Rob Hiseyn kuulumisia Itävallasta

Muut Sarjat / Haastattelu
Rob Hisey Linzin paidassa CHL-avausottelussa.
Kuva © Timo Savela
TPS ja EHC Linz avasivat CHL-kauden torstaina. TPS:n selkeään voittoon päättyneessä ottelussa nähtiin vieraiden paidassa Porin Ässissä aikanaan pelannut Rob Hisey, joka kertoi Jatkoajalle kuulumisiaan taiston tauottua.

— Hetki vain.

Sanat kuuluvat Rob Hiseylle. Entinen Porin Ässien hyökkääjä kävelee pukukopista yltä päältä hikisenä. TPS:ltä 6—1-löylytyksen saaneen Linzin kanadalaishyökkääjä käy katsomassa yhtä mailoistaan ja nakkaa pyyhkeen pöydälle, minkä jälkeen astelee haastateltavaksi.

Hisey oli osa Ässien hopeajoukkuetta kaudella 2005-2006 ja teki paluun kaudelle 2007-2008. Runkosarja ja pudotuspelit yhteenlaskettuina kanadalainen teki Ässissä kaikkinensa 74:ssä pelissä 37 pistettä. Kevään 2006 hopean lisäksi hänet muistetaan Suomessa erityisesti liigahistorian tiettävästi ensimmäisestä ilmaveivimaalista, jonka hän teki Bluesia vastaan.

Mutta mitä pienikokoiselle ja väkkärämäiselle kanukkihyökkääjälle nykyään kuuluu? Kysyttäessä muistoista Suomen-ajoiltaan mies vastaa ihan kuin häneltä olisi kysytty asiasta useaan otteeseen ennenkin.

— Pori on mahtava kaupunki ja siellä on hienot fanit. Nautin ajastani Suomessa, kuuluu vastaus kuin apteekin hyllyltä.

Linz teki ottelussa maalin ylivoimalla. Hisey oli yksi maalin arkkitehdeistä ja se merkittiin hänen nimiinsä ottelun pöytäkirjaan. Maalimerkinnästä hyökkääjä ei kumma kyllä ollut tietoinen.

— Niinkö? En tehnyt oikeasti sitä maalia, sain siihen vain syöttöpisteen, mutta jostain syystä maali varmaan sitten merkittiin minulle, totesi Hisey ihmeissään.

CHL-kauden avannut ottelu päättyi TPS:n viiden maalin voittoon. Yllättikö kotijoukkueen vahvuus Linzin?

— Emme yllättyneet, sillä tiesimme, että TPS on erittäin hyvä joukkue. He olivat nopeita ja hyviä luistelemaan. Tulimme Suomeen vasta peliä edeltävänä päivänä ja tämä oli vasta kauden toinen ottelumme, joten tulos oli ymmärrettävä, analysoi kanadalainen.

— Mutta olemme varmasti valmiita seuraavalla kerralla, kun kohtaamme heidät, totesi Hisey päättäväisesti pienen tuumaustauon jälkeen.

Jätetään tappioon päättyneestä ottelusta puhuminen sikseen ja puhutaan menneestä ja tulevasta. Hyökkääjä näyttää innostuvan, kun puhe kääntyy heikosta ottelusta muihin asioihin. Niin, niitä kuulumisia Itävallasta.

— Tämä on jo viides vuoteni Linzissä. Joka vuonna olemme uskoneet yltävämme neljän parhaan joukkoon runkosarjassa ja pääsevämme pudotuspeleihin. Ja päästyämme sinne olemme tietysti tavoitelleet vain Itävallan mestaruutta.

Hisey onkin Itävallan mestari vuodelta 2012. Tuolloin Linz kaatoi finaalisarjassa KAC Klagenfurtin, ja Hisey voitti pudotuspelien pistepörssin kerättyään 17 otteluun 22 tehopistettä. Kausi 2014-2015 puolestaan päättyi Linzillä välieriin.

Neljä täyttä kautta Itävallassa on pitkä aika. Onko 30-vuotias ex-Ässät-hyökkääjä haikaillut takaisin Suomeen? Voisiko paluu olla vielä mahdollinen?

— Onhan se tietysti mahdollista, jos joku joukkue ilmaisee olevansa kiinnostunut. Minulla ja perheelläni on kuitenkin koti Linzissä ja viihdymme Itävallassa todella hyvin. Nautin silti ajastani Suomessa, ja kuten sanoin, Pori on hieno kaupunki ja viihdyin siellä loistavasti.

Äänensävyn perusteella on helppo uskoa, että mies perheineen todella viihtyy Itävallassa. Haastattelun loppuun on aivan pakko kysyä oikeastaan jo legendaarisesta ilmaveivimaalista.

— Kyllä maali on seurannut minua aika paljon ja saan usein kuulla siitä. Olen tehnyt pari samanlaista myös Itävallan liigassa, ja olen saanut siitä huomiota.

— On tavallaan ihan siistiä, että minut muistetaan Suomessa siitä ilmaveivistä. Tiedän, että suomalainen Mikael Granlund teki samanlaisen MM-kisoissa ja pidin näkemästäni, se oli hieno maali, päätti Hisey muistelonsa.

Kenties saamme vielä nähdä Hiseyltä ilmaveivimaaleja. Se olisi myös siistiä. Taivas varjele, sanoisi joku.

» Lähetä palautetta toimitukselle