätti siirtyi vakituisesti Mestikseen. Vaasan Sport tarjosi pietarsaarelaiselle oivan mahdollisuuden.

- Halusin päästä pelaamaan ja kehittymään, joten peliajan perässä lähdin Vaasaan. Sport on ammattimainen seura, jossa homma toimii ja täällä on hyvä pelata. Vaasa on myös lähellä kotikaupunkiani, joten on mukava palata tänne päin, kertoo Nyholm.

Tässä vaiheessa kautta ketjujen välisiä kemioita haetaan vielä tiiviisti, ja kauden edetessä niitä alkaa vasta kunnolla löytyä. Nyholm on tosin esimerkiksi Nico Aaltosen kanssa löytänyt jo hyvää kemiaa harjoituskaudella.

Tavoitteena on luonnollisesti liiganousu, ja Sport onkin onnistunut kasaamaan kilpailukykyisen joukkueen. Nyholmin lisäksi Liigasta on onnistuttu hankkimaan riveihin muun muassa Aaltonen, Jarkko Hattunen, Kristian Tuohilampi, Jere Laaksonen, Samuli Kivimäki, Joonas Kuusela ja Lassi Kokkala.

Tulevaisuudessa Nyholm haluaa vain saada paljon peliaikaa, ja seura valitaankin sen mukaan.

- Otetaan kausi kerrallaan, mutta ulkomaille voisin joskus suunnata vielä, mikäli oikeanlainen tarjous sieltä tulisi. Peliaika on kuitenkin se tärkein.

Onko alkava kausi Nyholmin todellinen läpimurtokausi, joka nostaa miehen liigaan kärkikenttiin, vai jääkö romuluinen Nyholm "Mestis-jyräksi"? Tuleva kausi antanee tähänkin kysymykseen vastauksen.

» Lähetä palautetta toimitukselle