Ratkaisija-Ritamäki: "Tästä voi tulla meille hyvä kevät"

LIIGA / Haastattelu
Janne Ritamäki ratkaisi lahtelaisille lauantaina.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Pelicans on ahkeroinut kevään pudotuspeleissä. Neljästä ottelusta kolmessa parempi on selvinnyt vasta jatkoerässä, ja kahdessa niistä ratkaisijana on ollut Janne Ritamäki. 26-vuotiaana Liiga-debyyttinsä tehneen Ritamäen kevään työnäytteet ovat olleet vahvoja.

- En tiedä onko minulla sen kovemmat hermot kuin muilla, mutta aikahan sen näyttää. Pelit tästä vain kovenevat, muistuttaa Ritamäki.

Lahtelaisten uusi sankari on löytänyt loistavan yhteisvireen Ilkka Pikkaraisen rinnalla. Vaatimaton Ritamäki ei kuitenkaan myönnä, että duunareilla olisi varaa kerskua pukukopissa tai Lahden keskustassa.

- Ehkä minulla ei kuitenaan vielä ole kaupungilla kavereita sen kummemmin, mutta pukukopissa olemme kaikki kavereita. Ratkaisija voi olla minä tai joku muu, mutta se on hienoa, että jollekin ne paikat osuvat. Nyt se joku olen sattunut olemaan minä, nauroi Ritamäki.

Puolustustaistelua Tampereella

Pelicansin ja Tapparan välisen sarjan kaksi ensimmäistä ottelua ovat olleet huipputasaisia. Perjantai-illan kamppailu Hakametsässä päättyi Tapparan juhliin Jarkko Malisen iskettyä voittomaalin päätöserässä.

- Silloinkin pelasimme tasaisen matsin, mutta tässä ottelussa me olimme niskan päällä. Loimme enemmän maalipaikkoja ja ansaitsimme tämän voiton. Perjantaina se oli enemmän puolustustaistelua, niin kuin usein vieraissa on. Kotona pystyimme tosissamme haastamaan sarjakakkosen. Kunhan jatkamme näin, niin uskon että tästä voi tulla meille vielä hyvä kevät, lupaili Ritamäki.

Runkosarjassa toiseksi sijoittuneella Tapparalla on puolellaan sarjan kotietu. Mikäli lahtelaiset mielivät välieriin, on heidän siis napattava vähintään yksi vierasvoitto Tampereelta.

- Olimme lähellä vierasvoittoa eilenkin. Tappara pääsi tekemään maaleja meidän omista virheistämme, vaikka kyllähän heillä enemmän maalipaikkoja oli. Seuraavaan otteluun maanantaina lähdemme taas yrittämään, ja luvassa on kova taistelu. Onko sen vierasvoiton aika maanantaina vai myöhemmin, sitä en tiedä, mutta kyllä se sieltä tulee vielä, arveli Ritamäki.

Etsitään: ylivoimaosumia

Lauantain ottelun komeasta voitosta huolimatta lahtelaisia huolestuttanee ylivoiman tehottomuus. Pussinokat pääsivät kokeilemaan kuvioitaan toisessa erässä peräti neljästi lyhyen ajan sisään, mutta ilman tulosta. Ritamäkeä moinen ei kuitenkaan huolettanut voiton jälkitunnelmissa.

- Meillä oli, oliko neljä vai viisi ylivoimaa. Ei niiden hukkaaminen turhauttavaa ollut, mutta olisimme voineet ratkaista pelin jo siinä, tehdä pari maalia. Emme saaneet osumia, mutta saimme paljon paikkoja ja tiesimme, että kyllä se sieltä vielä tulee jos jatkamme samaan malliin.

Ja sieltähän se tuli. Ritamäen osuma ajassa 77.06 tasoitti hämäläisjoukkueiden välisen sarjan.

- Se oli vähän samantyylinen maali kuin muutama muukin tällä kaudella, eli Pikkarainen syötti toiseen aaltoon ja pääsin vapaasti ampumaan. Sitä en huomannut mistä se meni, eli en tiedä oliko helppo vai vaikea maali. Tärkeää kuitenkin, että saimme sen maalin ja sarjan tasoitettua, kertasi Ritamäki.

Pudotuspeleissä vastustajajoukkue tulee hyvinkin tutuksi. Ritamäellä on oma näkemyksensä Tapparasta ja siitä, kuinka Jukka Rautakorven kurinalainen ryhmä on mahdollista päihittää.

- Tappara on laadukas joukkue. Sarjakakkosia kun he olivat, tiesimme, että he ovat pelanneet hyvän syksyn ja kevään ilman notkahduksia. He puolustavat kurinalaisesti ja pelaavat tiukasti keskialueella. Me kuitenkin tiesimme myös omat vahvuutemme, ja pystymme kyllä rikkomaan heidän peliään ja tuottamaan tarpeeksi maalipaikkoja ja voittamaan.

Voiton avaimet ahkerassa harjoittelussa

Pelicansin hyvät otteet yllättivät jo pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, kun Helsingin IFK lähti kesälomalle lahtelaisten käsittelyssä. Ritamäki ei myönnä, että konkarivalmentaja Hannu Aravirta olisi keksinyt uusia temppuja kevättä varten, vaan menestys on arkisen aherruksen seurausta.

- Kärsivällisesti olemme tehneet töitä. Joukkueen kesken puhumme paljon, pidämme palavereita ja katsomme omia ja muiden pelejä. Kevään myötä olemme parantaneet puolustuspeliämme. Onnistumiset ruokkivat toisiaan, mutta pystymme kyllä vielä parantamaan tästä. Emme me tässä millään huipulla vielä ole.

- Ja täytyykin parantaa, koska kaveri parantaa varmasti!

» Lähetä palautetta toimitukselle