Reppureissaajana unelman perässä

LIIGA / Haastattelu
Charles Bertrand ei ole pelännyt katsoa tulevaisuuteen.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Turun Palloseura tankkasi tulevan kauden joukkueeseensa liudan potentiaalisia yllättäjiä. Heistä yksi on Liettuasta, toinen Kolumbiasta. Kolmas tulee niinkin läheltä kuin Ranskasta, mutta on kulkenut pisimmän matkan päästäkseen maaliin.

Hän oli luistimilla ennen päiväkoti-ikää. Hän haluaa joskus päästä NHL:ään. Hän on aina ihaillut Jaromir Jagria. Hän ei halua muuta kuin tehdä maaleja.

Charles Bertrand on ihan kuin kuka tahansa ammattilaiskiekkoilija. Mutta hän on lähtöisin Ranskasta - jalkapallomaasta, joka on tuottanut vain kolme kokonaisen NHL-kauden tahkonnutta pelaajaa.

Siksi kansalaisuus näkyy enää vain passissa.

- Ei kai sillä loppujen lopuksi ole mitään väliä, mistä tulee, kunhan on parempi kuin joku muu pelaaja, Bertrand tuumii.

- Tärkeintä on löytää mahdollisuus osoittaa se.

22-vuotiaana Bertrand on pelannut jo neljässä eri maassa. Ranska, Slovakia, Itävalta ja lopulta Suomi olivat ammattilaisstatuksen edellyttämät askeleet.

Nyt laituri harjoittelee Turussa. Keväällä 2013 seura vaihtui Lukosta TPS:ksi. Ranskalainen haluaa jättää kuuden pisteen kauden taakseen ja nousta siksi 30 pisteen hyökkääjäksi, jota hänestä oltiin leipomassa ansiokkaan tulokaskauden jälkeen.

Bertrandin nykyiset värit ovat mustavalkoiset.
Bertrandin nykyiset värit ovat mustavalkoiset.
Kuva © HC TPS

Maailmankansalainen Pariisista

Polku Turkuun ei ole ajallisesti pitkä, mutta kilometrejä on mittarissa jo tuhansia.

- Jääkiekko on intohimoni ja halusin tehdä tästä työni jo pienenä. Vanhempani tukivat unelmiani, Bertrand kertoo.

Siksi Pariisi sai jäädä taakse jo lukioikäisenä. Edustettuaan Ranskassa useita seuroja, pääasiassa Rouenia ja Champignya, 16-vuotias Bertrand sai näyttöpaikan Slovakiasta, Dukla Trencinin suurseurasta.

- Koimme parhaaksi lähteä Ranskasta ajoissa, jotta mahdollisuudet menestyä olisivat paremmat.

- Se oli hyvä päätös.

51-vuotias Dukla on voittanut Slovakian mestaruuden kolmesti ja kasvattanut ohessa rykelmän NHL-tähtiä. Niin Zdeno Chara, Marian ja Marcel Hossa, Andrej Meszaros sekä Branko Radivojevic kuin Marian Gaborik ja Tomas Kopeckykin ovat saaneet kiekko-oppinsa luoteisen Slovakian vanhassa kaupungissa.

Chara, Hossa, Kopecky ja Miroslav Satan käyttivät myös Stanley Cupia entisessä kotikaupungissaan. Nelikko voitti NHL:n mestaruuden peräkkäisinä vuosina 2008-2011.

"Olen tähän mennessä tehnyt kehittymiseni kannalta vain hyviä päätöksiä"

Bertrand siirtyi Duklan nuttuun ennen ensimmäistäkään, syksyllä 2007. Sopimuksen taustalla oli Bertrandia ranskalaisen Rouenin junioreissa luotsannut Petr Matousek.

- Hän oli kotoisin juuri Trencinistä ja järjesti suhteillaan try-outin.

Slovakialainen neuvotteli hyökkääjälleen kolme päivää näyttää kykynsä. Lyhyt koeaika riitti ja Bertrand lunasti yksivuotisen juniorisopimuksen.

Uuden joukkueensa kokoonpanossa hän oli ensimmäistä kertaa kauden kolmannessa ottelussa Zilinaa vastaan. Duklan kolmosketjun keskelle asetettu ranskalainen pääsi 3-3-tasapelissä pisteiden makuun alle yhdeksässä minuutissa syöttäessään varakapteeni Adrian Palakin 1-0-osuman.

49 ottelussa Bertrand oli joukkueensa neljänneksi tehokkain pelaaja pistein 13+26=39. Dukla päätti kauden kymmenen ottelun voittoputkeen, mutta joutui tyytymään hopeamitaleihin. Zilina voitti kauden 60 ottelustaan 44 ja vei mestaruuden mittavalla marginaalilla.

Bertrandille tärkeämpää oli kuitenkin kulttuurimuutoksen tarjoama oppi.

Äitinsä kanssa Slovakiaan muuttanut Bertrand sai kauden aikana pelata nykyisen laiturintonttinsa lisäksi keskushyökkääjänä ja jopa puolustajana. 16-vuotias nuorukainen oli pelillisesti vielä raakile ja etsi itselleen ominaista ruutua.

Kaukalon ulkopuolella Bertrand jatkoi opintojaan paikallisessa lukiossa. Siirtyminen ulkomaille ei tehnyt ammattilaiskiekkoilijan urasta yhtään sen todennäköisempää kuin Ranskassa jatkaminen. Sen realiteetin merkitystä korosti valmentaja Branislav Sajban.

Rakkaudella ja kurilla johtava vanhan koulukunnan kehäkettu sai ranskalaisen ylittämään itsensä.

- Aina kun tein jäällä virheen, hän sanoi että jos en ole valmis pelaamaan oikeaa jääkiekkoa, voin mennä takaisin pelailemaan Eiffel-tornin alle, Bertrand naurahtaa.

- Hän oli todella hyvä valmentaja. Erittäin tiukka ja huusi paljon, mutta se taisi olla juuri mitä tarvitsinkin. Muistan miten hän kerran järjesti harjoituksemme alkamaan varttia vaille kuudelta aamulla.

Slovakia on Bertrandille menneisyydestä tuttu vastustaja.
Slovakia on Bertrandille menneisyydestä tuttu vastustaja.
Kuva © Timo Savela

Trencinissä viihtynyt Bertrand jatkoi kaupungissa toisenkin kauden ajan. Duklan joukkueessa tapahtunut myllerrys teki pariisilaisesta profiilipelaajan yhdessä kesässä.

Suurlupaus Tomas Tatar paineli muille maille keräämään vyölleen pelejä Slovakian pääsarjassa. Duklan B-nuorten sisäisen pistepörssin voittanut Jakub Gasparovic puolestaan oli yli-ikäinen ja läksi A-nuorten mukaan. Samaa polkua seurasivat Palak ja pistepörssin kolmonen Martin Kunik.

Bertrand oli joukkueen ainoa ulkomaalaispelaaja ja kun kokoonpano kutistui pyramidin huipulta, hän sai pelata tittelin luomien odotusten mukaisesti.

Se ei nuorta miestä hetkauttanut. Bertrand nousi joukkueen tähdeksi ja tehokkaimmaksi pelaajaksi. Hän teki 22 maalia ja saavutti 40 pisteen rajan, vaikka pelasi 14 ottelua vähemmän kuin ensimmäisellä kaudellaan.

"Pelitilanteessa hän laittoi harteilleen paljon paineita, mikä osoittautui pieneksi ongelmaksi"

Paikkansa vakiinnuttaneen Bertrandin juniorisopimus päättyi lopputalvesta ja koitti uuden valinnan aika. Jatko Duklassa oli vaihtoehdoista houkuttelevin, mutta edellytti kolmen vuoden sopimuksen allekirjoittamista.

Sen sijaan tuore täysi-ikäinen innostui uudesta yhteydenotosta. Ranskalaisen kyvyt noteerannut tšekkiagentti halusi ohjata hyökkääjän Itävaltaan.

- En ollut kovin hyvissä väleissä toisen silloisen juniorivalmentajan kanssa, joten päätin lähteä. Pohjimmiltaan kyse oli pelkästään hyvästä mahdollisuudesta pelata kausi loppuun. Halusin vain pelipaikan.

Ilman lopputalvesta 2009 tehtyä päätöstä Bertrand tuskin olisi saanut kutsua Suomeen.

Energiajuomajätin siipien alle

Kun juniorikausi Slovakiassa päättyi jo helmikuussa, muu Eurooppa jatkoi pelejään vielä kahdesta kolmeen kuukautta. Siksi Bertrand päätyi EC Salzburgiin - Itävallan jättiseuraan, joka yrittää kerätä akatemiansa oppiin nuoria pelaajia ympäri mannerta.

- Kykyjenetsijämme olivat nähneet häneltä muutaman pelin Slovakiassa. He huomasivat hänen nopeutensa ja näppäryytensä. Kutsuimme koko perheen tutustumaan organisaatioomme ja tarjosimme mahdollisuuden harjoitella A-nuortemme kanssa, Salzburgin pelaajahankinnoista ja juniorivalmennuksesta tuolloin vastannut Andreas Brucker muistelee.

- Kaikki valmentajamme näkivät hänet jäällä. He olivat tyytyväisiä ja uskoivat hänen valtavaan potentiaaliinsa.

Bertrand ehti pelata Salzburgissa vain viisi ottelua, joista neljä pudotuspeleissä. Niissä hän ehti tehdä vaikutuksen joukkueen valmennusjohtoon.

- Pidimme hänen tyylistään. Hän oli vahva ja harjoitteli kovaa hyvällä asenteella. Pelitilanteessa hän kuitenkin laittoi harteilleen paljon paineita, mikä osoittautui pieneksi ongelmaksi. Se on toki ihan normaalia nuoren pelaajan kohdalla, kuvailee Brucker.

Viisi ottelua menivät piste per peli -tahdilla Bertrandin tehdessä kaksi maalia ja syöttäessä kolme. Salzburgin pudotuspelitaipale jäi lyhyeksi, mutta seura halusi nähdä lisää.

- Toivoimme hänen jäävän, jotta voisimme tehdä hänestä paremman ja nostaa hänet seuraavalle tasolle. Yritimme pitää hänet organisaatiossamme.

- Meillä oli paljon hyviä taitovalmentajia esimerkiksi luistelua ja laukomista varten. Hän piti siitä. Harjoituksissa hän otti täällä isoja harppauksia, Brucker sanoo.

Bertrand oli kuitenkin löytänyt jo uuden kontaktin. Pelaaja-agentti Osmo Rantakarin poika Otso sattui kiekkoilemaan Salzburgissa samaan aikaan. Rantakari junaili Bertrandin Suomeen ja Rauman Lukkoon, joka luotti 18-vuotiaaseen siinä määrin, että antoi hänelle pian neljän vuoden sopimuksen.

Lukko laittoi Bertrandin uurastamaan liigapaikan eteen.

- Ensimmäisenä kautena pelkkä harjoittelu A-nuorten kanssa tuntui rankalta, Bertrand muistaa.

- Totuin kyllä siihen. Nyt SM-liigassa mennään vielä kovempaa, mutta tässä pisteessä fysiikkani on jo aika hyvällä tasolla.

Ensimmäisen Lukko-kautensa aikana Bertrand ei pelannut peliäkään SM-liigassa. Hän sai kuitenkin lentävän lähdön A-nuorten SM-liigaan Eero Elon ja Jere Laaksosen vierellä ja heilutteli tahtipuikkoa pistepörssissä syksyllä 2009.

Kauden päätyttyä Bertrand oli sarjan kahdeksanneksi tehokkain pelaaja. Maalipörssissä ranskalainen oli seitsemäs, syöttöjä kertyi 13:ksi eniten.

Kuten Slovakiassa, ensimmäinen kausi uudessa ympäristössä oli vasta myrskyvaroitus. Vuotta myöhemmin Bertrand tykitti A-nuorissa yli puolitoista pistettä ottelua kohden. Hän oli pistepörssin kolmastoista, vaikka pelasi noin 15 ottelua vähemmän kuin useimmat muut.

Loppusyksystä 2010 Lukko passitti lauman junioreitaan Mestikseen kehittymään. Pelit olivat Bertrandin ensimmäiset miesten sarjassa.

Laina kesti joulutaukoon asti ja 21 ottelua Hokissa tuottivat kahdeksan maalia ja neljätoista pistettä. Bertrand otti Kajaanin haltuun heti ensimmäisessä ottelussaan nousemalla voittomaalikilpailun ainoaksi onnistujaksi.

- Moni vähättelee A-nuorten sarjaa, mutta eivätköhän pojat näyttäneet kuuluvansa tälle sarjatasolle. Bertrand'han tämän ratkaisikin, Hokin silloinen päävalmentaja Sami Karppinen hymyili.

Kaksi viikkoa sen jälkeen Bertrand nostettiin liigarinkiin. Debyytti tapahtui tammikuussa 2011 vierasottelussa SaiPaa vastaan. Vajaan seitsemän minuutin peliaika nelosketjussa ei riittänyt hyökkäyssuunnan taitojen väläyttämiseen ja pistetili jäi vielä avaamatta.

"Kaipasin muutosta"

Bertrand tunnetaan nopeajalkaisena pelaajana, joka rakastaa kiekkoa - ehkä vähän liikaakin. Ranskalaisen rakkaus on maalinteko, mutta työ sen toteuttamiseksi on tuonut mukanaan pelillisiä haittavaikutuksia.

- Tiedän, että pidän joskus kiekkoa turhaan kulmassa, kun olisi parempi antaa se jo aikaisemmin eteenpäin ja hakeutua vapaaksi, ranskalainen myöntää.

- Viime kauden jälkeen haluan ehdottomasti parantaa koko hyökkäyspelaamistani, se ei kulkenut ollenkaan. Tiedän pystyväni paljon parempaan.

Bertrand kuvailee hyökkäysorientoitunutta pelityyliään suorasanaisesti ja kokee itsensä ennemmin pisteidentekijäksi kuin kahden suunnan uurastajaksi.

- Haluan pitää kiekkoa ja mennä ylöspäin.

Siitä huolimatta tähänastiset urankäänteet ovat koulineet hänesta monipuolisen pelimiehen.

Slovakia opetti kiekollista pelaamista, Suomessa mukaan tuli fyysisyys. Salzburgin rahaseuran akatemia tarjosi käyttöön liudan taitovalmentajia, jotka kehittivät kaikkia osa-alueita.

"Olen kiitollisuudenvelassa Lukolle"

- Slovakiassa mentiin paljon syöttely ja taktiikka edellä. Itävallassa yksilötaito ei ollut samalla tasolla ja peli oli enemmän Ranskan tyyliä, jossa kiekko vain laitettiin päätyyn, Bertrand kuvailee.

Luistelu Bertrandilla on ollut aina kunnossa. Sen salaisuus on pikaluistelutaustassa. Hän harrasti lajia jääkiekon ohessa usean vuoden ajan ja voitti jopa Ranskan mestaruuden 12-vuotiaana, kunnes joutui ripustamaan klap-luistimet naulaan ajanpuutteen seurauksena.

Puolustamista Bertrand on opetellut paitsi ensimmäisellä Slovakian-kaudellaan tuuratessaan välillä pakin tontilla, myös ammattilaisuransa aikana. Esimerkiksi kevään 2012 MM-kisoissa Ranskan päävalmentaja Dave Henderson laittoi Bertrandin puolustavaan rooliin.

Samoin kävi viime talvena Raumalla, Risto Dufvan Lukossa. Siitä kielii osaltaan myös pistetili: 2+4 58 ottelussa.

- En pelannut itselleni sopivassa roolissa, vaan puolustuspää edellä. En tosin pelannut edes omalla tasollani ja on vaikea pyytää parempaa, jos ei itse ole parhaimmillaan. Kausi oli vaikea ja olen tyytyväinen, että se on nyt takana.

- Jos ei muuta, niin ainakin puolustuspelaamiseni parantui. Se oli omalla kohdallani varmaan viime kauden ainoa positiivinen puoli.

Lukossa Bertrand ajautui lopulta mukavuusalueensa ulkopuolelle.
Lukossa Bertrand ajautui lopulta mukavuusalueensa ulkopuolelle.
Kuva © Jussi Kivimäki

Bertrand päätyi Turkuun siitä huolimatta, että kesken sopimuskauden vuodella jatkettu Lukko-kontrahti olisi kattanut myös tulevan sesongin.

- Kaipasin muutosta. Kolme vuotta Raumalla olivat hienoja, mutta viime kausi ei mennyt kovin hyvin. Tarvitsin jotain uutta, Bertrand avaa.

- Olen silti kiitollisuudenvelassa Lukolle. Tullessani Suomeen kovinkaan moni joukkue ei halunnut minua. Tulin Ranskasta, useimmat eivät edes tunteneet minua.

Tähänastisen uran neljästä sopimuksesta kaksi on syntynyt vasta try-out-jakson jälkeen, joten ranskalainen tietää ensivaikutelman ja työnteon merkityksen.

Hän ei jäänyt puhaltelemaan nytkään, vaan käväisi MM-kisojen jälkeen pistäytymässä Ranskassa ja matkasi sitten Turkuun harjoittelemaan.

- Oikeastaan olin vain tylsistynyt. Kaikki kaverini olivat harjoittelemassa ja tyttöystäväni töissä, joten olin yksin. Ei ollut mitään tekemistä, laituri nauraa keskellä kesähelteitä.

- Olin MM-kisojen jälkeen aika väsynyt, mutta viikon jälkeen ajattelin olevani valmis palaamaan harjoituksiin.

Keskellä kansallista ja kansainvälistä läpimurtoa

MM-kisoissa Bertrandista on muodostumassa vakiokasvo, vaikka ikää on vasta 22 vuotta. Hän pelasi ensimmäisen aikuisten turnauksensa viime vuonna ja palasi MM-ryhmään Helsingin ja Tukholman toisiin kisoihin. Kahden SM-liigakauden näytöt ovat taanneet tontin Ranskan suunnitelmissa.

Vuosi sitten Bertrand oli ranskalaisten mukana haastamassa Slovakiaa viimeisestä jatkopaikasta. Talvella hän teki yhden maalin olympiakarsinnoissa, joissa Ranskan kohtalona oli yhtä täpärä putoaminen kuin Helsingissä.

- Jäimme MM-kisoissa ensimmäisinä puolivälierien ulkopuolelle. Ero isompiin on selvästi kaventunut, Bertrand näkee.

- Viime vuonna voitimme Sveitsin ensimmäistä kertaa ties kuinka moneen vuoteen, hän jatkaa kun esille nousee sveitsiläisten tuhkimotarina keväällä 2013.

Ranskan maajoukkueessa Bertrand kuuluu jo kalustoon.
Ranskan maajoukkueessa Bertrand kuuluu jo kalustoon.
Kuva © Timo Savela

Tänä vuonna Ranskan suureksi uroteoksi jäi sensaatiovoitto Venäjästä. Hallitseva maailmanmestari nujertui 2-1-numeroin.

- Muistan, miten peliä oli jäljellä viisi minuuttia ja jokainen tuijotti kelloa ja tilannetta. Miten voimme olla johdossa? Viimeisellä minuutilla Aleksandr Radulov sai yrittää melkein tyhjään maaliin, eikä osunut. Se ei ollut paras otteluni, mutta varmasti urani hienoin voitto.

Nousevan kiekkovaltion nuorena lahjakkuutena Bertrand pyörittelee mielessään mahdollisuutta todistaa aitiopaikalta kotimaansa kasvua puolivälieräjoukkueeksi. TPS-peluri on osa Ranskan runkoa nyt ja tulevina vuosina, varsinkin kun muutama maajoukkueen pelaaja lähestyy uransa auringonlaskua.

- Ehkä jonain päivänä, hän sanoo varovasti.

- Ainakin tänä vuonna olin vielä kolmosketjussa. Yhdessä vaiheessa kokoonpanoa muutettiin, koska ykkösketjumme ei ollut valmennuksen mielestä riittävän tehokas. He nostivat minut sinne ja sanoivat saavani ikään kuin ylennyksen. Sen jälkeen pelasin enää alle kymmenen minuutin pelejä, joten ei se ihan ylennykseltä tuntunut, Bertrand naureskelee.

Matkalla maansa johtavaksi pelaajaksi Bertrand on muuttanut kolmeen uuteen maahan ja pistäytynyt kuudessa joukkueessa.

TPS on uran kolmas suomalaisseura ja toinen SM-liigassa. Kaksivuotinen sopimus kielii molemminpuolisesta uskosta 23 pistettä tulokaskaudellaan 2011-2012 tehneen ranskalaisen potentiaaliin.

- Halusin edetä askel kerrallaan ja nousta sitä mukaa Ranskasta parhaisiin kiekkomaihin. Suora hyppy olisi luultavasti ollut liian suuri muutos, joten Slovakian kautta kiertäminen oli hyvä välietappi.

- Olen tähän mennessä tehnyt kehittymiseni kannalta vain hyviä päätöksiä. Tämä tuntuu jatkolta sille putkelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle