JYP - IFK
KOO - SPO
PEL - TPS
SAI - TAP
BOS - STL 2.00
NYI - NJD 2.00
NYR - CHI 2.00
TBL - TOR 2.30
NSH - WPG 3.00
MIN - ANA 3.00
DAL - LAK 3.30

Ratkaisija-Viitanen: "Voihan ne vetää vaikka jäniksen hatusta"

LIIGA / Haastattelu
Mikko Viitanen pääsi jälleen tuulettamaan pudotuspeleissä ratkaisumaalin merkiksi.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
JYPin kevään erikoismies teki sen taas, nimittäin ratkaisumaalin pudotuspeleissä. Mikko Viitanen sai jälleen lyödä raksin kiintiömaalisarakkeeseen. Puolustaja kuitenkin painottaa, että yhteen maaliin ei ottelusarja ratkea. Mitä HPK:lta voi siis odottaa keskiviikon koitokseen?

JYPin ja HPK:n välinen ottelusarja on saavuttanut ensimmäisen kerran mahdollisen päätepisteensä. Hurrikaanipaidat onnistuivat kuin onnistuivatkin rikkomaan ryhmitysten kotivoittojen putken, ja pääsevät tavoittelemaan keskiviikkona välieräpaikkaan oikeuttavaa neljättä täplää. 

Neljäs kamppailu päättyi dramaattisesti jatkoajalla. Traktorikaupungin näkökulmasta lopetuksessa oli myös jotain kovin tuttua - monella tapaa. Pelille löytyi nimittäin tuttuakin tutumpi kevään ratkaisija. Tuon ratkaisijan mukaan syyt tulokseen piilivät kuitenkin muissa asioissa kuin yhdessä maalissa. 

- Molemmat olisivat voineet tuon pelin ratkaista. Me kestettiin ne HPK:n painostusjaksot alivoimalla ja saatiin sitä kauttaa avaimet käsiimme, JYP-pakki Mikko Viitanen selvittää. 

Totuus on kuitenkin se, että konkreettisesti pelin ratkaisi juuri Viitanen. Puolustaja täräytti JYP- ja SM-liiga uransa kahdeksannen pudotuspelimaalin parhaimpaan mahdolliseen saumaan.

Katsaus aiempiin vuosiin muistuttaa vielä siitä, että itse asiassa yksikään näistä osumista ei ole ollut merkityksetön. Muun muassa viime kevään välierissä Jokereita vastaan mies tykitti voiton lähes täsmälleen vastaavanlaisesti. 

"Ei ne mitään taikatemppuja ole."

Runkosarjan aikana Viitanen naureskeli Jatkoajalle puheista puolustajan pudotuspeleihin merkityistä kiintiömaaleista. Nyt sellainen kuitenkin jälleen syntyi, joten pieni muistutus on paikallaan. 

Reaktio on tuttu, kiintiömaalit saavat Viitasen edelleen nauramaan. Vakavoitumisen jälkeen kommentit siirtyvät välittömästi pelurista itsestään joukkueeseen.

- Ei se yhdestä miehestä ole koskaan kiinni. Senkin vaihdon aikana moni jätkä pelasi hienosti, Viitanen viittoilee osumastaan.

Silti herää ihmetys. Mikä oikein tekee Viitasesta vuodesta toiseen isojen pelien ratkaisijan?

- Peli kun muuttuu kevään tullen suoraviivaisemmaksi, niin se avaa itsellenikin paikkoja. Kivahan se on kieltämättä onnistua tuollaisissa paikoissa. Kyllä ne on niitä hetkiä, jotka jäävät uran jälkeen mieleen, Viitanen pohdiskelee hymyillen. 

- Eivät ne maalit mitään taikatemppuja ole, hyvää tuuriakin on käynyt, vaatimaton puolustaja jatkaa. 

Menneisyys on menneisyyttä?

Maalin, ja erityisesti JYPin voiton vuoksi nousee väistämättä mieleen aiempien vuosien vastaavat tilanteet. Hurrikaanien tavaramerkiksi on viimeisten kausien saatossa noussut äärimmäisen tasaväkisten vääntöjen kääntäminen tiukassa paikassa. 

Henkisen edun on siis oltava valtava. Vai onko? Kuinka paljon pelaajan mielessä historiaan painuneet tapahtumat vaikuttavat tässä päivässä? 

- Turha aikaisempia kausia enempää kaivella. Eletään tätä hetkeä. Harvoin yhteen tilanteeseen tai maaliin nämä pudotuspelit ratkeavat. Tulos on kokonaisuuksien summa, Viitanen valaisee suorilta käsin. 

- Henkisellä puolella tuollaiset yksittäiset maalit ovat tietenkin tärkeitä. On ihan eri asia lähteä peliinnäistä asemista kuin tilanteesta 2-2. Ei se voitto kuitenkaan tätä sarjaa päättänyt, konkari muistuttaa. 

Keskiviikon kamppailusta voi hyvällä syyllä odottaa valtavaa näytöstä. Tunteikas ottelusarja on nyt ensimmäistä kertaa katkolla. Räiskymiseltä tai suurelta draamalta tuskin voidaan välttyä. Pelillisesti katsottuna HPK on tiukan paikan edessä. JYPin vahvaan kotipelaamiseen tulisi sen iskeä tiukasti.

Viitasen mukaan viidennessä kamppailussa edetään mitä luultavimmin tuttuja polkuja. Vastustaja saa konkarilta ansaitut kiitokset jo tässä vaiheessa.

- Tasaisia ja hienoja pelejä ollaan pelattu. Kerho on ollut juuri niin pirun hyvä, kun ollaan ajateltukin.

- Voihan ne vetää sieltä jäniksen hatusta ja keksiä jotain uutta. Uskon kuitenkin, että keskiviikkona tulee olemaan ihan samanlainen fyysinen ja tiukka peli, Viitanen viittilöi lopuksi. 

» Lähetä palautetta toimitukselle